Rak dojke: Pada broj smrtnih slučajeva, ali se povećava broj oboljelih

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


26. Dan narcisa održat će se u subotu, 26. ožujka od 10 do 14 sati, po prvi put nakon početka pandemije koronavirusa održati na Trgu bana Josipa Jelačića i još jednom upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti od žena – raka dojke.

Prema posljednjim objavljenim podacima broj smrti od raka dojke u Hrvatskoj petu godinu zaredom bilježi pad, pa tako ova opaka bolest više nije predvodnik uzroka smrti Hrvatica već se sada nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća i raka debelog crijeva. Uz ove lijepe vijesti kojima se zajedno veselimo, nove statistike donose i zabrinjavajući porast oboljelih, stoga je više nego ikad važno osvijestiti građane o načinima prevencije kojima u ovim nikad izazovnijim vremenima možemo očuvati svoje zdravlje.

Dan narcisa

Upravo s tom misijom Hrvatska liga protiva raka, Grad Zagreb i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju sve građane da se nakon dvije godine online održavanja ponovo uživo pridruže 26. Danu narcisa gdje će uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa moći saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

“Veseli me činjenica da su stope smrtnosti žena od raka dojke niže i da ćemo se nakon dvije godine ponovno družiti s našim građanima na Trgu Josipa bana Jelačića jer nam je želja i da broj oboljelih žena bude što manji”, ističe predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr.sc., Damir Eljuga.

Mobilni mamograf

U sklopu 26. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića bit će postavljen i mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imati jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na ovaj pregled u sljedećim danima.

Značajan napredak pada smrtnosti od raka dojke dijelom je rezultat Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke ali i sve bolje dijagnostike i liječenja.

U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, a u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60%, međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Godišnje se u okviru programa na mamografiju pozove oko 150.000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, rak dojke je otkriven u ranijem stadiju u većem postotku nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

Dan narcisa održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a uz podršku Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI