Sandro Kraljević: NAOMI mogu koristiti svi oni koji se trenutno suočavaju s nekim psihološkim izazovom

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Razgovarali smo sa Sandrom Kraljevićem, mag.psych. i suosnivačem NAOMI mental wellness aplikacije koja je pobudila veliki interes javnosti. Sandrom nam je u kratkom intervjuu otkrio kako se rodila ideja za aplikacijom te kako ona funkcionira i kome je namijenjena.

Tko se sve krije iza NAOMI?

Iza NAOMI krije se tim mladih entuzijasta: dva psihologa i edukanta kognitivno-bihevioralne psihoterapije (Sandro kraljević i Nikolina Šaravanja), te student medicine Marino Šabijan, koji već ima prethodno iskustvo izrade zdravstvenih mobilnih aplikacija.

Odakle ideja za aplikaciju poput ove?

Ideja za aplikaciju rodila se prošle godine u travnju, za vrijeme prvog lockdowna. Nas troje osnivača primijetili smo da se veliki broj pojedinaca nije znao nositi s novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom i modelom rada od kuće, što je rezultiralo povećanom anksioznošću, potištenošću, napetošću i visokom razinom stresa kod brojnih pojedinaca. Odlučili smo spojiti naša psihološka i tehnička znanja kako bismo kreirali neko tehnološko rješenje dostupno svima.

Koliko je lako ili teško pokrenuti aplikaciju u Hrvatskoj?

Unatoč visokoj razini motivacije i financijskoj injekciji investitora, mi osnivači NAOMI ipak smo se iznenadili s koliko se sve izazova možete susresti na putu izrade mobilne aplikacije. Najveći izazov jest de facto ideju o aplikaciji pretočiti u konkretno djelo, imajući pritom na umu krajnjeg korisnika aplikacije: što mu treba, s kakvim se problemima suočava, kakvo mu je rješenje potrebno i slično.

Koliko ste dugo radili na njezinoj realizaciji?

Za cjelokupnu realizaciju aplikacije bilo nam je potrebno osam mjeseci.

Kako točno aplikacija funkcionira?

Aplikacija funkcionira vrlo jednostavno: samo odaberete područje na kojem želite raditi i kliknete na neku od tehnika. Naomi korisniku nude preko 50 različitih interaktivnih tehnika, uz pomoć kojih možemo raditi na svojim mislima, neugodnim emocijama, učiti nove oblike ponašanja, postavljati ciljeve, te na kraju dana usvajati produktivnije navike. Aplikacija je u potpunosti anonimna te je dostupna korisniku na njegovom pametnom telefonu 0-24.

Tko sve može koristiti NAOMI?

Naomi mogu koristiti svi oni koji se trenutno suočavaju s nekim psihološkim izazovom te im je potrebna emocionalna podrška. Također, Naomi je namijenjena i kompanijama kako bi im pomogla riješiti problem brige oko mentalnog zdravlja njihovih zaposlenika, a istovremeno im pružila informacije o njihovoj motiviranosti, radnoj angažiranosti i zadovoljstvu poslom.

Koje su najveće prednosti ove aplikacije?

Najveća prednost je u tome što unutar NAOMI  zaista svatko može pronaći nešto za sebe – pregršt različitih interaktivnih tehnika, mogućnost praćenja vlastitog napretka uz pomoć različitih grafičkih prikaza, funkcionalnost vođenje dnevnika, skupljanje bodova i zvjezdica, te personalizirani sadržaj samo su neke komponente koje ovu, prvu aplikaciju za mentalno zdravlje na hrvatskom jeziku, čine jedinstvenom.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI