Saznajte kako ispravno izmjeriti veličinu grudnjaka i uživati u nesputanosti

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Da biste pronašli savršen grudnjak, trebate utvrditi vlastitu veličina koja odgovara vašim grudima, a istovremeno dobro pristaje i pruža udobnost. Sve što vam treba je krojački metar i nekoliko savjeta koje ćemo podijeliti s vama. Dok se dobar grudnjak uopće neće primijetiti, grudnjak pogrešne veličine ne izgleda dobro, a može biti i štetan za vaše zdravlje. Premali grudnjaci često uzrokuju probleme poput nadražene kože u područjima pritiska, bolove u području dojki. Ako su grudnjaci preveliki, onda ne obavljaju svoju funkciju što može dovesti do bolova u leđima ili napetosti u ramenima i vratu. Veličinu grudnjaka treba mjeriti češće jer se vaše tijelo tijekom vremena mijenja. Ako primijetite da vas omiljeni grudnjak steže ili je prelabav, svakako provjerite mjere, a u nastavku donosimo savjete kako ispravno izmjeriti veličinu grudnjaka.

Osim promjena zbog godina, veličina varira i zbog detalja samog grudnjaka – oblika košarica, materijala, naramenica, vrste čipke, ali varira i od proizvođača do proizvođača. Usprkos tome, dvije su mjere koje trebate koristiti kao vodič za što pravilniji odabir grudnjaka, a to su: opseg ispod grudi (širina trake grudnjaka) i opseg prsa (veličina košarice).

Svakako je važno voditi računa da kombinirate pravi grudnjak za svaki outfit. To se odnosi i na model grudnjaka i na njegovu boju. Žena koja se odijeva sa stilom zna uskladiti i jedno i drugo.

grudnjaci
Foto: Unsplash / Uliana Kopanytsia

85% žena nosi pogrešne grudnjake!

Istraživanje je pokazalo da 85 posto žena nosi grudnjake koji im ne pristaju i pogrešnih veličina (veličine su se značajno razlikovale od točne veličine grudnjaka). Stoga je utvrđeno da žene imaju slabu sposobnost samostalnog odabira dobro postavljenog grudnjaka, što nije poboljšano ni isprobavanjem nekoliko grudnjaka.

Kako ispravno izmjeriti veličinu grudnjaka?

Nošenje odgovarajuće veličine grudnjaka vrlo je važno. Da biste izračunali točnu veličinu grudnjaka, morate znati svoje mjere – opseg ispod grudi (širina trake grudnjaka) i opseg prsa (veličina košarice). Veličina grudnjaka se sastoji od broja za opseg ispod grudi u centimetrima (npr. 75) i slova za veličinu košarice (npr. B). Opseg i veličina košarice zajedno čine veličinu grudnjaka, u ovom slučaju 75B. Veličinu košarice utvrđujete mjerenjem opsega grudi.

Izmjeriti veličinu grudnjaka nije problem ako slijedite sljedeće korake:

1. Stanite ispred ogledala da vidite što radite

Kako biste izmjerili opseg ispod grudi i opseg prsa, najbolje je stajati ispred ogledala u donjem rublju kako biste mogli vidjeti je li metar pravilno postavljen oko vašeg tijela.

2. Izmjerite opseg ispod grudi

Uvijek se mjerite s grudnjakom, ali bez ostale odjeće preko. Naravno, nemojte nositi push-up grudnjake ili uske sportske grudnjaka jer bi oni iskrivili rezultat mjerenja. Ako to ne možete učiniti sami, zamolite nekog drugog da vam pomogne u mjerenju jer će miran i opušten stav dati još točnije rezultate.

Uspravite se i postavite metar točno ispod prsa, na mjestu gdje će biti donja traka grudnjaka. Dišite normalno – ne smijete preduboko udisati niti zadržavati dah. Pazite da metar dobro pristaje i da dobro prianja uz tijelo, ali nemojte stezati kako vas grudnjak kasnije ne bi sputavao. Pazite da metar držite vodoravno, odnosno da je na istoj visini i s prednje strane i na leđima. Sada možete očitati svoj opseg ispod grudi. Zaokružite izmjerenu veličinu na najbliži broj. Ako ste primjerice izmjerili 82,8 cm, zaokružite na 83 cm, a ako je rezultat mjerenja je 82,1 cm, zaokružite na 82 cm.

3. Izmjerite opseg prsa

Postavite metar oko najšireg dijela grudi, u razini bradavica. Metar treba stajati na istoj visini i na prsima i na leđima. Nemojte ga stiskati. Sada možete očitati opseg prsa. Kada imate obje mjere, možete provjeriti veličinu grudnjaka u donjoj tablici veličina.

Tablica veličina grudnjaka

Tablica veličina grudnjaka u nastavku pomoći će vam da pronađete svoju pravu veličinu grudnjaka. Na primjer, ako vam je opseg ispod grudi 79 centimetara, a opseg prsa 97 centimetara, 80C bi trebala biti idealna veličina grudnjaka za vas.

Tablica velicina grudnjaka

 

Ako vam vaša veličina grudnjaka ne odgovara, probajte sestrinske veličine grudnjaka!

Dakle, ako ste došli u dućan i vaša veličina vam ne odgovara, probajte dvije najbliže srodne veličine. Svoje dvije najbliže srodne, odnosno sestrinske, veličine možete pronaći tako da ili povećate veličinu donje trake grudnjaka i smanjite veličinu košarice ili smanjite veličinu donje trake grudnjaka i povećate veličinu košarice, odnosno to su polja koja se nalaze na dijagonali u tablici. Primjerice, ako je vaša uobičajena veličina 75C, najbliže sestrinske veličine vašeg grudnjaka su 80B i 70D (žuta polja na slici). Sestrinske veličine su korisne jer vam daju više mogućnosti za odabir i isprobavanje različitih krojeva.

sestrinske velicine grudnjaka

Kako provjeriti jeste li našli pravi model za sebe?

Preuzak grudnjak može izazvati prave probleme, od toga da ograničava kretanje pa do pojave boli ako se dijelovi grudnjaka urezuju u kožu. Kako bi grudnjak bio savršen za vas, trebaju vam odgovarati svi dijelovi grudnjaka: košarice, naramenice, donje trake grudnjaka (ne smiju stiskati kad ga zakopčate), središnji dio grudnjaka bi trebao savršeno ležati, ne bi trebao stršati niti bosti kožu. Općenito, što manje osjećate grudnjak, to je veća vjerojatnost da je dobar za vas. Kako biste se dodatno uvjerili, podignite ruke i rastegnite se, sagnite se, promrdajte se… Ako grudnjak uredno stoji u svakoj od navedenih situacija, pronašli ste pravi model za sebe.

mjerenje velicine grudnjaka, izmjeriti velicinu grudnjaka
Foto: Pexels / Vika Kirillova

Kako pravilno održavati grudnjak?

Kako bi grudnjak dugo ostao nepromijenjen, potrebno ga je pravilno održavati. Preporučuje se ručno pranje, a ako ga perete u perilici, odaberite program za ručno pranje (ili drugi najnježniji program koji imate) i obavezno ga stavite u mrežicu za pranje rublja. Tako ćete ga zaštititi od patentnih zatvarača, gumba i ostalih oštrih dijelova koji bi mogli oštetiti osjetljivu tkaninu grudnjaka. Zatvorite kopču grudnjaka svaki put kada ga perete. Za svoje omiljeno donje rublje uvijek koristite blagi deterdžent. Vodite računa i o načinu sušenja grudnjaka. Najbolje je sušiti ga u položenom položaju kako se ne bi iskrivio ili izbočio. Ako postoji udubljenje ili izbočina na tkanini, pokušajte ga oblikovati u pravilan oblik. Ni u kojem slučaju grudnjak ne stavljajte u sušilicu! Izmjeriti veličinu grudnjaka.

Povezano: 18 najvažnijih modnih savjeta koje bi svaka žena trebala znati

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI