Smrt Van Gogha, Marilyn Monroe i faraona Ramzesa III. samo su neki od slavnih i zloglasnih slučajeva

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ubojita rana na vratu mumije, neobjašnjeni nestanak dvojice prinčeva i sumnjivo samoubojstvo umjetnika: od starog Egipta do zlatnog doba Hollywooda, Neriješeni slučajevi iz povijesti pomoću najsuvremenijih forenzičkih metoda istražuju slučajeve koji i danas zbunjuju stručnjake.

Ova šestodijelna serija, s voditeljicom Florence Kasumbaom – dobro nam poznatom iz Marvelovih filmova – svoju će premijeru imati u ponedjeljak, 7. veljače, u 21.00 sat, na programu Viasat History, a iduće epizode emitirat ćemo svaki radni dan navečer. U ovom članku predstavljamo neke od slučajeva kojima se serija bavi.

Ramzes III. i zavjera u haremu

Ramzes III., koji je vladao u 13. stoljeću pr. Kr., živio je u prilično burnim vremenima. Na primjer, prvi štrajk u povijesti zabilježen je tijekom njegove vladavine, pa stoga možda i ne iznenađuje da je protiv njega organizirana zavjera. Prema onovremenim zapisima, u uroti su sudjelovali čak i jedna od njegovih supruga i sin. Ali kako je točno Ramzes umro? Na prvi pogled na njegovoj mumiji – pronađenoj u 19. stoljeću – nije bilo ničega neobičnog.

No moderno CT snimanje pokazalo je da je Ramzes imao duboku posjekotinu na vratu, da mu je nedostajao jedan nožni prst, dok je na nogama imao nekoliko fraktura. Istraživanja su pokazala da su udarci u noge najvjerojatnije bili zadani sjekirom, dok je rana na vratu možda napravljena bodežom. Ramzes je, dakle, bio ubijen.

Zapisi pokazuju da su sudionici u atentatu, poznatom pod nazivom zavjera u haremu, bili uhićeni, a većina njih i osuđena na smrt – uključujući i Pentawera, jednog od Ramzesovih sinova. Tome u prilog govori i činjenica da su DNK testiranja pokazala da je Ramzes bio u rodu s prethodno neidentificiranom mumijom zakopanom na nedostojan način, što sugerira da je bila riječ o izdajniku. To bi mogao biti Pentawer, koji je bio prisiljen objesiti se. Drugim riječima, dokazana je pretpostavka da je Ramzesa ubio član njegove obitelji.

Kako je umro Vincent Van Gogh?

I danas se vjeruje da je Vincent Van Gogh izvršio samoubojstvo: slikar se ustrijelio u srce dok je radio na polju, no sve se dogodilo bez svjedoka, a mogućnost da je bila riječ o zločinu nije istražena. U vrijeme smrti Van Gogh je živio u prenoćištu, a kći vlasnika prenoćišta puno je godina poslije tvrdila da joj je slikar rekao: „Pokušao sam se ubiti.“ Tu je tvrdnju potkrijepio i mladić po imenu René Secrétan, koji je rekao da mu je Van Gogh ukrao pištolj. Taj je pištolj pronađen šezdesetak godina poslije na polju gdje je Van Gogh radio prije smrti.

Slaba vatrena moć pištolja govori u prilog teoriji da je ispaljen iz neposredne blizine, pa je stoga mogao biti u umjetnikovoj ruci u trenutku pucanja. Međutim, jedan je liječnik pokazao da bi, da se Van Gogh ustrijelio tim pištoljem, oko ulazne rane trebalo biti tragova baruta, dok bi koža trebala biti spržena, no na pregledu tijela nisu pronađeni takvi tragovi. Stoga je vjerojatno da je iz pištolja pucao netko drugi: prema Stevenu Naifehu, Van Goghovu biografu i suradniku serije Neriješeni slučajevi iz povijesti, riječ je o nikome drugome nego o 16-godišnjem Secrétanu, koji se neprestano izrugivao Van Goghu. Slikar je rekao da je i sam pucao iz pištolja jer je ionako želio umrijeti.

Marilyn Monroe: Tajanstvena smrt legende

Prerana smrt jedne od najvećih filmskih legendi 20. stoljeća još je uvijek obavijena tajnom. Je li se doista ubila u dobi od 36 godina ili je bila žrtve zavjere u kojoj je sudjelovao i predsjednik Kennedy? Monroe je pronađena mrtva u svojemu stanu u kolovozu 1962. godine: kratka obdukcija pokazala je da se predozirala. Međutim, neki tvrde da ta legenda nije izvršila samoubojstvo, nego da su je ubili Bobby Kennedy ili mafija.

Prema najnovijim teorijama, glumicu je ubio njezin tadašnji navodni ljubavnik dr. Ralph Greenson. Toj teoriji u prilog govori i tajanstvena kutija pronađena 2019. godine u knjižnici sveučilišta UCLA. U kutiji su se nalazili dokumenti koje je Greenson prikupio o Monroe, a čiji je sadržaj odmah nakon otkrića klasificiran na dvadeset godina, što je dodatno pojačalo sumnje.

Greenson je osoba koja je pronašla glumičino tijelo, a mnogi sumnjaju da je upravo on predozirao glumicu barbituratima i tako joj oduzeo život. Serija Neriješeni slučajevi iz povijesti pokušava suziti popis mogućih počinitelja i otkriva nove dokaze, donosi nove intervjue i odlazi na mjesto gdje je Monroe umrla, istovremeno nudeći i sveobuhvatan prikaz Hollywooda 1960-ih godina.

Ovo su samo neki od slavnih i zloglasnih slučajeva iz prošlosti koje istražuje serija Neriješeni slučajevi iz povijesti kako bi otkrila nove spoznaje o starim dokazima i nove tragove koji će riješiti misterije stare više desetljeća, pa čak i tisućljeća – isključivo na programu Viasat History.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI