Što on nama govori položaj u kojem spavamo?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ako nekoga zaista želite upoznati, morate ga vidjeti u zemlji snova. Tako bar savjetuju stručnjaci. To ne znači da morate biti intimni nego da će vam položaj u kojem netko spava reći sve što trebate znati o toj osobi.

Prema istraživanju stručnjaka Centra za spavanje iz Edinburga, položaji u kojima spavamo mogu o nama otkriti intimne detalje i oslikati složenu sliku naše osobnosti.

Istraživači su proučavali 1.000 ispitanika i analizom utvrdili šest najčešćih položaja spavanja: fetus, klada, čežnja, vojnik, slobodni pad te morska zvijezda. Sukladno njima su i kategorizirali osobnosti spavača.

Fetus

Studija je pokazala kako osobe najčešće spavaju u položaju fetusa, koji se uglavnom spominje kao psihološki najsigurniji položaj u kojem se osjećamo ugodno, sigurno i u kojem tražimo zaštitu.

Čak 41% ispitanika ima naviku spavati u ovom položaju, a za njih je karakteristično da se na prvi pogled čine žestokima i žilavima, a u stvari su izuzetno osjetljive i sramežljive prirode. Također se brzo mogu opustiti.

Klada

Drugi najpopularniji položaj je klada u kojem osoba spava na boku s ravnim rukama i nogama. Ukupno 15% ispitanika preferira ovakav položaj u krevetu, a za njih istraživači tvrde da su društveni i prijateljski nastrojeni, nemaju problema vjerovati strancima, no također mogu ponekad biti lakovjerni.

Čežnja

Položaj čežnje označava spavač s ispruženim rukama, a 13% ispitanika najčešće spava u ovom položaju. Čeznutljive osobe su otvorene prirodi, mogu biti sumnjičave i cinične, teško donose odluke i ne mijenjaju svoje mišljenje lako.

Vojnik

Ako spavate u položaju vojnika (kao i 8% ispitanika), na leđima s ispruženim rukama uz tijelo, tada su šanse da ste povučena i rezervirana osoba koja visoko postavlja letvicu.

Slobodni pad

Položaj slobodnog pada u kojem osoba spava na trbuhu (7% ispitanika najčešće spava u ovom položaju), a ruke joj počivaju oko glave, označava naglu i društvenu osobu koja je ujedno tankokožac i osjetljiva je na kritiku.

Morska zvijezda

Na posljednjem se mjestu našao položaj morske zvijezde u kojem voli spavati 5% ispitanika. Ove su osobe dobre kao prijatelji jer znaju kako saslušati tuđe probleme, nude svoju pomoć i nisu pretenciozne. Najviše im odgovara kada su daleko od središta pažnje.

Ordinacija.hr

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI