Treće izdanje projekta Femme nouvelle kreće pjesmom “Ti ni ne znaš” sjajne Rebeke – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Treće izdanje projekta Femme nouvelle kreće pjesmom “Ti ni ne znaš” sjajne Rebeke

Rebeka Ljiljak publici je dobro poznata kao dio benda Headoneast, a sada je došlo i vrijeme za njezin prvi samostalni singl kojeg predstavlja u sklopu trećeg po redu projekta Femme nouvelle!

“Glazbeno bivanje u Headoneastu bila je sjajna škola za mene i nezaboravno iskustvo u svakom pogledu, ali postojali su okviri unutar kojih sam mogla djelovati, jer to je prije svega Ljiljkova igračka i autorska tvornica, a mislim da takva treba i ostati. U Headoneastu sam i dalje, no kao umjetnica želim i svoju zasebnu platformu pa ću tako autorske pjesme objavljivati pod vlastitim imenom, zvukom i produkcijom. Aleksandar mi je podrška od trenutka kad sam mu pustila prvi song, ali ni na koji način ne intervenira u sadržaj onog što stvaram. Nisam posebno birala trenutak kad cu se odvažiti na ovaj samostalni projekt. Inspiracija ne bira vrijeme ni mjesto, pjesme su jednostavno krenule izlaziti iz mene u “warp speed-u”.”

“Ti ni ne znaš”, pjesma iza koje stoji talentirani ženski tim te je  savršena “pjesma ambasador” za početak ovog projekta koji potiče žensko stvaralaštvo:

” Ti ni ne znaš’ govori o muško ženskom odnosu iz perspektive žene koja prati, podržava i potpuno razumije muškarca na njegovom duhovnom putu dok istovremeno zahvaljuje na njegovu mraku koji joj je donio duboke uvide i lekcije o samoj sebi, njemu i svijetu općenito, a on, ni ne zna to.”

Rebeka Ljiljak ostavila je svoj pečat u svakoj etapi projekta. Tekst je u potpunosti njezin autorski rad, a glazbu je radila u suradnji s Ana Marijom Šir, koja je zaslužna i za aranžman pjesme. Energije dviju djevojaka toliko su podudarne pa Rebeka ističe kako je ovo samo početak njihove suradnje.  Pjesmu prati video spot koji je režirala Lea Radolfi, a koji dočarava pravi ‘gril power’ moment:

“Sve i dalje ostaje u ženskom polaritetu, tako u ‘Ti ni ne znaš’ priču, sinkronicitetom ulazi glazbenica i redateljica Lea Radolfi, moja prijateljica iz osnovne škole. Imale smo kratak rok za napraviti video i sve se odvilo u super energiji i sa super ekipom. Snimali smo na stadionu Zagreb, u Kranjčevićevoj ulici, na našem kvartu. Prisjetile smo se našeg ‘girl power, benda iz osnovne i to nam je dalo dodatni elan u stvaranju ovog videa. Video prikazuje krajnji klišej onoga sto kroz desetljeća smatramo muškim konceptom – nogometni stadion i nas cure koje apatično prenosimo poruku žene, upravo tu – na mjestu gdje testosteron ima glavnu riječ. Fuksija mi je jako draga boja, pa smo odlučile stadion dodatno feminizirati obojavši travu u rozo. Hvala Lei koja me shvatila u viziji, pjesmi i sto se i sama pojavljuje u videu, uz Niku i Tarin – predivne cure koje su također savršeno prenijele atmosferu u video”, ispričala je Rebeka.

Udružene ženske snage na pjesmi “TI ni ne znaš” u velikom stilu otvaraju novu sezonu projekta Femme nouvelle, a što ju je privuklo tom projektu otkrila je Rebeka:

“Femme nouvelle je pokazao fantastičan progres ženske kantautorske scene u Hrvatskoj i uvijek mi krao pažnju na najpozitivniji mogući način. Velika je čast biti dio te jake i nezaustavljive zajednice.  Žene su danas uistinu sve: majke, kućanice, ratnice, autorice, glazbenice, umjetnice, šamanke, gurui – you name it – vrijedne su radnice. Projekt kao glavni motiv ima upravo zajedništvo i međusobnu podršku žene ženi – a tu poruku držim iznimno važnom.  Koncept Femme Nouvelle uistinu ima sve elemente jednog značajnog i snažnog ženskog pokreta.”

Osnovni cilj projekta Femme nouvelle je promicanje ženskog kantautorstva te osigurati što veću medijsku prisutnost kvalitetnim kantautoricama, autoricama i producenticama, približiti njihovu glazbu kritici i publici te potaknuti ih na suradnju, a uz Rebeku će se na ovogodišnjem izdanju pridružiti Natali Dizdar (BETI), Meritas, Gina Damjanović, marisol, Nikolina, Marta i Baby Babilon.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI