Troškovi tijekom i nakon porođaja na koje trudnica treba misliti

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Činjenica da je u drugom stanju, kod svake majke pokreće brojna pitanja i budi razmišljanje – od toga hoće li sve biti u redu, preko opremanja sobe za bebu, pa sve do planiranja daleke budućnosti.

Izuzev redovnog praćenja vašeg zdravlja i zdravlja ploda, jedan od važnijih segmenata je i planiranje troškova i financija za naredni period. Ako vas zanima na koje troškove treba da misliti buduće majke i očevi, nastavite čitati!

Bebi oprema i odjeća – pripremite se izdvojiti novac za opremanje novorođenčeta

Već u prvim mjesecima trudnoće mnoge pripadnice ženskog spola razmišljaju o opremanju sobe za bebe i kupovini neophodnog namještaja i opreme za bebe. Neke od osnovnih stavki su svakako krevetić, kolica za bebe, komoda za odjeću, nosiljka za bebe, ali i drugi korisni dodaci za prve mjesece s bebom. 

Kako biste bile apsolutno bezbrižne u prvih godinu dana s bebom, prilikom kupovine izaberite praktičnu stolicu za hranjenje, ali i dodatke poput dude, posuđa posebno dizajniranog za hranjenje beba i slično. 

Kako se bebe često prljaju i brzo prerastaju odjeću, to je još jedna važna stavka koju ne smijete izostaviti – kvalitetna odjeća skrojena od finog pamuka. Pamučna odjeća za bebe je najbolji izbor, budući da se jednostavno pere na visokim temperaturama i ugodna je  osjetljivoj koži novorođenčeta. 

Budući da obuhvaća mnoštvo proizvoda, oprema i odjeća za bebe su segment u koji novopečeni roditelji ulažu najviše novca. Kako biste prošli što bolje na ovom polju, predlažemo vam da na vrijeme krenete s izdvajanjem financija, planiranjem troškova i štednjom. 

Redovno pratite ponude u specijaliziranim trgovinama specijaliziranim za opremu za bebe. Napomenut ćemo kako je online kupovina je izuzetna pogodnost za trudnice, budući da mnoge od njih tijekom trudničkih dana moraju odmarati. 

U svega nekoliko klikova iz udobnosti svoga doma možete naručiti potrebne proizvode, a pojedini šopovi nude redovne akcije i popuste, te ako ih redovno pratite možete uštedjeti veće sume novca. 

Edukacija – odvojite financije za tečajeve i edukativne knjige

Edukacija je segment koji budući roditelji ne smiju zapostaviti, posebno ako je riječ o prvom djetetu. 

Danas u ponudi možete pronaći tečajeve odnosno školice roditeljstva koji će vam biti od velike koristi prilikom prvih dana s bebom, ali i tijekom odrastanja mališana. Iako je većina naših roditelja znanja stjecalo tek kada beba dođe na svijet, edukacija tijekom trudnoće, odnosno prije porođaja izuzetno je korisna. Svaki suvremeni roditelj će na tečajevima ovog tipa steći osnovna znanja o trudnoći, porođaju, njezi bebe, ali i psihofizički se pripremiti za sve što slijedi. 

Izuzev tečajeva, odlična investicija su knjige koje će svakoj trudnici pomoći da razumije svih devet mjeseci trudnoće i bolje se upozna s prvim danima s bebom. 

Nepredviđeni troškovi za doktore 

Najveći broj trudnica odabere državnu ustanovu i liječnika koji će ih voditi tijekom trudnoće. Ipak, u pojedinim slučajevima potrebno je raditi testove i analize koji su najtočniji i najefikasniji upravo u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. 

Baš zato, važno je na vrijeme pripremiti novac za jednu od najvažnijih stavki – zdravlje djeteta i majke i uraditi sve neophodne preglede kako biste bili bezbrižni tijekom svih 9 mjeseci, ali i nakon toga. 

Njega nakon porođaja – nemojte zaboraviti na vlastite potrebe

Kada prođe porođaj i novopečeni roditelji se već uhodaju s novorođenčetom, vrijeme je da se rodilja posveti sebi i adekvatno oporavi od porođaja. 

Budući da ovaj čin zna biti izuzetno bolan i iscrpljujuć, posljedice nakon njega mogu i duže potrajati. 

Izuzev umora koji je neminovan, mogu se javiti bolovi u grudima, upala grudi, a također je potrebno i izvjesno vrijeme za zarastanje rane od porođaja, ako je do nje došlo. Za njegu čak možete unajmiti i profesionalce, ali i samostalno kupiti neophodnu opremu i preparate za njegu tijela. Predlažemo vam da se posavjetujete s liječnikom, ne zanemarite svoje potrebe i baš kao što udovoljavate bebi, udovoljite i sebi. 

Hrana i pelene za bebe – birajte kvalitetu 

Segment na koji mnogi budući roditelji zaborave s financijske strane jesu pelene. Potrebne su svakodnevno, neophodno ih je mijenjati nekoliko puta dnevno i prilikom odabira važno je razmišljati o uzrastu i kilaži bebe. 

Pelene su definitivno segment na kojem ne treba štedjeti, budući da je njihova kvaliteta izuzetno važna za zdravlje i udobnost bebe. Odabirom kvalitetnih pelena izbjegavaju se problemi poput osipa bebe i curenja sadržaja van pelena, što bi vam moglo zadati dodatne probleme. 

Još jedna stavka na koju ne smijemo zaboraviti je dohrana koja je mnogim bebama potrebna odmah po rođenju. Za trudnice koje ne doje novorođenčad iz bilo kojeg razloga, mlijeko za dohranu bebe je nužno. 

Kreirajte plan štednje

Za kraj ćemo spomenuti da je važno da u dogovoru s partnerom kreirate plan štednje i popišete sve troškove koji vas očekuju na vrijeme, kako vam trudnoća, ali i prvi dani nakon porođaja ne bi bili stresni.

Ne zaboravite na financijsku potporu koju vam osigurava država i koju možete dobiti nakon rođenja djeteta, uz podnošenje svega nekoliko dokumenata – preslike djetetovog izvoda iz matice rođenih i svoje osobne i zdravstvene iskaznice, kao i uvjerenje o prebivalištu.

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan i da ste sada spremni da isplanirate troškove koji vas mogu očekivati tijekom porođaja i nakon njega!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI