Ublažite simptome PMS-a na prirodan način

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Predmenstrualni sindrom (PMS) obuhvaća razne fizičke i emocionalne tegobe koje se kod žena javljaju nekoliko dana prije menstruacije. Iako većina žena osjeća određene tegobe u razdoblju koje prethodi menstruaciji, intenzitet i trajanje mogu varirati od vrlo blagih i kratkotrajnih tegoba pa sve do intenzivnih tegoba koje traju dulje vrijeme.

Simptome PMS-a prepoznaje svaka žena. Najčešće se javljaju promjene raspoloženja, grčevi u donjem dijelu trbuha, bolne i napete grudi, nadutost, promjene apetita, žudnje za hranom itd. Kod većine žena simptomi PMS-a nestaju nekoliko sati nakon početka menstruacije.

Uzrok

Uzrok PMS-a još uvijek nije u potpunosti poznat. Pretpostavlja se da su simptomi PMS-a povezani s promjenama razina hormona estrogena i progesterona čija se koncentracija mijenja kroz ciklus. Znanstvena istraživanja su pokazala da višak prostaglandina E2 i F2, a manjak prostaglandina E1 utječe na pojavu mnogih simptoma PMS-a, pogotovo grčeva. Stres i loša prehrana najviše pridonose poremećenom metabolizmu prostaglandina.

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD)

Predmenstrualni disforični poremećaj (eng. PMDD) je teški oblik PMS-a u kojem su psihički simptomi mnogo jače izraženi. Simptomi PMDD-a se često ponavljaju svaki mjesec i traju kroz gotovo cijelu drugu fazu ciklusa što uvelike otežava normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

Simptomi PMDD-a uključuju:

  • depresivno stanje, osjećaj beznađa
  • izražena anksioznost i napetost
  • iznenadne promjene raspoloženja
  • jak umor
  • gubitak motivacije za svakodnevne aktivnosti
  • nesanica ili povećana potreba za snom

Zdrav životni stil

Budući da nezdrave životne navike mogu uvelike pogoršati simptome PMS-a, ženama koje pate od PMS-a se preporučuje vođenje zdravog načina života. To uključuje zdravu prehranu, primjerenu fizičku aktivnost i regulaciju razine stresa u svakodnevnom životu.

Prehrana je vrlo važan faktor kod žena koje pate od PMS-a. Hrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, šećerom i transmasnim kiselinama podržava hormonalni disbalans i neravnotežu metabolizma prostaglandina što u konačnici može uzrokovati simptome PMS-a. Također, konvencionalni mliječni proizvodi, crveno meso i žumanjak jaja mogu pojačati simptome PMS-a pa treba razmisliti i o njihovom izbacivanju iz prehrane.

Više o PMS dijeti pročitajte ovdje.

Poznato je da redovita fizička aktivnost može smanjiti neke simptome PMS-a ali će također pozitivno djelovati na smanjenje stresa i pomoći vam da se bolje osjećate u svom tijelu. Preporučuje se svakodnevna fizička aktivnost kao što je žustro hodanje ili vožnja bicikla u trajanju od najmanje 30 minuta. Poželjni su i treninzi s opterećenjem koji se za maksimalnu učinkovitost izvode barem 3 puta tjedno.

Fitoterapija za PMS tegobe

Fitoterapija koristi ekstrakte ljekovitog bilja koji učinkovito ublažavaju osnovne simptome PMS-a. Glavna ljekovita biljka koju u Centru Fitosalus koristimo za regulaciju hormonalnog disbalansa kod PMS-a je konopljika. Ona potiče lučenje progesterona, a snižava prolaktin, FSH i estrogen. Djelujući direktno na hormone koji su u disbalansu ona učinkovito ublažava sve simptome PMS-a.

Ulje noćurka sadrži prekusor prostaglandina E1 koji je često deficitaran kod žena koje pate od PMS-a. Prostaglandin E1 smanjuje proupalne prostaglandine E2 i F2 koji mogu stajati iza mnogih simptoma PMS-a. Stoga često preporučamo oralno uzimanje kvalitetnog hladno prešanog ulja noćurka.

Ukoliko su psihički simptomi poput promjena raspoloženja i anksioznosti jako izraženi ili je osoba pod konstantnim stresom prepisujemo ekstrakte poput valerijane ili pasiflore. Oni umiruju središnji živčani sustav, a koriste se i kod problema nesanice. Ukoliko osoba pati od PMDD-a često se koristi gospina trava koja izrazito dobro djeluje na depresivna stanja.

Kod žena koje pate od PMS-a često se zna ustanoviti manjak magnezija i vitamina B6 pa se preporuča njihova suplementacija. Oralni suplementi magnezija bi trebali biti u oblicima koje naše tijelo može adekvatno apsorbirati. Vitamin B6 se može uzimati samostalno ili u B kompleksu kada ga naše tijelo nešto bolje apsorbira.

Zdrav životni stil je prvi korak u ublažavanju PMS tegoba ali često ne i dovoljan. Fitoterapija u kombinaciji s PMS dijetom učinkovito ublažava simptome PMS-a jer djeluje na srž problema, hormonalni disbalans. Ukoliko su prisutni i psihički simptomi PMDD-a neophodan je individualiziran pristup jer svaka od navedenih biljaka ima svoje specifično polje djelovanja.

Autor: Marko Mihetec, fitoaromaterapeut

Fitosalus – centar za prirodnu terapiju

https://www.fitosalus.com

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI