Učinkovita pomoć kod suhoće intimnog područja – njega i vraćanje ugodnosti

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Iako do smanjenja razine hormona uglavnom dolazi s menopauzom, žene mogu osjetiti pad estrogena u bilo kojoj fazi svog života. Zbog nedovoljne vlažnosti intimno područje postaje osjetljivije pa se može javiti svrbež, peckanje, nelagoda tijekom seksa i/ili neki od ostalih neugodnih simptoma. Hormonska neravnoteža je česta i tijekom trudnoće. Suhoća intimnog područja pogađa žene svih dobi i iz različitih razloga. Većina žena suočit će se sa suhoćom barem jednom u životu. Iako se o ovoj temi ne priča previše otvoreno, intimno zdravlje žena je vrlo važna tema. Raspolaganje pravim informacijama i pravilna briga za osjetljivo genitalno područje doprinosi intimnom zdravlju i izbjegavanju neugodnih simptoma.

Fina ravnoteža

Kožu stidnice čini višeslojni pločasti epitel koji sadrži dlake, lojne, znojne i mirisne žlijezde. U potkožnom tkivu nalaze se Bartholinijeve i Skeneove žlijezde koje vlaže stidnicu. Epitel rodnice čini višeslojni pločasti epitel bez orožavanja i nema žlijezda. Vaginalni iscjedak (fluor vaginalis) u rodnici je uvijek prisutan. Količina i osobine iscjetka mijenjaju se pod utjecajem hormona pa je zato oskudan u pretpubertetu i postmenopauzi, a mijenja se i u pojedinim fazama menstrualnog ciklusa.

Svaka stanica, odnosno svako tkivo i organ za svoju funkciju trebaju finu ravnotežu između aktivnosti hormona i lokalnih staničnih autoregulacijskih mehanizama. Ta fina ravnoteža počinje se gubiti najčešće oko 45. godine života žene. Hormonska neravnoteža najčešće se javlja u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi, a uzrok tome je prestanak funkcije jajnika i produkcije hormona estrogena i progesterona. Rezultat je pojava različitih simptoma koje žena osjeća.

Urogenitalna atrofija

Među češćim simptomima je i urogenitalna atrofija. Epitel stidnice postaje tanji i gubi elastičnost zbog pada koncentracije i elastičnosti kolagena. Male usne gube volumen, postaju blijede i suhe zbog smanjene produkcije žlijezda lojnica, znojnica i Bartholinijevih žlijezda, a dolazi i do sužavanja ulaza u rodnicu što dovodi do nelagode i boli prilikom snošaja.

Promjene u produkciji estrogena utječu i na epitel i prokrvljenost rodnice. Epitel rodnice postaje tanak, blijed i suh, može se javiti vaginalni svrbež, žarenje i pečenje.

Iste promjene viđamo i u mlađih žena kojima su operativno odstranjeni jajnici (zbog bolesti) ili su podvrgnute ginekološkom zračenju i/ili kemoterapiji.

Oko 45 posto žena u perimenopauzi, menopauzi ili postmenopauzi razvije simptome suhoće spolovila. One nerado govore o svojim tegobama, a ako se povjere ginekologu, većina dobije hormonsku terapiju. Uz savjet ginekologa o higijensko-dijetetskim mjerama, pacijenticama se savjetuje i lokalna primjena ovlaživača.

Vraćanje intimne ugodnosti

Dobra vijest je da je suhoću genitalnog područja moguće ublažiti poduzimanjem učinkovitih preventivnih mjera i odgovarajućih tretmana. Postoje posebno formulirani preparati za ublažavanje neugodnih simptoma i održavanje intimnog zdravlja. To su preparati koje možete nabaviti bez recepta, a kreirani su da pomognu u održavaju vlažnosti.

Ako tražite učinkovit proizvod za ublažavanje suhoće genitalnog područja, isprobajte Gynaicol medicinski gel na bazi vode.

Gynaicol gel

Gynaicol gelGYNAICOL GEL za njegu intimnog podrucja štiti i njeguje vanjsko genitalno područje. Osigurava dugotrajno vlaženje i poboljšano podmazivanje, ublažavajući poteškoće povezane sa suhoćom u genitalnom području. Preporučuje se za intimnu njegu u slučaju suhoće jer ima učinak zadržavanja vlage i podmazivanja.

Gynaicol gel se, po potrebi, nanosi na vanjsko genitalno područje u žena ili na penis u muškaraca. Ne smije se koristiti u slučaju boli i crvenila u genitalnom području. U takvim slučajevima, obratite se liječniku specijalisti.

Ne sadrži hormone pa nema kontraceptivan učinak.

Suhoća intimnog područja – ostali mogući uzroci

Upoznali smo vas s glavnim čimbenicima koji dovode do suhoće genitalnog područja, ali je potrebno naglasiti da se žene sa suhoćom mogu suočiti i iz nekih drugih razloga. Žensko tijelo je osjetljivo i reagira na tjelesna i duševna opterećenja. Zato promjene općeg stanja i/ili stres mogu dovesti do objektivno ili subjektivno nedovoljnog vlaženja područja vanjskog spolovila žene.

Optimalna pH vrijednost intimnog područja žene je od 3,8 do 4,5. Korištenjem neodgovarajućih intimnih proizvoda ta se ravnoteža lako može narušiti. Stoga je važno koristiti nježne proizvode kako biste izbjegli intimnu suhoću i sačuvali zaštitnu floru intimnog područja.

Dakle, ostali mogući uzroci suhoće intimnog područja su:

  • lijekovi koji uzrokuju isušivanje sluznice kao nuspojavu
  • neprikladni proizvodi za žensku higijenu
  • prekomjerno trljanje kao posljedica nošenja uske odjeće
  • stres
  • pretjerana tjelovježba
  • sintetičko donje rublje koje može dovesti do iritacije i ograničenog protoka zraka.

Iako suhoća intimnog područja sama po sebi nije ozbiljno medicinsko stanje, može biti prilično neugodna i utjecati na kvalitetu seksualnog života. Gynaicol gel će vam pomoći jednostavno i brzo ublažiti neugodne simptome.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI