Ukrasi na odjeći: znate li kako na pravilan način prati određenu vrstu odjeće?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kada u trgovini vidite prekrasan komad odjeće i sa zadovoljstvom ga kupite, rijetko kada vodite brigu o tome kako ćete ga prati. A kada još taj komad ima na sebi našivene ukrase, tada se postavlja pitanje hoće li oni „preživjeti“ pranje. Bez brige, u nastavku smo vam pripremili kratki vodič o tome kako održavati odjeću, pogotovo onu koja na sebi ima našivene ukrase.

Obratite pažnju na ušivenu etiketu

Svaki komad odjeće ima ušivenu etiketu ili na drugi način otisnut (ponekad na unutarnjoj strani) na kojoj je objašnjeno kako pravilno ga održavati: prati, sušiti, glačati. Ako je znak prekriženi, to znači da je to zabranjeno (prati, glačati). Za pranje u perilici rublja, znak izgleda poput krune s valovitim vrhom, a ako se ne smije prati u perilici, već se preporučuje ručno pranje, tada je u toj „kruni“ ucrtana ruka.

Ako se preporučuje pranje u perilici, ali delikatnog ili osjetljivog rublja, tada je taj znak podcrtan s dvije crte.

Isto tako, ako se smije prati u perilici rublja, tada se unutar tog znaka nalaze točke koje označavaju temperaturu na kojoj se preporučuje pranje proizvoda. Jedna točkica znači hladno pranje (30 °C), dvije toplo (40 °C), tri toplije (50 °C), četiri vruće (60 °C), a pet točkica znači da je potrebna visoka temperatura pranja (70 °C).

Kada je u pitanju sušenje rublja, znak kvadrata s krugom u njemu označava da se odjeća smije sušiti u sušilici rublja, a ako je krug prekrižen tada znači da je zabranjeno korištenje sušilice.

Na kraju, i glačanje ima svoje simbole – broj točkica označava visinu temperature na kojoj se smije glačati.

Pogledajte koliko su čvrsti ukrasi

Kada ste pogledali ušivenu etiketu i vidjeli smije li se vaša odjeća s ukrasima prati u perilici rublja ili ne, tada obratite pažnju na same ukrase. Ako vam izgledaju da su čvrsto pričvršćeni, tada će vrlo vjerojatno dobro podnijeti pranje u perilici, a ako vam se ne čine vrlo čvrsti tada je možda ipak bolje da tu odjeću opere na ruke jer ćete tako biti sigurni da tijekom pranja neće biti izložena prebrzim okretima koji bi mogli oštetiti ukrase ili ih čak otrgnuti.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI