Umro Marko Brecelj, legendarni frontmen kultnog Buldožera – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Umro Marko Brecelj, legendarni frontmen kultnog Buldožera

Marko Brecelj, legendarni frontmen kultne progresivne rock grupe Buldožer, nezavisni i konceptualni umjetnik, preminuo je u 71. godini života u Kopru.

Studirao je geologiju na Sveučilištu u Ljubljani koju nije završio. Zatim je studirao tehničku fiziku na FNT. Potom je dobio status slobodnoga umjetnika i napisao je jednu od svojih najboljih skladbi Alojz Valček, koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu.

Glazbeni put počeo je kao violinist u kvartetu Trije črnci u u ljubljanskom triju Krik. Poslije je napustio sviranje violine. Širom je slušateljstvu skrenuo pozornost na se kao kantautor i šansonijer nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gdje je također dobio nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Iste je godine u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem objavio ploču Cocktail. Ploča je nagrađena nagradom Sedam sekretara SKOJ-a. Na albumu je bila pjesma Hiškar Rogač, koju je snimio s nekim članovima skupine Sedem svetlobnih let. S njima je Marko osnovao rock sastav Buldožer, gdje je djelovao kao pisac većine tekstova i pjevač. Među vrhuncima skupine bila je ploča Pljuni istini u oči. U okviru te glazbene atrakcije koja je postigla uspjeh po cijeloj bivšoj Jugoslaviji postao je jedan od viđenijih frontmena, vokalista i autora na glazbenoj rock pozornici krajem 70-ih godina 20. stoljeća.

U skupini je ostao do 1979. godine i s njom je snimio dvije LP-ploče te soundtrack za film Živi bili pa vidjeli, koji je također izašao u obliku mini LP-a. Na to je napustio sastav i vratio se kantautorstvu te realizirao neke pjesme, koje su u alternativnim glazbenim krugovima postale hitovi (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit itd.).

S pjesnikom Ivanom Volaričem – Feom združio je svoju kreativnost u duu Duo Zlatni zubi. Godina 1983. i 1984. vodio je sastav Marjanov čudni zajec. 1986. godine opet je izdao kantautorski album Desant na rt Dobre nade. Krajem 80-ih je svoje snage udružio sa saksofonistom Primožem Šmitom i bas-gitaristom Alešem Joštom u projektu Javna Dvaja. Kao gost surađivao je s raznim glazbenim skupinama (SRP, Strelnikoff itd.). Njegov rad obilježava ironija i kritika malograđanskog društva.

Marko Brecelj je prije samo pet dana dao i izjavu za Music Box za kolumnu glazbenog kritičara Dragana Ambrozića i na temu pjesme “Jeste li vidjeli djevojčice” Buldožera izjavio:

“Zdravo Ambrozić!

Postoji samo još moje nezdravlje koje mi doista zadovoljavajuće služi. Jako dugo već nisam slušao te pesme. Što se “Devojčica” tiče: sa prvom suprugom bili smo na Hvaru, hašiš sam imao solidan. Zamisao je nikla iz prosude, da bi mogli tematika, žar izvedbe i stvaralački pristup ka kompoziciji stvoriti nešto što u našem prostoru još nije bilo stvoreno. Iako je bila pobuda za stvaranje “Devojčica” intelektualna (intelektualistička) – koliko se sećam, nismo se izgubili u “pametnosti”.

Gori ussi!

Marko
(30.1.2022)”

Izvor: Wikipedia

Foto: YouTube Screenshot

KOLUMNA: Dajte im nešto toplo da obuku: Buldožer – “Jeste li vidjeli djevojčice” (1977.) (1/12)

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI