UPOMOĆ! Zašto sam alergična na prirodnu kozmetiku?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ako birate između prirodne kozmetike koja sadrži ulje čajevca (tea tree oil), lavandu, kamilicu – ili, onu kozmetiku koja sadrži parabene, SLS, sintetske mirise, monoetanolamin (MEA), dietanolamin (DEA) ili trietanolamin (TEA)? Vjerujemo kako ćete bez imalo razmišljanja odabrati ovu prvu. Međutim, iako bi prirodna kozmetika trebala biti najbolja za kožu, ne izazivati ikakve reakcije, iznimaka uvijek ima.

Naime, najpoznatiji američki centar za zdravlje i istraživanje, Mayo Clinic, napravio je istraživanje upravo o alergijama na prirodnu kozmetiku te zaključio kako su najčešće alergijske reakcije izazvane prirodni, biljnim sastojcima poput eukaliptusa ili ružmarina. Čak i ako nemate nikakvih alergija, npr. ulje čajevca i sastojci koji u sebi imaju citruse najčešći su uzrok iritacija na koži te mogu izazvati svrbež ili osip.

Ako nije kancerogeno, znači da je dobro za kožu

Postoji uvriježeno mišljenje kako ništa prirodno neće naštetiti koži te da s obzirom na prirodne sastojke u kremama, nema kancerogenih tvari, a time neće doći do iritacije kože. Nažalost, nisu svi proizvodi koji su izbačeni kao prirodni i organski čisto prirodni i organski. Čak i u takvim proizvodima mogu se pronaći razne vrste štetnih preparata kao na početku teksta navedenih ili još poput PEG (polietilen glikoli) spojeva, formaldehida, UV filtera, BHA i BHT.

Najbolje bi bilo da pri kupnji svakog proizvoda detaljno pročitate deklaracije odnosno sastav, pogotovo ako imate osjetljivu kožu, ekcem, dermatitis i sl. Potom bi najbolje bilo da isprobate proizvod na maloj količini proizvoda (recimo na ruci) te pričekate dva do tri dana kako biste vidjeli hoće li se pojaviti alergijska reakcija.

Slušajte svoju kožu

Prije svega najbitnije je da poznajete svoj tip kože i problematiku, kao i sastojke koji vam odgovaraju. Možda će vam trebati više vremena, ali u konzultacijama s dermatologom i beauty stručnjacima, pronaći ćete savršenu kombinaciju proizvoda i sastojaka za vašu kožu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI