Upoznajte top 7 srpskih bisera na najmoćnijom europskoj rijeci

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Dunav – mitska rijeka koja geografski i kulturno povezuje dobar dio Europe. Beč, Bratislava, Budimpešta, Beograd… poznata je priča o četiri glavna grada koje, osim istog početnog slova u imenu, veže i po mnogima najmoćnija i najvažnija europska rijeka. Prateći tok rijeke Dunav, naići ćete na neke od kulturnih i prirodnih bisera koji zanimaju i inspiriraju brojne putnike. Srbija, zemlja za koju je ta rijeka od iznimne važnosti, ima puno toga za pokazati. Na ušću Save u Dunav smjestio se njezin glavni grad Beograd, kod grada Donjeg Milanovca Dunav je najširi – oko 5.5 kilometara, a brojna druga mjesta upravo toj rijeci duguju svoju kulturološku ljepotu i važnost.

Među najljepše dunavske bisere svakako spadaju moćne Tvrđave, nekada najznačajniji vojni objekti koji su garantirali obranu, sigurnost stanovništva, ali i doprinosili političkoj i vojnoj dominaciji na strateški iznimno važnim područjima. Upravo zato su najznačajnije i najmonumentalnije tvrđave u Srbiji podignute upravo na obalama Dunava. Tijekom rimskih osvajanja podignuto je više utvrda na Dunavu. Zatim, srednjovjekovna Srbija, Ugarska, Turska i Austrija tijekom perioda svoje vlasti grade tvrđave među kojima se neke smatraju najznačajnijim europskim spomenicima vojne arhitekture.  Tvrđave su danas izuzetno vrijedan i značajan dio arhitektonskog i arheološkog naslijeđa te važna materijalna svjedočanstva o mnogim povijesnim događajima.

Tvrđave se na Dunavu ubrajaju u najatraktivnije destinacije mnogih posjetitelja Srbije. Stoga vam u nastavku donosimo one najvažnije koje ne smijete propustiti ako ste u blizini, a zanima vas arhitektura i bogata povijest koja se u njima kroz stoljeća odvijala. 

Bačka tvrđava

U vojvođanskoj ravnici nalazi se Bač, izuzetno važan grad bogatog kulturnog i prirodnog naslijeđa. Ostaci najstarije austrijske tvrđave u Srbiji nalaze se baš ovdje. Tvrđava je smještena na malom otoku, nastalom od nekadašnjeg meandra rijeke Mostonge. Nekada je cijeli kompleks bio okružen vodom, a prilazilo mu se pokretnim mostovima. Gradnja Bačke tvrđave odvijala se u vrijeme kralja Karla Roberta u 14. stoljeću. Tada su bedemi ovog značajnog utvrđenja bili dio obrambenog sustava Austrijskog carstva.

Bačka tvrđava, autor Luka Šarac

Petrovaradinska tvrđava

Zbog svog dominantnog položaja i “neosvojivosti”, Petrovaradinska je tvrđava nazivana i “Gibraltar na Dunavu”. Današnji je izgled tvrđava dobila u periodu od 1692. do 1780. godine. Projektirali su je austrijski vojni inženjeri prema sustavu slavnog francuskog arhitekta i vojskovođe Marquisa de Vaubana. Sa zidina se pruža pogled na Novi Sad, Dunav i lijepe fruškogorske i karlovačke vinograde. U njoj se nalazi Muzej grada Novog Sada, a tuneli dugi 16 kilometara vode u podzemni svijet tvrđave. Svakog lipnja na tvrđavi se održava EXIT, svjetski poznat glazbeni festival.

Petrovaradin, autor Luka Šarac

Beogradska tvrđava

Beogradska tvrđava jedna je od glavnih turističkih atrakcija koja se uzdiže iznad samog ušća Save u Dunav. Prvu utvrdu izgradili su Kelti. Budući da je rušena i obnavljana puno puta, današnji izgled duguje narodima koji su došli posle njih, prije svega Rimljanima, Bizantincima, Ugarima i Turcima. Svi su je prilagođavali svojim potrebama, pa je upravo to razlog što je Beogradska tvrđava izuzetno složen i slojevit spomenik.  Beogradska tvrđava je najatraktivnija turistička destinacija za posjetitelje glavnog grada Srbije. U njoj se nalaze Vojni muzej i Galerija prirodnjačkog muzeja, a tradicionalno se održavaju i veliki kulturni događaji.

Belgrade, Kalemegdan fortress, Great War Island, sunbathing, by Luka Šarac

Smederevska tvrđava

Smederevska je tvrđava najveće ravničarsko srednjovjekovno utvrđenje u Europi, što je čini jedinstvenom u srpskoj arhitekturi tog vremena. Izgrađena je u 15. stoljeću te je bila  posljednje uporište Srpske srednjovjekovne države pred osmanskim osvajanjima. Pretrpjela je brojna razaranja tokom svjetskih ratova, ali i usprkos tomu danas plijeni svojim veličanstvenim izgledom i monumentalnošću. S kula se pruža izuzetan pogled na Dunav, kao i na guste šume Smederevske ade.

Smederevska tvrđava, Dunav, autor Luka Šarac

Tvrđava Ram

Tvrđava Ram se nalazi u selu Ram, između Velikog Gradišta i Kostolca. Sagrađena je u 15. stoljeću na stijeni koja se spušta prema rijeci. Bila je svjedok borbi između kršćanstva i islama. Gubljena je i osvajana od strane Bizanta, Ugara i Turaka, dok njom nisu zavladali srednjovjekovni srpski vladari.

Ram, Ram fortress, Danube, autor Luka Šarac

Golubačka tvrđava

Golubačka se tvrđava, kao srednjovjekovno utvrđenje, uzdiže na stjenovitom terenu desne obale Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Izgrađena je u 14. stoljeću i bila poprište brojnih sukoba između tadašnje Srbije i Turske. Golubačka je tvrđava kulturno dobro od izuzetnog značaja, a nalazi se u okviru Nacionalnog parka Đerdap.

Golubac, Golubac fortress, Danube, autor Luka Šarac

Tvrđava Fetislam

Tvrđava Fetislam nalazi se u mjesto Kladovo. Naziv tvrđave FEXT-UL-ISLAM znači Kapija Mira. Utvrdu čine dvije zasebne cjeline, danas poznate kao Mali i Veliki grad. Nastale su u različitim vremenskim razdobljima pa se razlikuju po svojoj koncepciji i obrambenim karakteristikama. Turci su Mali grad podigli u 16. stoljeću, a dok su Veliki gradili u 18. i 19.

Fetislav, autor Dragan Bosnić

Ako ste u blizini nekog od ovih 7 bisera, ne propustite im posvetiti svoje vrijeme i upoznati njihove tajne i ljepote! 

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI