Veruda ili Fratarski otok – nirvana u sjeni borova

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Veruda ili Fratarski otok za ljubitelje netaknute prirode

Na otoku nema struje ni automobila, ali ima vode i sanitarnih čvorova. Takav odmor, gotovo robinzonski, namijenjen je samo onima koji istinski znaju uživati u čarima netaknute prirode. Otok posebno vole ronioci zbog predivnih lokaliteta za ronjenje.

Bunarina
Bunarina
Fratarska luka
Fratarska luka

 

Prošle je godine Fratarski otok dobio priznanje u obliku oznake eko plaža kao jedini takve vrste u Hrvatskoj. Eko plaža se nalazi na sjevernoj strani otoka i prvo je što ugledate kad s broda stupite na obalu. Šljunčana plaža prostire se dužinom od 350 metara i opremljena je tendom za presvlačenje, spremnicima za odlaganje otpada, sanitarnim čvorom i tuševima s toplom vodom iz solarnih kolektora. Otok je u cijelosti prekriven gustom borovom šumom i dodir bosih stopala na mekom prekrivaču od iglica je nezaboravno iskustvo koje ćete poželjeti ponoviti.

Za prelazak na suprotnu stranu otoka treba Vam doslovno 7 minuta laganog hoda. Plaže su tu jednako čiste, no kamenita obala iziskuje dozu spretnosti pri ulasku u more. Mi smo na toj strani pronašli divan, stjenovit, morem isklesan ulaz u more. U toplom moru uživali smo uz mnoštvo morskih ježeva, najboljeg znaka čistoće mora.

Druga strana otoka
Druga strana otoka

Veruda ili Fratarski otok, morski sipak

Povezano: Rujanski vikend u Puli – Grad povijesti, mitova i brojnih znamenitosti

Veruda je otok u koji ćete se zaljubiti ili ne

Na otočiću su nekad živjeli franjevci opservanti te je otok zato i dobio naziv Fratarski. U 18. stoljeću osnovan je samostan sv. Marije koji je zatvoren 1806. godine za vrijeme Napoleonove vladavine. Franjevci su se u Pulu vratili tek 1920. i pokrenuli ideju gradnje novog samostana, samostana sv. Antuna Padovanskog, no na otoku ih više nema. Prisutnosti prilično asketskog života svjedoče brojna stabla maslina i smokava u čijem slatkom okusu smo uživali tijekom našeg kratkog boravka na otoku.

Crkva, Veruda ili Fratarski otok
Crkva na Verudi

Na jednoj zgradi uočili smo prilično oronuo znak izviđača pa smo se malo raspitali održavaju li se na otoku i dalje izviđački kampovi. Doznali smo da su izviđači tradicionalno prisutni na otoku, Puležani redovito, a vanjskih grupa izviđača nije bilo puno ove godine. Uglavnom, sve se radi po dogovoru.

Znak izviđača
Znak izviđača

Veruda je otok suprotnosti u koji ćete se zaljubiti ili ne. S jedne strane eko plaža prepuna lijepo oblikovanih oblutaka, s druge strane nepristupačne stijene u koje more svakim danom valovima upisuje sebe. S jedne strane nedostatak električne energije – s druge strane potpuni opuštajući mir. Borove iglice svojom mekoćom, poput najfinijeg perzijskog tepiha, miluju vaša stopala, dok grube stijene iziskuju adekvatnu obuću. Mi smo sigurni da smo se zaljubili preko ušiju u sve te suprotnosti i jedva čekamo ponovno se vratiti na Verudu.

Povezano: Mirjana Vidović – Sve što volim “upakirala” sam u svoj posao i uživam svim čulima

Autorica: Mirjana Vidović

Source link

Autor

PODIJELI