Vrela tišine, Ruta Sepetys – Recenzija

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Vrlo moćna knjiga koja mi se jako svidjela. Autorica nas kroz zanimljivu priču upoznaje s ovim teškim povijesnim razdobljem. 1957. godina u Madridu, siromaštvo, strah, prisilna šutnja, strogo kontroliranje građana, oduzimanje sloboda u svakom pogledu, prijetnje na svakom koraku.

Zemlja je otvorena za turiste i bogate Amerikance čiji je doživljaj Španjolske drugačiji. Stvarnost je dobro skrivena. Vrela tišine odlična je povijesna fikcija nastala na dobro istraženim temeljima. Autorica nam približava događaje iz ovog mračnog dijela španjolske povijesti i daje nam detaljnu sliku tog perioda.

Glavni likovi dolaze iz dva potpuno različita svijeta. Daniel je sin bogatog teksaškog naftnog magnata koji želi sklopiti dogovor s Francovim režimom. Kako je Španjolska zemlja Danielove majke, u Španjolsku je stigao s roditeljima jer je želi upoznati i istražiti. S druge strane je Ana, sobarica u hotelu Castellana Hilton u kojemu Daniel boravi. Njezin život je težak. Zajedno s obitelji prisiljena je na tišinu i svakodnevno osjeća težinu Francova režima.

„Prijestup njezinih roditelja ostavio je Anu da vesla mračnim vodama mrtvih tajni. Gurnuta u dugu sjenu srama, nikad više ne smije javno govoriti o svojim roditeljima. Mora živjeti u tišini. Ali katkad je iz kuta srca doziva opsjedajuće pitanje: Što se može izgraditi tišinom?”

Kroz priču o Ani i Danielu autorica nam vješto približava život ljudi uhvaćenih u mrežu Francova režima i daje nam dublji pogled na probleme i mračne tajne, intrigu povezanu s navodno umrlim bebama brojnih republikanskih obitelji.

Kroz svoje fotografije Daniel vidi dalje od onoga što je dopušteno i tajne skrivene iza ljepote ove zemlje. Njegove fotografije dovode u opasnost ne samo njega, nego i Anu u koju se zaljubljuje, ali i njezinu obitelj i prijatelje.

Uistinu intrigantan roman od prve do posljednje stranice. Iako povijesne fikcije nisu moj prvi izbor, roman je odličan i zaista sam uživala u čitanju.

Napisala i foto: Marijana Glavaš

Povezano: Posljednji let autorice Charlotte McConaghy – Recenzija

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI