Zašto nam je potrebna učinkovita kontracepcija u perimenopauzi?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Fekundabilnost ili mogućnost začeća kod žena opada sa starenjem zbog postupnog iscrpljivanja funkcije jajnika što dovodi do smanjenja reproduktivnog potencijala u razdoblju peri/menopauze.

Međutim, istraživanja su pokazala da stopa začeća u perimenopauzi iako smanjena nije zanemarljiva te je često razlog visokog postotka neželjenih trudnoća i namjernih pobačaja.

Stopa začeća u perimenopauzi se kreće od:

  • 10-20% kod žena od 40-44 god. života
  • oko 12% kod žena od 45-49 god. života

Efektivna kontracepcija je potrebna do nastupa menopauze (zadnje menstruacije u životu žene) kako bi se spriječila pojava neželjene trudnoće te brojne komplikacije koje mogu nastati:

  • stopa maternalnog mortaliteta raste iza 40 god. i ona je tri puta veća u odnosu na mlađu populaciju žena
  • nakon 40.- godine raste stopa spontanih pobačaja i ona je 2 puta veća te se kreće u rasponu od 10-20% kod žena iznad 39.-godine života, a dostiže čak oko 50% kod žena iznad 45.-godine života
  • starosna dob žene je također povezana s povećanim rizikom od kongenitalnih anomalija ploda te rizikom od pojave najčešće trisomije 21 (Down-ov sindrom) koja iznosi:

           -1:1544 kod žena u 20. godinama života

           -1:909 kod žena u 30. godinama života

           -1:146 kod žena u 40. godinama života

           -s 45 god. rizik iznosi 1:28

Koje su ne-kontracepcijske dobrobiti oralne hormonske kontracepcije (OHK)?

Perimenopauza je razdoblje koje karakteriziraju  promjene u menstrualnom ciklusu, češća su neregularna i produžena krvarenja, povećana je pojavnost funkcionalnih cista na jajnicima, ali i simptomi kako što su valunzi vrućine, noćna znojenja, vaginalna suhoća, umor, nesanica.

Osim što oralna hormonska kontracepcija pruža visoko učinkovitu zaštitu od neželjene trudnoće, njene nekontracepcijske dobrobiti u peri/menopauzi su brojne:

  • OHK stabilizira menstrualni ciklus, dolazi do ponovne uspostave regularnosti ciklusa te se smanjuje obilnost krvarenja za 25-50%
  • smanjuje se pojavnost ovarijskih cista za 25%
  • smanjuje se rizik od pojave raka maternice i jajnika za 50 % te 30% za raka debelog crijeva
  • smanjuje pojavnost osteoporoze koja nastaje kao rezultat gubitka koštane mase

Koje su preporuke za korištenje oralne hormonske kontracepcije (OHK) u perimenopauzi?

Odabir OHK u perimenopauzi je isključivo individualan i ovisi o osobnim karakteristikama pacijentice, osobnoj i obiteljskoj anamnezi te o stilu života.

Prilikom odabira kontracepcije treba uzeti u obzir dob pacijentice, tjelesnu težinu i BMI, vaskularne bolesti te pušenje, jer ovi čimbenici u velikoj mjeri povećavaju rizik od komplikacija.

Pa tako rizik od pojave srčanog udara, venskih tromboza i moždanog udara je puno veći kod žena u dobi od 40-54 godine života u odnosu na mlađe žene.

Pretilost je u zapadnim zemljama javnozdravstveni problem koji je u velikom porastu, a pretile žene su jednako spolno aktivne kako i žene s normalnom tjelesnom težinom.

dr. Ana Micevska Slavec s pacijenticom, POliklinika Ginecej

Pretile pacijentice iznad 35 god. s BMI>40 su pod povećanim rizikom od razvoja venske tromboze te je upotreba kombinirane oralne kontracepcije u ovoj skupini kontraindicirana.

Pušenje iznad 40 godine života desetostruko povećava rizik od pojave srčanog udara kod korisnica OHK.

Ako se radi o pacijentici bez poznatih rizik faktora i bolesti niskodozažna OHK se može koristiti sigurno do 50 godine života, nakon čega pacijentici treba ponuditi kontraceptivnu metodu koja sadrži samo progesteron, kao što je LNG-IUD.

Kod pacijentica koje imaju povećani rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti,  te povećani rizik od pojave venskih tromboza, upotreba oralne hormonske kontracepcije predstavlja potencijalni rizik po zdravlje te u ovoj skupini perimenopauzalnih pacijentica je kontraindicirana.

Zaključak

Hormonska oralna kontracepcija (OHK) je učinkovita metoda zaštite od neželjene trudnoće koja se treba preporučiti svim perimenopauzalnim ženama osobito kod zdravih žena bez poznatih rizik faktora i bolesti.

Hormonska oralna kontracepcija (OHK) pozitivno utječe na brojne simptome (nekontracepcijske dobrobiti) koji se često javljaju u ovo specifično razdoblje, kao što su nepravilnost menstrualnog ciklusa, obilna menstrualna krvarenja, bolne menstruacije te vazomotorni simptomi.

OHK također smanjuje rizik od pojave raka maternice, jajnika i debelog crijeva.

Upotreba hormonske oralne kontracepcije u perimenopauzi je sigurna ako se ne radi o pacijentici koja puši, koja je pretila i koja ima povećani rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i venskih tromboza.

Prilikom prepisivanja hormonske oralne kontracepcije prednost imaju niskodozažni preparati koji sadrže estradiol valerat jer oni imaju manji rizik od pojave venske tromboze u odnosu na preparate koji sadrže etinil estradiol.

Autor teksta dr. Ana Micevska Slavec  iz Poliklinike Ginecej.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI