Zašto psi naginju glavu? – She

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ovo ponašanje ranije nije proučavano. Prema novoj studiji objavljenoj u Animal Cognition, neki psi, oni koji mogu naučiti ime svojih igračaka, naginju glavu kada čuju da im vlasnici traže igračku. Čini se da je strana nagiba dosljedna za svakog psa tijekom vremena. Podaci o ovom ponašanju prikupljeni su tijekom Genius Dog Challengea, niza eksperimenata emitiranih uživo koji postaju viralni na društvenim mrežama.

Nekoliko životinja, uključujući ljude, predstavljaju asimetriju u načinu na koji se kreću ili percipiraju okolinu svojim osjetilima. Na primjer, netko može preferirati uho ili oko u odnosu na druge, kada obrađuje vokalni signal ili sliku. Kod pasa se te asimetrije očituju u ponašanju kao što je mahanje repom, korištenje nosnica pri njušenju ili čak preferiranje šapa kada pokušavaju uhvatiti nešto izvan njihovog dosega. Lateralizacija je prisutna i u funkcioniranju mozga.

Naginjanje glave je još jedan asimetričan pokret kod pasa, ali nikada nije proučavan. Istraživali smo učestalost i smjer ovog ponašanja kao odgovor na specifičnu ljudsku verbalnu vokalizaciju: kada vlasnik zamoli psa da donese igračku izgovarajući njegovo ime. To smo učinili nakon što smo shvatili da se to često događa kada psi slušaju svoje vlasnike“, objašnjava dr. Andrea Sommese, vodeća istraživačica iz projekta Family Dog, na Sveučilištu Eötvös Loránd u Budimpešti.

Istraživači su analizirali videozapise prikupljene tijekom prethodne studije koja je pokazala da nije svaki pas mogao naučiti imena igračaka nakon 3 mjeseca intenzivnog treninga. Test je bio prilično jednostavan za izvođenje: igračke su bile smještene u jednu prostoriju, a vlasnik u drugu, zajedno s eksperimentatorom. U svakom pokusu, vlasnik je tražio od psa da donese određenu igračku izgovarajući njeno ime.

Tipični psi nisu uspjeli naučiti imena čak ni samo 2 igračke, dok je nekoliko pojedinačnih pasa moglo bez vidljivog napora naučiti više imena. Stoga su dobili oznaku darovitih pasa koji uče riječi.

Tijekom dvije studije, provedene u nekoliko mjeseci, promatrali smo dvije skupine pasa: 33 tipična psa i 7 nadarenih pasa koji uče riječi”, kaže dr. Sommese i dodaje da je skupina znanstvenika zabilježila prisutnost (ili odsutnost) nagiba glave kada je vlasnik zatražio igračke, a također je analizirala stranu nagiba.

Daroviti psi vrlo su često nagnuli glavu kada su čuli zahtjev vlasnika za imenovanom igračkom, dok su tipični psi to rijetko činili. Zato su istraživači tada odlučili promatrati nagibe samo kod darovitih pasa tijekom dva daljnja slična eksperimenta, s više igračaka.

Istraživači su otkrili da je strana prema kojoj su psi naginjali glavu bila stabilna za svakog pojedinca, tijekom pokusa koji su trajali više od 24 mjeseca.

“Čini se da postoji veza između uspjeha u pronalaženju igračke s imenom i čestih naginjanja glave nakon što čujete njezino ime. Zato predlažemo povezanost između naginjanja glave i obrade relevantnih i značajnih podražaja”, pojašnjava Shany Dror, koautorica studije.

“Važno je primijetiti da je ova studija istraživala samo nagibe glave tijekom vrlo specifične komunikacijske interakcije između psa i vlasnika: kada vlasnik zamoli psa da donese igračku s imenom. Stoga je važno suzdržati se od razmišljanja da samo nadareni psi koji uče riječi naginju glavu u drugim situacijama koje nisu testirane u ovoj studiji“, dodaje Andrea Temesi, još jedna istraživačica.

Izvor: Animal Cognition i znano.st

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI