Željka Tičić: STEM područje ne poznaje rodne razlike

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Željka Tičić nedavno je prešla u Upravu SysKita, hrvatske IT tvrtke specijalizirane za razvoj rješenja za upravljanje Microsoft 365 sustavima, gdje će obnašati funkciju glavne operativne direktorice.

Slabo sudjelovanje žena u digitalnoj ekonomiji ima složene i višeslojne korijene. Glavne prepreke su rodna pristranost i socijalno-kulturološke konstrukcije, koje u raznim životnim fazama odvraćaju djevojke i mlade žene od upisivanja studija i ostvarivanja karijera iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). 

S obzirom na Vaše bogato iskustvo u IT sektoru imate li kakav savjet kako tome doskočiti?  

Edukacija, edukacija i samo edukacija. Kroz najraniju fazu obveznog školovanja imamo prilike približiti STEM područje svim mladim ljudima. Bitno je pokazati uzore s kojima se mogu poistovjetiti, dati ohrabrenje i podršku, inspirirati ih. Vjerujem da pristup edukaciji i dalje ostaje jedan od najvažnijih stupova suzbijanja diskriminacije i otvaranja novih prilika mladim ljudima, u užem i širem smislu riječi.  

Koje su predrasude vezane za žene u IT sektoru?  

Srećom, osobno bih rekla da su predrasude za žene u IT-ju stvar prošlosti. Kroz svoj radni vijek u IT sektoru susrela sam se s mnogim, vrlo uspješnim ženama – od inženjerki, programerki, IT arhitektica, konzultantica do menadžerica. Za IT su bitne inovacije, kreativnost i različita gledišta. Tu nema mjesta za procjenjivanje hoće li netko biti sposoban odraditi posao temeljem toga kojeg je roda.  

Što je s mentoriranjem mladih nada?  

U usporedbi s mojim počecima karijere, svakako postoji puno više platformi, udruga, tvrtki koje su angažirane u mentoriranju i edukaciji mladih. Naravno, još uvijek ima prostora za napredak. Sretna sam da sam imala priliku biti član savjetodavnog odbora EFZG-a te tako kroz razne aktivnosti podržati upravo programe za razvoj i edukaciju studenata i mladih. Isto tako, moj je radni vijek obilježila i uloga ambasadorice u sklopu Diversity & Inclusion programa gdje sam mogla aktivno promovirati i pomoći u širenju dobrih iskustava, prakse i samim time edukaciji šire zajednice.  

Naš svakodnevni posao uključuje i praksu mentoriranja kolega. To bi trebao biti slučaj u svakoj industriji, a ne samo u IT-ju. U SysKitu imamo ozbiljan program mentoriranja koji ne uključuje samo mlade ljude na počecima karijere, već obuhvaća sve nove zaposlenike. Zbog specifičnosti vremena u kojem živimo, napretka tehnologije i stalnih promjena, mentoriranje bi na neki način trebalo biti ugrađeno u sve faze karijere.  

Postoji li diskriminacija u IT sektoru? Jeste li je Vi kada doživjeli?  

Nikad nisam osobno doživjela diskriminaciju i smatram da je IT jedna od industrija koja ima sve preduvjete biti industrija predvodnik u ravnopravnosti. Ipak, diskriminacija po bilo kojoj osnovi je problem svakog društva – od škole do radnog mjesta i naša je zadaća da se aktivno zalažemo za njezino suzbijanje.   

Potrebe tržišta rastu iz dana u dan. Što biste poručili djevojkama koje biraju srednju školu ili razmišljaju o upisu na fakultete i njihovim majkama?   

Svjedoci smo digitalne i tehnološke transformacije. U vremenu se pandemije pogotovo pokazalo koliko je za uspjeh i napredak društva važan tehnološki napredak. IT stručnjakinje i stručnjaci se cijene više nego ikad do sad i taj će se trend samo nastaviti.

Nismo svi za sve i naravno, ne bi bilo primjereno birati srednju školu ili fakultet samo zbog nekog trenda. Međutim, jasno je da je STEM područje za sve one koji imaju sklonost i interes za područja matematike, fizike te informatike, bez obzira na rod.   

Stoga, poruka je: djevojke, samo hrabro. To je i vaš svijet koji otvara mnoge mogućnosti! 

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI