ŽIVA aka Lucija iz Punčki novim singlom “Dualism” uvodi nas još više u svoj slavic-pop svijet – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


ŽIVA aka Lucija iz Punčki novim singlom “Dualism” uvodi nas još više u svoj slavic-pop svijet

Nakon što je predstavila novi projekt ŽIVA, Lucija Ivšić, koja je na široj glazbenoj sceni poznatija kao članica rock benda Punčke, novim singlom “Dualism” još više uvodi u svoj slavic-pop svijet.

S trenutnom adresom u Australiji, na novom projektu Lucija je radila tijekom najdužeg lockdowna na svijetu, a i novi singl je nastao u njenom domu u Melbourneu. Uz pulsirajuće syntheve, perkusije, sampleove i hipnotizirajući vokal kojim se poigrava na engleskom i hrvatskom, singl i spot “Dualism” pun je oprečnosti i nelagode.

“Inspiracija za pjesmu se pojavila nakon što sam “pregorila” od nenormalne količine rada i neuravnoteženog života tijekom lockdowna. Primjetila sam da uvijek žongliram između dva identiteta; jednog koji je opušten i razigran, ali potisnut (šokica), i onog koji je uštogljen, uvijek zabrinut i strog, poput robota konstantno fokusiran na optimalne rezultate. Istovremenu tenziju i postojanje dvije mene smo pokušali vizualizirati u videu kroz šokicu koja ne mari za pravila; ona pleše na podu, gužva nošnju i gotovo ju nepravilno nosi, dok istovremeno je tu prisutan (i prevladavajući) identitet koji je ukočen, anksiozan i pod stalnim pritiskom”, kaže ŽIVA.

Slušajući glazbenice kao što su Sevdaliza, FKA Twigs ili Rosalia, kroz novi projekt Lucija predstavlja vlastita iskustva kroz drugačije žanrove od onih koji su se mogli čuti u Punčkama. U skromnom studiju, opremljena mikrofonom i laptopom, ŽIVA utjelovljuje izlazak iz zone komfora i nastavlja pomicati granice, kombinirajući elemente slavic-popa, trip-hopa, alternativnog R&B-a, darkwavea i elektroničke glazbe. Gradeći priču na svojim slavonskim korijenima, spaja moderne zvukove s onima koji predstavljaju njen grad Vinkovce i kulturu u kojoj je odrasla.

Njen glazbeni rad se nastavlja i na onaj vizualni, a trenutno je na doktorskom studiju u Melbourneu na Sveučilištu Monash. Koristeći vrhunsku tehnologiju i VR predstavlja radove poput What homes are made of: The Architecture of Displacement.

Singl “Dualism” napisan je, snimljen i produciran u Lucijinom domu u Melbourneu kao i u studiju SensiLab gdje pohađa doktorski program, uz stalnu potporu Anje Tkalec, basistice Punčki i producentice u studiju Rattus Rattus. Za mix je zaslužan Alone Architect, producent iz LA-a, a od tamo je i Elliot James Mulhern zaslužan za master singla i poznat po radu s imenima poput Maroon5. Video potpisuje australski umjetnik Jon McCormack, čiji rad je izložen u Tate Gallery, Museum of Modern Art u New Yorku ili Ars Electronica u Austriji.

Nakon sjajnog najavnog singla “Power”, pjesma “Dualism” još je jedan uvod u nadolazeći EP koji će biti objavljen na jesen. Sjajan je ovo uvod u seriju koncerata koje će 25. i 26. ožujka održati na Melbourne Design Weeku, dok 14. svibnja ŽIVA dolazi u zagrebački klub Medika.

Foto: Jess Borhier

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI