Angažirani očevi – odnosi se stvaraju dok su djeca mala

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Angažirani očevi – zadovoljnija, samostalnija i uspješnija djeca

Sa svojom dvogodišnjom djecom u samo sedam dana, obilazeći otok Krk pješice i na biciklu, prevalili su 150 kilometara. U toj neobičnoj avanturi i angažiranom očinstvu sudjelovali su suosnivači neprofitne organizacije Daddyhood Europe, angažirani očevi, Marino Manzoni i Thomas Pickelner sa svojom djecom.

Marino je rodom s Krka i organizacijski je sve isplanirao da ni njima ni djeci ne bude prenaporno. Da svaki dan, osim putovanja, stignu provesti i kvalitetno vrijeme s djecom u kupanju, druženju, zafrkanciji i slično. Ova inicijativa je primjer dobre prakse koje zahtijevaju određeno vrijeme da se pokrenu i uhodaju, no ostaju ljudima u sjećanju. Ovogodišnja avantura je bila nazovimo je „probna vožnja“. Sudjelovanje u ovakvoj avanturi je Marinu i Thomasu bilo neprocjenjivo iskustvo, stvaranje sjećanja koja će trajati cijeli život. Za iduću godinu je u planu Dadathlon – sportsko natjecanje namijenjeno tatama i djeci koje se odvija u 3 različite discipline od travnja do lipnja i na koje se svi mogu prijaviti.

Povezano: Kako se pokrenuti u pravom smjeru

Očinstvo je cjeloživotna avantura

Očinstvo je slično ovoj avanturi Marina i Thomasa, mada traje cijeli život jer morate biti prisutni i pokazati svojim primjerom.

Moje iskustvo je da sam ja odrastao bez oca. No, to me nije spriječilo da se ostvarim u ulozi oca. Sa svakim sam djetetom bio na roditeljskom dopustu. s trećim punih 5 mjeseci (od 7. – 12. mjeseca djeteta) i tu očevi osjete kako je majkama i sigurno ih bolje razumiju. Djeca pamte da ste bili s njima. Više vas cijene i vole jer ste im posvetili svoje vrijeme. Ova korona kriza je dobra za preslagivanje prioriteta, pogotovo za one očeve koji jako puno rade i smatraju da je dovoljno financijski osigurati obitelj i da s tim prestaje njihov obiteljski angažman.

Marino je bio pomorac koji je karijeru stavio sa strane kako bi proveo više vremena s kćeri. Pomorci i svi ostali očevi koji rade izvan mjesta stanovanja i periodično viđaju djecu su specifična kategorija očeva. Puno toga propuštaju, pa shodno tome puno toga pokušavaju nadoknaditi. Mada, život se sastoji od niza trenutaka koji nam se jednostavno dogode, koje je nemoguće ponoviti ili isplanirati. Ostaviti karijeru pomorca i posvetiti se djeci još je jedan primjer slaganja prioriteta.

Danas nas svi uvjeravaju da moramo djeci pružiti sve. Da nam za to treba novac. Jer ako djeca nemaju sve što žele, onda su nesretna. To je apsolutno pogrešno, jer tako u djeci ubijamo aspiraciju, zdravu želju za postignućem i ostvarenjem, jer ih navikavamo da im je sve servirano.

Odnosi se stvaraju dok su djeca mala

Ovakva pustolovina u kakvu su se upustili Marino i Thomas za cilj ima potaknuti očeve da se od najranije dobi uključe u odgoj. Da ne čekaju određenu dob jer se odnos dijete – otac uspostavlja od najranijih dana. Tu će vam pomoći i roditeljski dopust. Očevi imaju pravo na 13. i 14. mjesec roditeljskog dopusta što je neprocjenjivo za kompletan razvoj djeteta i uspostavu zdravog odnosa.

Odnosi se stvaraju dok su djeca mala. Tada „sijete“ sve što možete, a kako odrastaju gledate plodove svog truda i rada jer odgoj je dugoročan. Moja žena uvijek kaže da je otac, barem u našoj obitelji, tu da odradi fizikaliju. Valjanje, bacanje, trčanje, hvatanje djece. Zatim, ono djetinje, blesiranje, nasmijavanje, zafrkavanje s djecom. Izlaganje „rizičnim“ situacijama u kojima puštam djecu da pomiču granice svojih mogućnosti budući da je mama kod nas više zadužena za kontrolu i oprez. U drugim obiteljima je možda drukčija preraspodjela, ali bitno je da su oba roditelja time zadovoljna.

Povezano: Možemo li voljeti svu djecu jednako?

Angažirani očevi i djeca

Koliko je za djecu važno da imaju angažiranog oca i koje su dugoročne koristi od toga najbolje vidite kako djeca odrastaju, odnosno kako i na koji način se razvija odnos oca i djeteta. Kroz sigurnu, toplu, osjećajnu vezu i odnos pun potpore, otac pozitivno utječe na cjeloviti razvoj djeteta. Iz tog je razloga iznimno važno očuvati taj odnos i djetetu pružiti učenje i razvoj – kako uz privrženu majku, tako i uz privrženog oca.

Očeva uključenost, dostupna podrška i poticaj u prvim godinama djetetovog života u velikoj mjeri pospješuju mentalno zdravlje i intelektualni napredak djeteta, kao i njegov emocionalni i socijalni razvoj. Veća uključenost oca osnažuje djetetovu sliku o sebi, podiže samopouzdanje, utječe na moralni razvoj. Takva djeca pokazuju veći stupanj socijalizacije, emocionalnog razvoja i postignuća u školi. Djeca uključenih očeva su općenito zadovoljnija, samostalnija i uspješnija u aktivnostima kojima se bave.

Tata mi je dao najbolji poklon koji itko ikad može dobiti: Vjerovao je u mene

(Jim Valvano)

Više o avanturi u kojoj su sudjelovali Marino i Thomas možete pročitati na LINKU.





Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI