Album “4 lica jazza” supergrupe YU – All Stars 1977 ponovno na vinilu – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Album “4 lica jazza” supergrupe YU – All Stars 1977 ponovno na vinilu

Naše područje uvijek je bilo iznimno bogato multitalentiranim jazz glazbenicima koji su stvarali karijere i na svjetskim pozornicama. U taj rang izvrsnosti ubrajaju se i članovi supergrupe YU – All Stars 1977 koji su 1978. godine za Jugoton objavili album “4 lica jazza”. S vremenom je album postigao kultni status i dosegao visoku cijenu na kolekcionarskom diskofilmskom tržištu.

Samog osnivanja ove supergrupe i objavljivanja albuma prisjetio se u knjižici uz reizdanje tadašnji glavni urednik Jugotona Dubravko Majnarić“…Boško Petrović me obavijestio o inicijativi osnivanja YU – All Stars ansambla u koji bi ušla nekolicina biranih solista bez obzira žive li na području bivše Jugoslavije ili u inozemstvu. I tako je uz podršku Centra za kulturnu djelatnost omladine, Koncertne direkcije Zagreb, Jazzovskog društva Ljubljana, Radiotelevizije Zagreb, Koncertne dvorane Lisinski i Jugotona oformljen ansambl u koji su ušli iz Zagreba Boško Petrović (vibrafon), Damir Dičić (gitara), Krešimir Remeta (kontrabas), iz Savezne Republike Njemačke Duško Gojković (truba i flugelhorn), Bora Roković (klavir), iz Beograda Jovan Miković (tenor saksofon), Nada Knežević (vokal) i iz Ljubljane Ratko Divjak (bubnjevi)…”

Album je snimljen u jesen 1977. u Zagrebu, a živi promotivni nastupi bili su u prosincu iste godine u Koncertnoj dvorani Lisinski i Omladinskom klubu Lapidarij u Zagrebu te u dvorani kina Union u Ljubljani, što je snimljeno i na televiziji. Idejno rješenje originalnog izdanja radio je Ordan Petlevski, a likovnu prilagodbu reizdanja Darko Kujundžić.
“Kad danas s odmakom od četrdeset godina slušamo ove izvedbe, svjedoci smo visoke razine muziciranja i poimanja jazza u bivšoj državi”zaključuje MajnarićReizdanje na dvostrukom vinilu donosi remasterirane skladbe s originalnih magnetofonskih vrpci (Goran Martinac, Croatia Records Studio), download kod za besplatno preuzimanje mp3 verzija pjesama, ali i dodatnu knjižicu s tekstom Dubravka Majnarića, inicijatora ovog reizdanja i dugogodišnjeg jazz glazbenika i producenta.

Ovo izdanje je još jedna potvrda jazz izvrsnosti na našem području, a brojne nagrade koje se vežu uz imena spomenutih instrumentalnih i vokalnih solista dovoljno govore o njihovoj prepoznatljivosti na svjetskim jazz pozornicama.

Album “4 lica jazza” možete kupiti po cijeni od 169 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa ili u njihovom webshopu.





Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI