Mjesto zvano Winter, Patrick Gale – Recenzija

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Mjesto zvano Winter snažna je i dirljiva intimna ljudska drama o odnosima i gubitku, ljubavi, prijateljstvu, preživljavanju, nadi, potrazi za novim životom. U ovoj zanimljivoj knjizi Patrick Gale se bavi ozbiljnim temama i društvenim nepravdama, tajnama i seksualnošću u vremenu u kojemu su te teme bile puno „teže“ nego danas. U vremenu u kojemu su neke emocije značile strah i bježanje, u vremenu kada se neke stvari nisu lako praštale.

Lijepo, emotivno i suptilno štivo, neke stvari su prepuštene mašti čitatelja. Drugačija knjiga u kojoj autor lijepim prikazima dočarava načina života u to vrijeme.

Dvije narativne niti

Uvodne stranice romana su mi se učinile nešto monotonijim, ali to se brzo promijenilo. Na početku upoznajemo Harryja Canea smještenog u umobolnici, zatim i u eksperimentalnoj terapeutskoj zajednici Bethel, ali nije poznato kako je tamo dospio ni koji je njegov problem. Priča se zatim vraća na njegov raniji život i ove dvije narativne niti se isprepliću. Kroz knjigu polako otkrivamo kako je od svog lagodnog života u Engleskoj završio usred kanadske divljine gradeći potpuno novi život u mjestu zvanom Winter.

„Harry je najveći dio svog dvadesetosmogodišnjeg postojanja proveo uživajući u spokojnom, uvelike lagodnom životnom stilu, tako svojstvenom muškom rodu. Sreća ga je pomilovala pa nije morao raditi kako bi preživio.“

Harry je oženjen i ima kćer. Ipak, njegov je svijet nepotpun unatoč njegovom dobrom životu. Harry i njegov svakodnevni život počinju se mijenjati kada otkriva neke nove osjećaje za koje nikada prije nije znao. Ulazi u vezu s pogrešnom osobom koja će biti njegova propast. Unatoč pokušajima da vezu zadrži u tajnosti, to mu neće uspjeti. Kako bi spasio ugled svoje žene i kćeri, prisiljen je odreći se života u Engleskoj, odričući se svega kako bi izgradio novi život u nerazvijenoj preriji Kanade.

„- Pa pretpostavljam da bi u drugačijem svijetu, – započeo je pažljivo – u kojem bi svi razmišljali drugačije, oboje bilo moguće. Kada je nešto oduvijek zabranjeno pa kao takvo primorano rasti u mraku i tišini, teško je znati kako bi izgledalo kada bi se moglo razvijati u slobodi.

– Pitam se – uzvratila je – koliko bi muškaraca, u svijetu u kojem je sve dopušteno, otkrilo da je poput tebe? Ponekad mi se čini da većina muškaraca osjeća snažnu odbojnost ili kivnost prema ženama, ili nešto tomu slično, i da se vjenčaju njima samo zato što se to od njih očekuje, i radi djece. I stoga što ne postoji nijedna druga mogućnost.“

Stranac u novom svijetu

Izazovi novog života započinju već tijekom putovanja. Harry je stranac u novom svijetu. Ljudi koje će upoznati nepovratno će mu promijeniti život. Mjesto zvano Winter promijenit će mu život.

Povezano: Pariška knjižnica autorice Janet Skeslien Charles – Recenzija

Napisala i foto: Marijana Glavaš





Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI