3 trika koja će vam odmah donijeti olakšanje!

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Bolovi u leđima: 3 trika koja će vam odmah donijeti olakšanje

Spavajte bolje

Bolovi u leđima i vratu često su povezani s lošim spavanjem. Ono ne mora biti jedini razlog, no nepravilan položaj, loš madrac ili jastuk izuzetno doprinose većoj boli. Ukoliko imate kvalitetan madrac i jastuk, tada je vrijeme da isprobate drugačiji položaj pri spavanju/odmaranju. Mnoge osobe s bolovima u leđima hvale dugačke trudničke jastuke koje sve više koriste i svi ostali. Takvi jastuci se lako mogu staviti između koljena te lagano ispod trbuha, čime se olakšava pritisak na kralježnicu.

Postura i kretanje

I dok su nekada liječnici prepisivali mirovanje i ležanje kod bolnih leđa, danas su savjeti upravo suprotno. Sigurno ste to i sami primijetili – ako malo dulje ležite, bolovi u leđima sve su jači. Stoga, umjesto mirovanja odaberite laganu aktivnost (ili odmarajte uz trudnički jastuk). Najviše će vam služiti aktivnosti poput šetnje i istezanja. Važna je i pravilna postura kao prevencija, ali i smirenje bolova. Lako je zaboraviti na pravilno držanje uz 8 sati rada na laptopu, no nastojte pretvoriti dobro držanje u rutinu i naviku. Razmislite i o upisu na jogu ili plivanje, odlične sportove za prevenciju i ublažavanje bolnih leđa.

Toplo/hladni tretman

Osobe kod kojih se bolovi u leđima često javljaju, preporučuju toplo/hladni tretman leđa. Navedeno možete isprobati pomoću tuširanja s izmjenom hladne i tople vode. Osim za bolove, ovo je odlično i za cirkulaciju cijelog tijela, posebice ujutro ako se inače teško razbudite. Druga opcija je uporaba hladnih i toplih obloga, naizmjence kroz nekoliko dana. Možete koristiti čiste ručnike koje ćete hladiti/grijati ili kupovne obloge iz ljekarne. Najbolja je kombinacija sve 3 metode kako bi bolovi što prije prošli, a vi se mogli vratiti u svakodnevnu rutinu.





Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI