2023. je godina Ivane Kindl – 20 godina karijere, novi album, nagrade Tereza i Porin… – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


INTERVJU: 2023. je godina Ivane Kindl – 20 godina karijere, novi album, nagrade Tereza i Porin…

Ivana Kindl je jedna od onih glazbenica koja se nalazi piomalo u sjeni hrvatske glazbene scene, a zapravo bi trebala biti pod svjetlima reflektora. Njezin impresivan vokal jedan je od najcjenjenijih među strukom koja ju je prepoznala i na ovogodišnjoj glazbenoj nagradi Porin.

Ove godine objavila je novi studijski album “Put ka sebi” koji je zapravo kruna njezine karijere, a koji je objavljen netom prije nego što je dobila Porina. I to nisu sve nagrade. Razgovarali smo s Ivanom i pokušali smo saznati kako se ona osjeća nakon svih ovih uspjeha, kako ona gleda na nagrade, što za nju znači album “Put ka sebi” i kakvo je ljeto pred njom.

Rekao bih da je super bilo vrijeme unazad zadnjih par mjeseci za tebe, da ne kažem godinu dana. Kako se ti osjećaš nakon svega?

Jako dobar osjećaj i motivacija za dalje. Početkom godine, taman uoči izlaska albuma “Put ka sebi” dobila sam i nagradu “Tereza” za najbolju pjevačicu u sklopu emisije Music pub Zlatka Turkalja. To je, uz promociju albuma, također bila svojevrsna uvertira pred Porin.

Dobila si Porin za žensku vokalnu izvedbu, što je možda i najvažnija nagrada za jednu pjevačicu kao što si ti. Koliko ti ove nagrade znače za dalje, odnosno utječu ili one na energiju i volju za stvaranjem nove glazbe?

Uvijek je lijep je osjećaj dobiti nagradu. O Porinu sam sanjala još kao klinka i kad sam 2010. dobila prvog, bila sam prilično euforična. Sad su tu 2 za najbolju žensku vokalnu izvedbu i to u prilično jakoj konkurenciji što je zaista je poticajan vjetar u leđa za daljnje stvaranje glazbe.

Koliko je dugo nastajao album “Put ka sebi” i koja priča stoji iza njega i pjesama koje se nalaze na albumu?

Rad na albumu potrajao je prilično jer sam prolazila dosta turbulentno životno razdoblje koje sam eto, pretočila u pjesme okupljena na albumu. Put ka sebi, sazrijevanje, stigle su srednje godine, puno promišljanja, psihofizičkih promjena, osvještavanje, dizanje iz mraka, pronalazak sebe, čišćenje od toksičnih odnosa. Sve ono što svi prolazimo u životu, a kako sam prilično senzibilna osoba sve je to intenzivno utjecalo na mene. Tako da se iskustvo prelilo u pjesme.

 

Znam da uvijek podržavaš nove talente na hrvatskoj glazbenoj sceni, a na ovom albumu nalazi se suradnja s Ericom, čiji talent je izniman. Kako je došlo do te suradnje i koliko je Eric osvježenje na hrvatskoj glazbenoj sceni?

ERIC mi se na prvu svidio kao glazbenik i osoba, a dijelimo istog poslovnog suradnika i diskografsku kući pa smo i tako prilično povezani. Neko vrijeme razmišljala sam kojim putem dalje nakon albuma, a s upoznavanjem Erica to se brzo kristaliziralo. Savršen početak suradnje najavio je i naš duet, Ericova autorska pjesma “Feel You Close” za koju smo bili nominirani za Porin i super je prošla u radijskom eteru kao i kod publike. Ljudi su jedva dočekali čuti me opet u r’n’b maniri tako da planiram nastaviti s Ericom u tom tonu; uz plesne pjesme. ERIC je zaista osvježio našu scenu super pjesmama i produkcijom, a domaće pjesme na engleskom danas prolaze bolje nego ikad. Osim Erica izvrstan mi je i Lockroom, voljela bih u budućnosti napraviti nešto s njim i Miach.

Ako bi mogla izdvojiti jednu pjesmu s albuma, koja bi to bila i zašto baš ona?

“Ima nade” mi je posebna… Svojevrsna self help pjesma u kojoj su se mnogi pronašli, prekrasna je atmosfera i synth pop kojeg jako volim. “Netko ko me čuva” mi isto puno znači; osobno mi najdraži tekst kojeg sam napisala.

Kakvo je ljeto pred tobom, radno? Ima li još koncerata na vidiku i gdje

Iza mene je već nastup u Poreču, tu su (zasad) još Crikvenica, Split i Zadar. Dio ljeta posvetit ću i radu na novim singlovima, put će me često voditi u Podravinu do Erica i njegovog studija u kojem ćemo raditi novitete.

Tvoje ime često viđamo na popisu onih koji svojim vokalom obogaćuju i pjesme drugih glazbenika. Kao back vokal si također prisutna dugi niz godina na sceni. Koliko te raduju te suradnje i kako sve zapravo stižeš

Prateće vokale sam studijski u početku karijere pjevala, poslije ne. Od nedavno je iznimka samo Mirna, pjevačica i moja dobra prijateljica kojoj uletim otpjevati prateće u studiju kad joj zatreba. Već neko vrijeme u planu je duet s jednom našom divom i to će se realizirati kroz neko vrijeme. Suradnje pomno biram, s ljudima čiji glazbeni senzibilitet volim.

Foto: Nicolas Diamane





Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI