5 načina da se uzdignete iznad neuspjeha

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


1. Pomišljanje i razrada nove strategije

Način na koji definirate neuspjeh vrlo je važan ako želite uspjeti i razumjeti izazove na putu do cilja. Postavili ste cilj i niste uspjeli u njegovu ostvarivanju. Prije svega, cilj treba dobro razraditi. On mora biti specifičan, mjerljiv, dohvatljiv, realan i vremenski određen. Također, vrlo je dobro sa strane si zapisati potencijalne prepreke na putu do cilja te kako se s njima suočiti/što s njima kada se zaista pojave. Ujedno je svoj cilj dobro ukomponirati u svoj vision board. Osim toga, uvrštavanjem u svakodnevni raspored i predviđanjem vremena za rad na cilju, na dobrom ste putu ka ostvarenju. Uvrštavanjem u raspored skloni smo izbaciti nešto što volimo, čemu se veselimo. Samim time put do cilja može biti negativno konotiran, a održivost rasporeda može brzo pasti u vodu.

Ponekad unatoč kvalitetnom planu, i dalje ne znači da ćemo uspjeti jer ponekad se dogode nepredvidive prepreke, naiđemo na nepredviđene izazove. Možda se odulji vremenski rok koji smo si na početku zadali. I to je u redu jer to ne znači da moramo odustati. Ostvarenje cilja možemo prolongirati ako je potrebno i samim time dajemo si novu priliku, a ne doživljavamo neuspjeh. Ujedno, moguće je da način na koji pokušavamo postići i ostvariti određeni cilj nije adekvatan pa nam i to daje priliku za nova promišljanja te razradu nove strategije.

2. Proširite fokus, izuzmite neuspjeh

Često se toliko snažno fokusiramo na cilj da prestanemo uživati u putovanju do cilja. Tada su osjećaji takozvanog neuspjeha izraženiji jer smo jednostrano energično fokusirani. Jedino što vidimo u tom slučaju je materijalizirani cilj (pojava cilja) i ništa drugo. Fokus nam je sužen, emocije vrlo napete i intenzivne. Ako nešto krene mimo zacrtanog plana, lako se uznemirimo. Ako spadate u ovu skupinu ljudi, dobra vijest je da se vještina uživanja u procesu može usvojiti. Cilj tada i dalje ostaje u fokusu, i istodobno uživamo u procesu postizanja cilja te samim time izuzimamo prisutnost neuspjeha jer putem uživamo i učimo.

3. Poruka i prilika za bolju sebe i za bolje sutra

Nema neuspjeha, već samo poruka koja stoji iza određenog procesa. Uvodno pitanje o definiranju neuspjeha u ovom slučaju je ključno. Dobro je promisliti što podrazumijevamo pod neuspjehom. Za nekoga je to i sama naznaka prepreke, a za nekoga niti niz neostvarenih ciljeva ne podrazumijevaju neuspjeh što zapravo sugerira da se radi o našim uvjerenjima i nama svojstvenim pogledima na uspjeh odnosno neuspjeh. U svakom procesu se krije neka poruka, tako i u tijeku događaja koji nije sukladan našim planovima. Takav tijek događaja samo je poruka i prilika za bolju sebe i za bolje sutra.

4. Neuspjeh ili prilika za daljnji rast

Prestanimo biti prestrogi prema sebi i prestat ćemo doživljavati neuspjehe. Još jedna dobra vijest je da možemo postati emocionalno kompetentni i naučiti se suočavati s isprva neželjenim ishodima. Oni nemaju veze s nama i dobro je da se s njima niti ne poistovjećujemo. Odvojimo neželjene ishode od svoje osobnosti. Odvojimo neželjene ishode od našeg direktnog utjecaja. Uz sve prethodno navedeno, a posebice uživanje u procesu koji nas vodi određenom ishodu – dovoljna je spoznaja da mi i dalje imamo svoje vrijednosti, da mi i dalje vrijedimo, da rastemo i razvijamo se. Suočavanje s neželjenim ishodima tada je prilika za daljnji rast i prihvaćanje svojih jakih strana te brušenje novih.

5. Mi odlučujemo što ćemo s porukama

Tko kaže da smo doživjeli neuspjeh? Jesu li to šefovi, obitelj, prijatelji, susjedi? Često smo skloni osobni doživljaj određenog ishoda nazvati neuspjehom jer smo podložni socijalnom pritisku. Važno nam je što će drugi reći i ovisimo o njihovu mišljenju, dopuštamo im da naša vrijednost ovisi o njima. No, tko kaže da je to tako i da tako mora biti? Dojam neuspjeha dodatno se pojačava ako smo skloni voljeti svoju ulogu žrtve pred drugima i prenaglašavati određene dojmove. Kad se sve prethodno navedeno uzme u obzir i kad zaista osvijestimo svoje vrijednosti, poruke drugih postaju upravo to – poruke. Poruke s kojima mi odlučujemo što ćemo.

S obzirom da smo dosad već ponešto naučili o suočavanju s neželjenim ishodima – što ćete sa sljedećom takvom porukom? Osim direktnih poruka, skloni smo preuveličati određene ishode jer mi mislimo kako će drugi misliti da smo neuspješni. Neželjeni ishodi ne čine nas neuspješnima, a osvještavanjem svojih vrijednosti, snaga i emocionalnih kompetencija imamo sve resurse kako bismo nadišli mišljenje drugih koje oni nisu ni izrekli, već bi se možda moglo dogoditi.

Svaki neželjeni ishod utječe na nas. Neki intenzivnije, neki manje intenzivno. No, potpuno je na nama kako ćemo ga zaista doživjeti te što ćemo dalje s porukom koju nam takav ishod šalje. Na koncu, ne upravljaju ishodi nama – već mi njima.

Povezano: Zašto je važno provođenje vremena u samoći na nekom novom mjestu

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI