David Bowie prodao najviše vinila u 21. stoljeću – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


David Bowie prodao najviše vinila u 21. stoljeću

David Bowie je na vrhu liste glazbenika koji je prodao najviše vinila u 21. stoljeću, a najbliži iza njega su The Beatlesi.

Iako već godinama nije među nama, popularnost Davida Bowieja nije splasnula i vjerojatno nikada neće jer je riječ o jednom od najboljih glazbenika u povijesti. Do 6. siječnja ove godine prodao je 582 tisuće i 704 vinila, a drugi The Beatlesi 535 tisuća i 596 vinila. U drugom desetljeću Bowie je prodao 134.237 vinila, a The Beatlesi 113.613. Što se tiče liste u 2021. godini, Bowie je završio na trećem mjestu s 53.181 prodanim vinilom, a ispred njega su The Beatlesi s 58.567 i Taylor Swift s 56.917 vinila. No, u trećem desetljeću Bowie je u vodstvu ponovno zahvaljujući reizdanjima.

Prodaja vinila raste, nalazimo se u razdoblju koje se nije dogodilo već više od 20 godina. Ujedno, tržište vinila je u krizi pa sve veća potražnja znači i dulje čekanje da proizvodnju. Ista je situacija i u Hrvatskoj gdje domaći diskografi muku muče s dolaskom vinila, a potražnja je sve veća. Stoga se počelo s radom na određenim projektima i godinu do dvije unaprijed, pogotovo ako su u pitanju reizdanja koja su datumom ili godinom vezana.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI