Elis Lovrić otkrila novi album i knjigu “Kanat od mora” – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Elis Lovrić otkrila novi album i knjigu “Kanat od mora”

Nazivaju je istarskom vilom, a njezinu glazbu mostom koji spaja baštinu mora s baštinom srca.

”Ovaj album začet je 2015. godine. Bila je to moja druga samostalna produkcija u životu. Htjela sam spojiti svoje glumačko i kantautorsko znanje u ono što volim, u jednu tečno ispričanu glazbenu priču. Ispričanu srcem i sjećanjem. Intuitivno. Sama na sceni. Red poezije, red glazbe, bez ijednog privatnog obraćanja publici, samo stihovi i pjesma. Svijetlo, mrak, gitara, usna harmonika ili glas a cappella. Nakon premijere “Kanat od mora” 27.8.2015. kod Špine u Labinu, odlučila sam da će tako izgledati i album.. Prošlo je nešto godina, ali album je tu, upravo onakav kakvog sam željela.”

Akademska glumica i multijezična kantautorica, koja govori pet i pjeva na deset jezika, poznata po pjesmama na labinjonskoj cakavici, upravo je objavila svoj novi album “Kanat od mora”. Vijest o novom albumu dolazi u trenutku kada je njezina pjesma “No war” izabrana da se predstavi na Dori 2022..

Kanat od mora” kombinacija je poezije na labinjonskoj cakavici i pjevanih kompozicija. Među pjesmama na albumu su i one koje su već objavljene kao singlovi i predstavljene na festivalima u Splitu i Šibeniku. Upravo na Šibenskim večerima dalmatinske šansone Elis već tri godine za redom osvaja priznanja struke. Pjesma “Od kad te poznon” 2019. osvaja 2. nagradu žirija, a pjesmom “Je ča je”, koja se također nalazi na albumu, Elis osvaja Nagradu za najbolje kantautorsko djelo 2020.godine. Ovogodišnja pjesma “Brodolom” osvojila je 1. nagradu žirija. Na albumu je i pjesma “Kova je naša” objavljena je ožujku ove godine povodom stote obljetnice Labinske Republike. Tu je i “Fanica”, pjesma kroz koju Elis emotivno interpretira svoju ulogu Fanice iz predstave “Vježbanje života”, koju izvodi na daskama koje život znače u predstavi “Vježbanje života 2”.

Album prati knjiga pjesama “Kanat od mora – Štorija od muziki” / “Pjesma od mora – Glazbena priča” u kojoj su tekstovi sa labinjonske cakavice prevedeni na književni hrvatski. Knjigu najbolje opisuju riječi Enesa Kiševića napisane povodom izlaska štorije od muziki:

“Sve što je u knjigama zapisano moglo bi se reći i drukčije, ali kad čitate ili slušate Elis Lovrić kako piše i pjeva na svom materinskom jeziku, nijedan vam istarski pejzaž neće više biti potpun bez njezina glasa „Kanat od mora” knjiga je jednako bliska i ribaru, i akademiku, i vinogradaru, i pjesniku. Bez obzira volite li ili ne volite poeziju, ova će vam knjiga darovati mnogo ljepote i uzvišenih osjećanja. Pročitavši Elisine pjesme u jednom dahu cijelim mi tijelom prostrujaše stihovi istarske Male Sirene: Ja voce zapren / usta upren / i kanton.

Elis Lovrić sljedeće godine očekuje turneja na kojoj će svoj “Kanat od mora” predstaviti diljem Hrvatske.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI