Kognitivna neuroznanost na Poslovnom učilištu za organizacijsku kulturu i vođenje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Irena Brbić educirana je za Tomatis® konzultanticu (nivo 4, što je ujedno i najviši nivo) u Parizu od strane Tomatis Développement SA. Od 1998. godine radi s korisnicima svih dobi i svih tegoba. Posebno zanimanje ima za djecu koje pate od poremećaja iz autističnog spektra, ADHD, odrasle osobe koje pate od depresije, posljedica moždanog udara i traumatske ozljede mozga, neuroloških poremećaja spavanja i stresa. No, također je zanima i njihov osobni razvoj kako bi ostvarili svoj puni potencijal.

„Kognitivna neuroznanost – MIND & BODY“ 

Irena Brbić bavi se relativno novim područjem kognitivne neuroznanosti koje se snažno razvija i može se povezati s praksom vođenja. Radi se o integriranom programu slušanja kojim unaprjeđujemo vještine slušanja, a koje direktno utječu na poboljšanje funkcija mozga, veće samopouzdanje te angažiran i uspješan život.

Na Poslovnom učilištu za organizacijsku kulturu i vođenje predavat će na kolegiju pod nazivom „Kognitivna neuroznanost – MIND & BODY“ što znači da će istražiti što sve možemo učiniti za svoje tijelo i um kroz nove znanstvene spoznaje o kognitivnoj neuroznanosti.

„Vjerujem da će polaznici nakon mojih predavanja ponijeti sa sobom veći stupanj izvršne prisutnosti prilagođene dinamici koja se događa oko njih u svakom trenutku i postati lideri svjesni da ne čuju samo razgovore, već da ih aktivno slušaju i uključuju se u dijalog s drugima“, pojašnjava nam Irena.

Pomoć menadžerima, liderima i zaposlenicima pri svakodnevnom radu

Kako Irena tvrdi, prvo se moramo upitati što čini uspješnog lidera. Preuzimanje odgovornosti i izdavanje naredbi svojim članovima tima je zastario koncept i jednostavno više nije dovoljan. Lider u 21. stoljeću mora prihvatiti nove ideje i ideale. Mora biti aktivni slušatelj, stalno učiti i prilagođavati se promjenama.

Danas predsjednik uprave, sportski menadžer, voditelj tima, premijer, ravnatelj ili vlasnik tvrtke moraju znati slušati. Kao roditelji moramo znati slušati svoju djecu. 

Uspješan menadžer sluša svoj tim, kolege, šefa, klijente, dioničare, konkurenciju, širu javnost ali i sebe. Oni koji slušaju svoje zaposlenike su u puno boljem položaju i mogu voditi sve članove tima koji su danas sve raznolikiji.

Slušanje je odgovornost lidera koja se ne nalazi u opisu posla, ali bez vještine slušanja zaostajemo jer ne znamo što se događa. Ako ne znamo što se događa, vrlo vjerojatno nećemo donijeti dobre odluke“, nadovezuje se Irena.

Povezivanje teorije s praksom nužnost je učinkovite edukacije

Prema jednom članku objavljenom u Forbesu, 85% onoga što znamo naučili smo slušajući. Ljudi prema istom izvoru općenito slušaju sa stopom razumijevanja od samo 25% što vidimo da je izrazito malo pogotovo ako uzmemo u obzir da u uobičajenom radnom danu 45% vremena provodimo slušajući, 30% vremena pričajući, 16% čitajući i 9% pišući.

„Vidimo koliko je važna vještina slušanja u interakciji s okolinom, pa ipak manje od 2% svih stručnjaka imalo je formalno obrazovanje ili učenje za razumijevanje i poboljšanje vještina i tehnika slušanja. To ćemo u novom Poslovnom učilištu promijeniti: intenzivno ćemo raditi na poboljšanju aktivnog slušanja pri tom koristeći Tomatis metodu i tehnologiju“, govori nam Irena.

Slušanje nije u opisu posla, ali je odgovornost svakog lidera

Način razmišljanja „jedan pristup koji odgovara svima“ zastario je i tvrtke koje prihvaćaju postojanje umjetnosti slušanja predodređene su da budu uspješnije. Lideri koji osuđuju druge ne slušaju, odnosno često se dogodi da lider oštro kritizira one s drugačijim stilom ili pristupom. Umjesto da ih osudi, mogao bi učiti od njih.

„Da biste bili veliki lider morate biti veliki slušatelj jer je slušanje temeljna komunikacijska vještina“, objašnjava Irena te dodaje da je to temelj za učinkovito vodstvo. Kada steknemo vještinu slušanja, naš će se mozak promijeniti funkcionalno i kemijski. Kako stječemo sposobnost slušanja, stvaramo sustav u mozgu koji nije postojao.

Uspješna suradnja s menadžerima

Irena Brbić dosad je uspješno surađivala s pojedinim menadžerima vezano uz razvoj njihovih liderskih vještina te se nada da će i tvrtke u Hrvatskoj prepoznati poslovne benefite aktivnog uključivanja svojih lidera u integrirane programe slušanja. Pod tvrtke podrazumijeva i političke stranke, sportske menadžere i poduzetnike – zapravo sve institucije ali i pojedince koje žele poboljšati funkcije uma i tijela. Veliki lideri iznimno vode računa o svom okruženju. Znaju aktivno slušati putem verbalne i neverbalne komunikacije i priznaju druge svojim govorom tijela, izrazom lica i kimanjem.

„Ovdje želim spomenuti veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, Petera Galbraitha (1993.-1998. ) s kojim sam se susrela nekoliko puta, a koji je aktivno i s nevjerojatnom pažnjom slušao sugovornika. Vjerujem da je tu vještinu razvio kroz trening, a bili smo svjedoci vremena da ju je znao i učinkovito primijeniti u izazovnim i teškim ratnim vremenima u Hrvatskoj“, zaključuje Irena.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI