Kradljivica jagoda autorice Joanne Harris

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kradljivica jagoda donosi odgovore

Kradljivica jagoda priča je mističnija od Čokolade, neke dijelove čak nije jednostavno ni shvatiti, ali je na svoj način jako posebna i ponovno nas vraća u svijet mirisa, okusa i boja.  Likovi u ovoj knjizi su likovi iz Čokolade pa sam oduševljeno uronila u čitanje. Čokolada mi je djelovala nedovršeno, a sad je to dobilo svoj smisao. Ima nešto posebno u stilu autorice Joanne Harris što mi se jako sviđa.

Vianne Rocher se skrasila i živi s kreći Rosette, svojim „posebnim djetetom“, u Lansquenet-sous-Tannesu, mjestu koje ju je nekoć odbacilo, a sada je postalo njezin dom. Rosette ima šesnaest godina, ne govori i ne ide u školu. Izražava se rukama, oponašanjem životinjskih glasova i crtežima, ima magične moći. Vianne i dalje vodi svoju čokoladarnicu na trgu, postala je dio zajednice, čak je i svećenik Reynaud postao njezin prijatelj.

Povezano: Roman Čokolada autorice Joanne Harris – Recenzija

Nasljedstvo

Stvari se počinju komplicirati kada umre stari cvjećar Narcisse koji Rosette ostavlja zemljište s hrastovom šumom, jagodama i starim bunarom znajući da će ona to cijeniti. Iza te šume postoji emotivna, dirljiva priča i razlog zašto je ostavio upravo njoj. Uz oporuku, Narcisse je ostavio i pisanu ispovijest svećeniku Reynaudu koja kod seoskog svećenika budi osjećaj krivnje vezano za tajnu koju nosi od djetinjstva, krivnja ga sada počinje proganjati. Ako se otkrije, vjeruje da će život koji je izgradio u Lansquenetu biti uništen.

Život malog uspavanog sela ponovno biva izbačen iz svoje rutine. S jedne strane je nemir koji unosi dolazak Narciseove rodbine, a s druge strane je otvaranje salona za tetoviranje preko puta čokoladarnice. Iza salona stoji misteriozna Morgane koja mami mnoge stanovnike u svoj salon, ali u život Vianne Rocher iz nekog razloga unosi poseban nemir. Vianne je ne voli i odlučna je u namjeri da je potjera iz sela. Služeći se mirisom i okusom čokolade pokušava pridobiti svećenika da joj u tome pomogne.

Žena nošena vjetrom

I premda je Morgane ono što je u prošlosti bila Vianne – neželjena pridošlica – doživljavamo ih različito. Vianne smo zavoljeli u Čokoladi, širila je ljubav, pomagala, bili smo na njenoj strani. Iako je sada drugačija, kao da nije isti lik, zbog nje ipak nekako nismo skloni prihvatiti Morgane kako smo prihvatili Vianne. Neobično je da je sada vođena strahovima i nepovjerljiva prema strancima. Nekada slobodna žena koja putuje s vjetrom, sada se boji da neće uspjeti zadržati kćeri uz sebe. Anouk se odselila, a Vianne očajnički pokušava zadržati Rosette iako čak i ona konačno shvaća da je mora pustiti da pronađe svoj put u svijetu.

„Pa ipak znam da su nam djeca samo posuđena i da ih jednog dana moramo vratiti u svijet, da u njemu rastu, uče i zaljubljuju se.“

„I sada moja Rosette, kojoj je šesnaest godina, čuje glas vjetra, i ja znam kako je gladna; kako divlja, kako svojeglava, kako nemirna. Vjetar bi je odnio u jednom zamahu, da nije privezana poput jedra, da nisam poduzela mjere opreza. A vjetar i dalje zadirkuje strune koje nas čuvaju.“

Priča je ispričana u prvom licu svećenika Reynauda, Rosette i Vianne, a dobar dio knjige zauzima i ispovijest starog Narcissea. Svaki je lik ovog romana ima neke svoje strahove i probleme. Tajne iz prošlosti izlaze na površinu i ljudi su prisiljeni suočiti se sa svojim postupcima.

Roman Kradljivica jagoda bogat je opisima, posebno kada je riječ o čokoladi, ali je i emocionalno bogato štivo. Iako je cjelina za sebe, svakako bih preporučila da prvo pročitate roman Čokolada.

Napisala: Marijana Glavaš, D-Knjiga

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI