Kurt Elling i Big Band ZJM u Lisinskom – oaza divne glazbe i u vrijeme pošasti – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


IZVJEŠĆE: Kurt Elling i Big Band ZJM u Lisinskom – oaza divne glazbe i u vrijeme pošasti

Zagreb Jazz Festival isprofilirao se tijekom godina kao najbolja smotra jazza u ovim našim krajevima, a ove godine u svome dvanaestom izdanju podario nam je nekoliko stvarnih bisera.

U petak 5.11. mogli smo tako u Maloj dvorani Lisinski vidjeti nastup Vijaya Iyera, na istom mjestu u utorak 9.11. možemo pogledati nastup Dan Tepfera, a u ponedjeljak 8.11. s velikim užitkom u velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski pogledali smo poslasticu festivala, nastup Kurta Ellinga kojega je pratio Big Band ZJM (Udruga Jazz Muzičara Makedonije).

Foto: Davor Hrvoj

Dražen Kokanović, organizator festivala, naglasio je u uvodnom govoru da se usprkos pandemiji i mnogim poteškoćama ovaj tradicionalni jazz festival uspio održati i to samo uz veliku pomoć sponzora i prije svega publike koja ne propušta ovakve vrhunske manifestacije posjećivati u velikom broju.

Koncert je otvorio Big Band ZJM i već s prvim taktovima moglo se zaključiti da se radi o izvanrednim glazbenicima koji su dobili priliku s jednom vrhunskom jazz zvijezdom podijeliti binu i koji su svoju priliku iskoristili na najbolji mogući način. Nakon uvoda na pozornici im se pridružuje i zvijezda večeri, a i glavna zvijezda festivala i tu je započela jedna divna jazz večer.

Foto: Davor Hrvoj

Kurt Elling je sigurno jedan od ponajboljih svjetskih vokalnih jazz izvođača već dugi niz godina. Ovaj pedesetčetverogodišnji pjevač iz Chicaga u svojoj kolekciji ima pregršt nagrada za svoj rad koji uključuje mnoge Grammyje za albume i vokalne izvedbe. Poznat po sjajnoj tehnici, muzikalnosti, osjećaju za ritam, fraziranju i dinamici, kao i smislu za dramatiku, Kurt svojim glasom ostvaruje dojam virtuoznog instrumentalista, dok njegove izvedbe zrače uvjerljivošću i emocionalnošću. Posebno su zanimljive njegove scat improvizacije u šta smo se mogli uvjeriti i na sinoćnjem koncertu. Vrhunska sinergija Kurta i benda (ili bolje rečeno Big Banda) podarila nam je jedan izuzetan glazbeni doživljaj.

Repertoar koncerta je bio prepun klasika koje je Kurt izvodio tijekom svoje duge karijere pa smo tako mogli između ostalog čuti izvedbe velikim majstora Dukea Ellingtona i Counta Basieja i još ponekih velikana, a mene se osobno ponajviše dojmila Nature Boy” još jednog velikog jazz pjevača i kompozitora Nata King Colea, te pogotovo Kurtova verzija John Coltraneove “Resolution”, naravno s Kurtovim tekstom. Za prvi dodatak koncertu čuli smo YoungovuMy Foolish Heart”, a na drugom bisu počašćeni smo s jednom fantastičnom scat improvizacijom.

Foto: Davor Hrvoj

Makedonski Big Band u svakom je slučaju opravdao povjerenje koje im je Kurt Elling ukazao (nakon svake pjesme ponaosob je predstavio soliste iz banda, a izgovaranje makedonskih imena i prezimena je zvučalo skoro kao scat), a majstor se zahvalio i publici na hrabrosti, dolasku i tome što su se cijepili, jer to je izgleda jedini način da izađemo iz ove situacije. Neki u ovoj zemlji žele pravo na virus, a neki žele pravo na ovakve divne koncerte, nadam se samo da ovih drugih ima više.

Zagreb Jazz Festival i ovime što smo do sada imali prilike vidjeti je u cijelosti opravdao svoje postojanje i samo se nadam da će se u istome ovakvom obujmu nastaviti i ubuduće, a ovogodišnje izdanje svakako ćemo pamtiti još dugo.

Hvala Kurtu na tome.

Foto: Davor Hrvoj


Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI