Maiiah & The Angels of Libra – venserijski projekt i album koji stiže iz Njemačke, a ima veze s Balkanom – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


RECENZIJA: Maiiah & The Angels of Libra – venserijski projekt i album koji stiže iz Njemačke, a ima veze s Balkanom

Sjeća li se tko trija Las Balkanieras, benda koji je 2009. na Splitskom festivalu osvojio nagradu za najboljeg debitanta. Iako napisano u muškom rodu, radi se o tri djevojke iz Düsseldorfa koje su svojom pojavom razveselile i zabavile mnoge. Nakon samo jednoga albuma nestale su sa scene, a da se više nitko nije pitao gdje su.

Sasvim slučajno, bez ikakvih smjernica (a valjda je tako moralo biti) naletim na odgovor ovog pitanja. Maja Samardžić rođena u Njemačkoj od strane naših iseljenika na privremenom radu u inozemstvu iz Prijedora i s Korčule, imala je potpuno drugačiji glazbeni put. A sada, vrlo svježe, objavljuje album u pratnji sjajnog benda The Angels of Libra, tek nekoliko mjeseci star, a kako saznajem, gotovo rasprodan, bez ijednog održanog koncerta. A materijal na albumu dokazuje i zašto.

Grupi The Angels of Libra ovo je već treći album, no prvi s Majom, u ovom slučaju umjetničkog imena Maiiah. The Angels of Libra su 10-člana soul grupa iz Hamburga s velikim afinitetom prema analognim tehnikama snimanja, konceptima soul revija iz 60-ih i filmskoj glazbi koja podsjeća na Ennija Morriconea, Khruangbin i Air. U Maji su dobili više nego sjajnu pjevačicu. Soul je rano ostavio traga na njoj, a kada je tijekom pandemije upoznala hamburškog producenta, glazbenika i skladatelja Dennisa Ruxa (Hamburg Spinners/Yeah! Yeah! Yeah! Studios), njih dvoje su shvatili da dijele sličnu glazbenu viziju. Spojila ih je zajednička ljubav prema soul glazbi i starom rhythm & bluesu, te su počeli zajedno snimati glazbu u Hamburgu s Angels of Libra.

S Dennisom Ruxom na svojoj strani i snažnim aranžmanima Angels of Libra, Maiiah je pronašla prave partnere za svoj osobni debi. Na “Kava” i “Plenty of Life” kao klavijaturist gostuje hamburški majstor Carsten Meyer aka Erobique, tako da se ovdje ponovno okuplja ritam sekcija Hamburg Spinnersa. Ljubav prema starom soulu, rhythm & bluesu i analognom zvuku šezdesetih također dolazi do punog izražaja na ovom albumu. Sastojci recepta Maiiah and the Angels of Libra su autentični tekstovi, precizni aranžmani, čvrsta duhačka sekcija, uzbudljivi pozadinski vokali i duh zlatnog doba soul glazbe, kakvog su oblikovale izdavačke kuće poput Motowna i Staxa. Djelomično snimljeno originalnom opremom iz 50-ih.

U pitanju je vrlo strastvena svirka, čvrasta i beskompromisna. Veličanstvena u svom zvuku i izvedbi, strastvenih tekstova izvučene iz Majinih životnih iskustava. Ploča je koja se sluša glasno i iznova. Band je sjajan, što može biti jako teško obzirom na deseteročlanu posadu. Slušaju se međusobno, ne smetaju jedni drugima i zasta uživaju u onome što rade. Zanimljivo je spomenuti da na albumu koji Maja pjeva na engleskom (dikcija savršena), postoji i jedna stvar na hrvatskom, izvrsna i uzbudljiva “Kava”. Simpatično je čuti kako Nijemci pjevaju na hrvatskom.

No unatoč sjajnoj prodaji, suradnja je raskinuta jer Maiiah, uz podršku glazbenih suradnika, nastavlja solističku karijeru. I uvjeren sam da će u tome uspjeti jer je ovaj album sjajna preporuka i odličan temelj za nastavak. Kako se domaći recenzenti, kritičari i novinari nisu niti jednom riječju osvrnuli na ovo vanserijsko djelo, pokušat ćemo ispraviti tu nepravdu predstavljajući album ovdje. Srećom sa samo kojim mjesecom zakašnjenja. I naravno, pratiti Majinu karijeru te joj zaželjeti još ovako sjajnih ploča.

Cijeli album možete poslušati ovdje, ali i kupiti ploču, ako je uopće nešto ostalo.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI