Marčelo objavio dugoočekivani, brutalno iskren album “Nojeva varka” – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Marčelo objavio dugoočekivani, brutalno iskren album “Nojeva varka”

Nakon pet objavljenih singlova, Marčelo je s bendom konačno objavio cijeli, dugoočekivani album “Nojeva varka” (izdanje Lamshade Media, 2021).

Čini se da se pojavljuje kad je najpotrebniji, a tome u prilogu idu i spektakularne reakcije publike na posljednji singl ‘JBG’. Šesti studijski album Marka Šelića Marčela predstavlja njegov najkonceptualniji rad do sad, kojem je više no ikad ranije prišao kao jednom od svojih književnih djela. Svoj dnevnik pokušaja ravnodušnosti pripovijeda kroz 16 povezanih pjesama, koje su kao poglavlja romana u stihu. Polazna točka je potpuni opoziv samoga sebe: u pjesmi ‘Udahni’, prvom singlu i prvoj pjesmi na albumu, odlučuje se isključiti iz svega, pa čak i iz vlastite privatnosti.

“U okolnostima kakve su ovdje i sad, dođe ti nekad da digneš ruke od svake vrste borbe i vjere – da, kao većina, više ne gledaš, ne slušaš, ne govoriš javno – te da lijepo emigriraš u samog sebe i tamo pričekaš da potop (glazbeni, društveni, moralni) prođe. Ako prođe. Samo, može li se ravnodušnost uvježbati ili ti baš i nema pomoći ako jednostavno nisi flegma? Ovo je priča o tome: o gubljenju i ponovnom nalaženju sebe, i osobno i stvaralački. O tome da borba vrijedi čak i onda kad izgleda uzaludno. Zašto? Zato što ovdje rastu neka nova djeca i nemamo pravo ostaviti im užas” – o konceptu albuma kaže njegov autor.

Marčelo suvremenom glazbenom “operom” ostaje dosljedan svom glasu: sa svojim suborcima iz benda (Raid, Shljuka, Nevena Glibetić Nensi, Drama, Krumes, Fabry, Max i Ministar Lingvista) secira cjelokupan društveni (i neminovno političkI) trenutak, reflektujući aktualna događanja kroz osobnu prizmu – što je već puna dva desetljeća glavni razlog povjerenja publike.

“Neke od naših najzapaženijih pjesama bile su zapravo priče u stihu, ponekad na granici s pravom radio-dramom. Logičan sljedeći izazov bio je “izrežirati” tim pristupom čitav album, napraviti od njega jednu priču – i sve to zapakirati u glazbu koja se na sve strane izlijeva iz korita bilo kojeg žanra, mijenjajući se u skladu s onim što tekst od nje traži” – kaže Marko o glazbenom štimungu albuma, koji je zasluga njegovih suradnika koautora.

Iako će i dalje biti označen kao hip-hop album, “Nojeva varka” je daleko kompleksniji kad je glazbena definicija u pitanju: od elektronike preko prizvuka jazza i soula pa sve do sevdalinke, uključujući i jednu pjesmu koja je cijela napravljena samo od glasova. Bogatstvu kreativne energije članova benda doprinjeli su sjajni gosti iz Srbije i regije: Vukašin Marković, Indigo, Billain, SickPrime, Vladimir Lalić, Aleksandar Cupara, Nikola Đuričko, Bane Trifunović, Vanja Nenadić, DJ Mrki, Ivan Radivojević, glumci iz predstave “Bura” (na kojoj su radili i Nensi, Raid i Marčelo) te najmlađa gošća, djevojčica Luna Stefanović.

Rilkeove stihove u uvodu ‘Fernweh’, recitirao je Branislav Bane Trifunović, citat Danila Kiša u ‘JBG’ Nikola Đuričko, sekvencu uvoda u ‘Fitilj’ odglumila Vanja Nenadić, a uvodne stihove ‘JBG’ recitirala je Luna Stefanović.

Foto: Nemanja Maraš

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI