“No Time to Die” – starac i more – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


RECENZIJA: Cary Joji Fukunaga: “No Time to Die” – starac i more

Zadnji film o Jamesu Bondu s Danielom Craigom u glavnoj ulozi, “No Time to Die” / “Za smrt nema vremena”, stigao je u Cinestar kina diljem Hrvatske.

Oduvijek je bilo jasno kako su filmovi o Agentu 007 jedna od najvažnijih i najboljih franšiza u povijesti filma, složio se s time netko ili ne. Shodno tome u svaki film ulaže se velika količina novca kako bi se uz svaki sljedeći nastavak i dalje vezali najbolji epiteti. Od dolaska Daniela Craiga franšiza je po mojem mišljenju postala konačno napeta jer je dobila jednu dozu ozbiljnosti i emocija te izgubila dobar dio naivnog humora, seksizma i ostalih pikanterija koji su se inače vezali uz Jamesa Bonda. Osim toga, novi nastavci dobili su i više emocija, drame, ali i uvrnutosti. Stoga, bez obzira na legendarne glumce poput Seana Conneryja i Rogera Moorea koji su stvorili ugled Agenta 007 u filmskom svijetu, Daniel Craig je klasičnu franžizu pretvorio u jedan od najiščekivanijih akcijskih filmova, a to se dogodilo i s njegovim zadnjim filmom “Za smrt nema vremena”.

Redatelj ovog nastavka je producent prve sezone serije “Pravi detektiv” i filma “Beasts of No Nation” te scenarist horora “Ono”, Cary Joji Fukunaga. I doista, novi James Bond film je kombinacija svega ovoga, dramskih trenutaka, emotivnih, obiteljskih, napucavanja, potjera, akcijskih, ali i strašljivih, da ne kažem uvrnutih scena. Odmah je na početku filma jasno da se ulaže veliki novac i u kameru koja je dosta impresivna, svaki kadar je do sitnih detalja razrađen i točno se osjeti da je sniman za gledanje u kinima. Ovo je zapravno najosobniji filma o Jamesu Bondu, agentu čiji se privatni život nije previše isticao u cijeloj franžizi, ali je dolaskom Daniela Craiga očito postalo važno saznati i koju privatnu crticu života najtajanstvenijeg agenta. Otuda i naslov recenzije starac i more – kao da se 007 bori s vlastitim životom, unutarnjim demonima, svojom budućnosti, opstanku, izazovima – ukratko, borbi s ostalima, ali i samim sobom. U jednom trenutku James Bond kao da i jest glavni protagonist priče o starcu i moru, živi osamljeno i lovi ribu u bespućima mora.

Credit: Nicola Dove © 2021 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

James Bond više nije 007, izgubio je tu brojku, titulu najboljeg agenta MI6-a. Njegovo mjesto preuzeo je drugi agent, odnosno agentica, a James ponovno ide suprotnim putevima od svoje matične agencije. U potrazi je za Lyutsiferom Safinom (glumi ga Rami Malek), anarhistom, teroristom, znanstvenikom i ubojicom iz organizacije svima nama poznate kao Spectre. Safin je blisko vezan uz Bondovu voljenu djevojku Madeleine Swann koju glumi Léa Seydoux, a kako bi mogli saznati tu povezanost film nas vraća u prošlost dok je Madeleine bila mala djevojčica. Safin, naravno, kao i svaki drugi negativac, polako se riješava putem svojih posrednika svih onih koji mu staju na put, a kako bi mogao zavladati svijetom. Vladanje planira provesti kroz iznimno opasne nanobotove ili DNA viruse koji se prenose samo na one osobe čiji je DNA meta. A čiji će DNA postati meta i zašto će on biti ključan za budućnost Jamesa Bonda ili možda konačni kraj ovog agenta ili možda novo rođenje, to nećemo spoilati, ali ni saznati do sljedećeg nastavka.

Credit: Nicola Dove © 2021 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

Osim spomenutih u filmu se pokazuje, doduše nakratko, i Ana de Armas kao novopečena tajna gentica, Lashana Lynch kao Nomi koja je nova Agentica 007, Ralph Fiennes kao M, Ben Whishaw kao Q, Naomie Harris kao Moneypenny, Jeffrey Wright kao Felix Leiter, također kratko, te Christoph Waltz kao Blofeld, nažalost isto u kratkoj ulozi. Iskreno, od Ramija Maleka očekivao sam više, a ne samo monologe i dijaloge, jer je ipak u pitanju najveći zlikovac na svijetu. Tako da angažiranje jednog od najpopularnijih glumaca današnjice samo zato što je najpopularniji glumac današnjice i nije baš dobar potez. A i uvrnutost mu ne stoji, iako je čak nisam ni primijetio. Javier Bardem, Christoph Waltz i Mads Mikkelsen ipak su najbolji izbori za takve uloge. Ni trajanje filma ne ide u prilog svemu, 2 sata i 43 minute ipak su za neke avanturističke filmove, ali ne i Jamesa Bonda. Ni stanka u kinu usred filma nije nikome legla, stoga od svih dijelova franšize u kojima je Daniel Craig, ovaj možda ima i najviše dosadnih trenutaka. Ali makar nije kao “Brzi i žestoki” ili “Nemoguća misija” otišao iz krajnosti u krajnost, tako da mi James Bond i dalje ostaje najdraža franžiza.

Credit: Nicola Dove © 2021 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

Kamera izvrsna, specijalni efekti uvijek na visini zadatka, gluma tipična Bondovska, priča nešto drugačije od tipične Bondovske, a Daniel Craig i dalje ostaje najbolji Agent 007 bez obzira što su tog istog Agenta na platnu stvorili Connery i Moore. Rušio je granice, mijenjao tradiciju, umjesto Vodke Martini pio Heineken, a kad je ipak pio Vodku Martini na pitanje kako ju želi odgovarao je s – “baš me briga”. Nije kao ostali uvijek bio komičan, popravljao kravatu, zavodio, bio seksist, predstavljao se kao Bond, James Bond itd. Bio je James Bond na kojega se bilo teško naviknuti, ali je film doveo na listu jednih od najiščekivanijih i najboljih akcijskih filmova u godini kada je objavljen, te ono što je još važnije za današnji svijet – donosio je enormnu zaradu. To je slučaj i ovoga puta, vratio je masovnu publiku u kina i ostvario jednu od najvećih zarada otkad je pandemije koronavirusa.

Filmovi o Jamesu Bondu nikad nisu loši, uvijek su najmanje dobri, a ovaj je čak i više nego dobar. Iako je glazba u zadnji tren pripala Hansu Zimmeru, ne osjetim ga previše u filmu, stoga je preporuka da soundtrack slušate zasebno.

Bio jednom jedan tajni agent imena James Bond… Priča se nastavlja. Ili?

Foto: Nicola Dove © 2021 DANJAQ, LLC AND MGM

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI