Novi roman Lee Brezar „Godina Štakora“ reakcija je na burnu 2020.

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Altea je megapopularna influencerica s poduzetničkim ambicijama kojoj lock down ugrozi planove. Bernard je korumpirani bankar koji se, tražeći iskupljenje, slomi na kauču psihologinje Ignacije, a Mario je pisac s nestalnom inspiracijom, koji napiše roman o Bernardovu životu i doživi uspjeh…

„Tijekom pandemijske godine često smo se koncentrirali na izvanjski svijet koji još češće nije imao i još uvijek nema odgovore na nama važna pitanja. Jedno od tih pitanja je i pitanje slobode – u svijetu prepunom paradoksa, koje je ujedno i tema romana Godine Štakora. Nakon svega doživljenog fokus pada na sadašnjost i naša osobna uvjerenja koja jedino i uvijek možemo mijenjati, što je i moj odgovor na pandemijsku krizu“, izjavila je Lea Brezar povodom izlaska Godine Štakora.

U romanu „Godina Štakora“ Lea Brezar uplela je sudbine šestero likova koje će potres i epidemija u 2020. godini dovesti pred zid. Kolektivna kriza dovela je osobne krize do pucanja, a rješenja nisu jednostavna. No, Lea Brezar blagonaklona je prema svojim junacima koji postaju svjesni nužnosti katarze, pa tada čak i zatvor može biti put u slobodu. „Moja je krajnost u kojoj živim svoj duhovan život jednaka tvom mraku materijalnog,“ kaže Bernardu psihologinja Ignacija na jednom mjestu, kada postaje jasno da roman „Godina Štakora“ nije samo roman o šest likova, već roman o nama.

Dvanaest godina kasnije, također u godini Štakora, junaci romana ponovno se okupljaju i zbrajaju životni saldo, osobni kao i kolektivni. „Hrvatska teško proživljava procvat svjesnosti, to nam je nažalost krimen. Svjesni smo da smo potpuno nesvjesni, ali korak dalje ne mrdamo. Politika je ista. Izmjena stranačkih grupa vrti se već desetljećima kao rulet. Dvije boje su uvijek u igri, pobjeđuje ona sljedeća.“

Leina knjiga „Superjunakinje“ me oduševila. Priča je to o junakinjama koje se ne žele zagledati u sebe, a stalno tražeći krivca u drugima za svoje promašaje. “Godini Štakora” se veselim.

Ljubica Jurič, urednica portala She.hr

Četvrti roman spisateljice i pjesnikinje Lee Brezar putokaz je prema višoj razini svjesnosti i odgovornosti. Roman „Godina Štakora“ brzog je, suvremenog tempa, a na kraju poglavlja navedene su fusnote s objašnjenjem pojmova koji su označili doba u kojem živimo.

O autorici:

Lea Brezar (Zagreb, 1977.) poduzetnica je spisateljica i pjesnikinja. Završila je geodetsku srednju školu u Zagrebu i na Poslovnom učilištu Experta 2012. godine stekla zvanje menadžera za odnose s javnošću, a danas studira psihologiju i savjetovanje na The Open University. Direktorica je marketinške agencije Dhar media i suosnivačica Epohe, privatne gimnazije i osnovne škole s programom temeljenim na waldorfskoj metodologiji.

Njezina agencija Dhar media u poslovanju primjenjuje dharmički menadžment (danas Brendfulness metodu) i izdavač je magazina BRENDfulness posvećenog organizacijskoj kulturi i vođenju te osnivač Poslovnog učilišta s istim fokusom djelovanja. Svi projekti na kojima radi njeguju kulturu promjene koja kreće od pojedinca.

Lea Brezar piše od svoje četrnaeste godine, a od 2015. objavljuje knjige u vlastitoj nakladi. Autorica je jedanaest knjiga koje kroz poeziju i prozu promoviraju pozitivnu psihologiju. Objavila je naslove Crveni planet (slikovnica, 2014.) , Oda godinama (zbirka pjesama, 2015.), Izvan okvira (psihološki priručnik, 2016.), Da, i? (priručnik, 2016.), Superjunakinje (roman, 2017.), Kradljivci sreće (roman, 2017.), Pusti (zbirka pjesama, 2018.), Reci čega se bojiš i ostvari se (priručnik, 2018.), Sve dođe na svoje (zbirka pjesama, 2019.), Ogledala (roman, 2019.) i To mogu samo ja (zbirka pjesama, 2020.).

Aktivna je promotorica poezije i njezin projekt „Oda poeziji – poezija na city lights plakatima“ održava se svakog lipnja od 2016. godine.

Udata je i majka dvije odrasle djevojke.

Živi u Zagrebu, radi u Zagrebu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI