Novim videospotom Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambl LADO najavljuju album koji izlazi početkom 2022. godine

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Novim videospotom Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambl LADO najavljuju album koji izlazi početkom 2022. godine

Jazziana Croatica, predvodnik instrumentalnog etno jazza, od svog osnutka 2009. godine nastoji očuvati hrvatsku glazbenu baštinu kroz nove standarde suvremenog jazz izričaja.

Glazbenici Jazziane na čelu s Bornom Šercarom surađivali su s mnogim glazbenim imenima poput Josipe Lisac, Tamare Obrovac, Matije Dedića, Ante Gela i Hrvoja Rupčića, a 2019. godine počela je suradnja s Ansamblom LADO koja je na neko vrijeme bila pauzirana zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.

U radu na očuvanju raznovrsnih žanrova počela je suradnja s Ladom kao najpoznatijim hrvatskim folklornim ansamblom i trajnim i neprikosnovenim simbolom tradicije i kulture. No, cilj spajanja Jazziane Croatice i Lada nije puko obrađivanje postojeće tradicionalne glazbe, već stvaranje sasvim nove vrijednosti, stvaranje novog smjera, jedinstvene hibridne forme u kojoj se u suzvučju isprepliću tradicionalno pjevanje Ladarica i otvorena jazzistička forma Jazziane, što ju je proželo novom svježinom. Kroz tu suradnju oživljavaju se poznate i neke gotovo zaboravljene priče i legende poput onih o Veroniki Desinićkoj, Kosjenki i Ružici gradu.

Nakon prvog spota “Vještice s Kleka” kojim su 2019. godine upoznali publiku sa zajedničkim projektom, vani je novi videospot naziva “Rose of Zagorje” koji govori o Veroniki Desinićkoj – zagorskoj ruži čiji je jedini grijeh bila ljubav. Predaja se temelji na događanjima iz 15. stoljeća kada je velikaš Fridrik Celjski jašući pitomim zelenim brežuljcima Hrvatskog zagorja upoznao prekrasnu, ali siromašnu seljanku Veroniku iz Desinića, mjesta nedaleko od dvorca Veliki Tabor. Na prvi pogled planula je ljubav velika kao zelena zagorska prostranstva, no ne odobrava je Fridrikov otac Herman II., koji na sve načine pokušava razdvojiti dvoje zaljubljenih.

Redatelj i scenarist Duje Kundić napravio je moderni preokret na žanr bajke: “Legenda o Veroniki dio je hrvatskoga folklora koji sam odlučio smjestiti u moderno okruženje – urbanu sredinu. Grad suptilno preuzima ulogu negativca, a s time se većina ljudi može poistovjetiti. Tako grad postaje posrednik preko kojeg neobični spoj Lada i jazza Borne Šercara približavamo široj publici.”

Ovim projektom Ansambl LADO nastavlja sa svojom edukativnom zadaćom predstavljanja zaštićenih nematerijalnih dobara koja se nalaze na popisima UNESCO-a ili, kao u ovom slučaju, u Registru nematerijalnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Vokalistice Lada koje su se izvršno snašle u harmonijskim izazovima jazz izričaja, uvježbavao je glazbeni voditelj-dirigent Bojan Pogrmilović.

Skladbu, tekst i aranžman potpisuje Borna Šercar, redatelj i scenarist videospota je Duje Kundić, producent Krunoslav Šokac, snimateljica Andrea Kaštelan, asistentica režije Ana Skinner, dok je za montažu zaslužan Sandro Baraba.

Album Jazziane Croatice i Ansambla LADO izlazi početkom 2022. godine.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI