„Očuvanje mentalnog zdravlja“ jedna je od tema kolegija na Poslovnom učilištu za organizacijsku kulturu i vođenje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Agencija za marketing i odnose s javnošću Dhar media već deset godina svojeg djelovanja promovira organizacijsku kulturu svrhe kroz dharmički menadžment – danas Brendfulness metodu. Svoja iskustva i znanje pretočili su u istoimeni magazin o organizacijskoj kulturi i vođenju BRENDfulness, pa je tako Poslovno učilište bilo logičan korak dalje.

Poslovno učilište za organizacijsku kulturu i vođenje s radom kreće u jesen 2022., a predavači će biti stručnjaci iz svijeta medija, odnosa s javnošću, novinarstva, psihologije i psihoterapije te neuroznanosti. Jedna od njih je i Zrinka Jezdić, dipl. med.techn., clin.aromath., voditeljica istraživanja i razvoja primjene esencijalnih ulja u AromaVita – institutu za aromaterapiju, koja nam je otkrila zašto će baš ona predavati na novootvorenom poslovnom učilištu i koja je veza između aromaterapije i uspješne organizacijske kulture i vođenja.

Voditeljica ste istraživanja i razvoja primjene esencijalnih ulja u AromaVita- institutu za aromaterapiju. Kako to da ste se našli u ulozi predavača na Poslovnom učilištu za organizacijsku kulturu i vođenje?

AromaVita – institut za aromaterapiju je u okviru svojih istraživanja osmislio i registrirao integrativnu aromaterapiju kao novi koncept i metodu primjene esencijalnih ulja i tehnika aromaterapije. Integrativna aromaterapija ujedinjuje psihoterapijska, aromaterapijska i energetska načela primjene esencijalnih ulja. Koristi njihov pun potencijal kako bi očuvala tjelesno i mentalno zdravlje, unaprijedila osobni razvoj i zadovoljstvo svakog korisnika, te razvijala osobne potencijale. Pomaže korisnicima u boljoj organizaciji vremena, posla, rješavanju osobnih problema ili međuljudskih odnosa. Slobodno mogu izjaviti da je integrativna aromaterapija nadograđeni i unaprijeđeni HR (human resource). Tridesetak godina organiziram i vodim svoje tvrtke i ustanove, stoga imam veliko iskustvo u organizaciji poslovanja, a moje Ustanove (AromaVita učilište i AromaVita institut) dvadesetak godina bave

se edukacijom iz područja zdravlja i osobnog razvoja. Sinergija mog osobnog, poslovnog i profesionalnog iskustva zaintrigirala je vlasnicu Poslovnog učilišta OK u stvaranju i razvoju Brendfulness metode kao novog pristupa u organizacijskoj kulturi i vođenju. Integrativna aromaterapija uspješno i učinkovito povezuje osobnu svijest s prirodnim zakonitostima koji su nužni u razvoju osobne odgovornosti. Također osvještava o neraskidivoj vezi prirode i čovjeka kao sinergije koja je uvjet za promjene i evoluciju.

Zrinka Jezdić, dipl. med.techn., clin.aromath., voditeljica istraživanja i razvoja primjene esencijalnih ulja u AromaVita

Autorica ste knjige – praktičnog vodiča „Arhetipovi esencijalnih ulja“ koja je zapravo uvod u integrativnu aromaterapiju. Kome je knjiga namijenjena i hoće li ona biti svojevrsna literatura na Vašem kolegiju Poslovnog učilišta za organizacijsku kulturu i vođenje?

Knjiga je namijenjena doslovno svima koji imaju i najmanju naklonost ili sklonost prema prirodi, esencijalnim uljima i razvijenu svijest o osobnom razvoju, svakome tko želi unaprijediti svoj život. Knjiga će biti jedna od  osnovnih literatura za ovaj kolegij.

Kako su aromaterapija i organizacijska kultura povezane, odnosno kako aromaterapija utječe na razvoj organizacijske kulture u tvrtkama?

Integrativna aromaterapija koristi esencijalna ulja kako bi očuvala i unaprijedila zdravlje, posebno mentalno zdravlje. Mentalno zdravlje podrazumijeva bavljenje produktivnim aktivnostima – onima koje uključuju naša osjetila, emocije i intelekt, a pomažu nam da rastemo i razvijamo se. Mentalno zdravlje podrazumijeva sposobnost da se mijenjamo, prilagođavamo i nosimo s teškoćama i stresom. Znanost je potvrdila učinkovitost esencijalnih ulja u prevenciji i pomoći u liječenju brojnih zdravstvenih problema jer njihov kemijski sastav i miris imaju veliki učinak na psihofiziologiju ljudskog organizma. Njihov učinak u prevenciji stresa je nezamjenjiv, jednako tako u razvoju osjetila, emocija i intelekta. Organizacijska kultura podrazumijeva da će se njome baviti osobe s višom razinom svijesti i osobne odgovornosti te one koje će se moći nositi s izazovima promjena kojima smo izloženi. Uvođenje esencijalnih ulja u poslovni i osobni život definitivno je korak naprijed koji uz brojne mentalne tehnike rada na sebi uvodi esencijalna ulja kao bioaktivne komponente koje podržavaju sve već navedeno.

Kako će se zvati kolegij na kojem ćete predavati i kako će on biti koncipiran s obzirom na teorijski i praktični dio?

Prvi radni naziv je „Očuvanje mentalnog zdravlja“. Polaznici će biti upoznati s teorijom mentalnog zdravlja, poslovnim i osobnim stresorima, zdravstvenim i socijalnim rizicima stresa (psihosomatske bolesti, fiziološke bolesti, neuroze, ovisnosti, disfunkcionalni međuljudski odnosi, iluzije, mentalni rascjepi i unutarnji konflikti). Također će biti upoznati s teorijom integrativne aromaterapije, esencijalnih ulja i njihovom primjenom u očuvanju zdravlja. Drugi dio se odnosi na tehnike primjene esencijalnih ulja u osobnom i profesionalnom razvoju kroz mentalne mape, konstelacije, samoanalizu i sintezu podataka potrebnih za rješavanje problema, stvaranje osobnog i poslovnog networka, emocionalnu senzibilizaciju (razvoj EQ), samoregulaciju, intrinzičnu motivaciju i samokontrolu.

Što je to BRENDfulness metoda i kako je povezana s integrativnom aromaterapijom?

Brendfulness metoda je metoda koja ujedinjuje komunikacijske vještine,  znanja modernog rukovođenja tvrtkama, autentičnu kreativnost i stečeno iskustvo u provođenju kulture poslovanja. Multidimenzionalna metoda koja se bazira na sinergiji djelovanja prirodnih, poslovnih i duhovnih načela. Cilj joj je postaviti poslovanje na višu razinu kroz stara znanja i duhovne vrijednosti. Teži ka tome da podigne razinu svijesti pojedinca i poslovnog  okruženja, kako bi se svaki pojedinac mogao osobno/poslovno i duhovno razvijati. Koristi prirodne alate i iskustvene spoznaje kako bi ojačala, unaprijedila i održala mentalno zdravlje zaposlenika i naučila ga kako da stres „pretvori“ u pozitivnu i pokretačku energiju.

OK učilište i AIA surađuju tako da koriste puni potencijal prirodnih esencijalnih ulja za održavanje mentalnog zdravlja zaposlenika, te za njihov osobni i poslovni razvoj. Takva sinergija unapređuje timski rad na svjesnoj razini, razumijevanje osobne i duhovne umreženosti te međusobnog utjecaja. S jedne strane integrativni aromaterapeut čuva, potiče i razvija autentičnu osobnost i suverenitet, a s druge strane „umrežuje“ zaposlenike prema načelima osobnih vrijednosti, višeg cilja i svrhe njihovog međusobnog utjecaja.

Kako se primjenjuju esencijalna ulja u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja?

Uz sve već poznate tehnike primjene aromaterapije (inhalacije, masaže, kupke, komprese, nosni džepni inhalatori, aromaterapeutski pripravci), u integrativnom pristupu se još koriste mentalne mape, konstelacije, edukacije, aroma art, kreativna vizualizacija i ostale psihoterapijske tehnike.

Možemo li na primjer upotrebom nekog određenog ulja svesti stres na poslu na minimum i je li to uopće moguće?

Nema jednog ili dva esencijalna ulja koji mogu spriječiti ili ukloniti stres. Ovdje se radi o edukaciji, senzibilizaciji, razvoju vještina i ciljanoj primjeni esencijalnih ulja u svrhu sprečavanja ili smanjenja stresa. To je cjeloživotna filozofija koja bi trebala postati stil života.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI