Posjetite Festival svjetla u Zagrebu

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Festival svjetla Zagreb ove će godine ponovo obasjati zagrebačke trgove, ulice, parkove i pročelja. Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjega grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći obići ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji.

Mnogim instalacijama domaći i inozemni majstori svjetla će u Gornjem gradu, Park šumi Tuškanac, na brojnim lokacijama u donjogradskom središtu kao i u Zračnoj luci Zagreb poslati snažne poruke o vremenu u kojem živimo, ističući u prvi plan vrijednosti života i slobode, zajedništva i mira te nas podsjetiti da svjetlo uvijek pobjeđuje tamu.

Gornji grad

Tradicionalno je Gornji grad, najstariji dio Zagreba, popularna lokacija Festivala svjetla. Svjetlosne skulpture, hologrami i projekcije na povijesnim zgradama i prostorima popratit će odgovarajuća glazba. Sve to prostoru daje dodatnu uzvišenost, a umjetničke instalacije naglašavaju ljepotu, vrijednost i atmosferu ukupnog gornjogradskog prostora.

Donji grad

Po prvi put festival dolazi i u donji dio grada i to na čak 15 lokacija. Kao početnu lokaciju predlažemo da pogledate svjetlosnu instalaciju na zgradi Muzeja Mimara na čijem će se impozantnom pročelju projicirati 3D mapping koji prikazuje hrvatsko i zagrebačko kulturno i povijesno naslijeđe. Autori su gosti iz Berlina, koji su organizatori svjetski poznatog Festivala svjetla Berlin.

Njihov potpis je i na projekcijama koje će krasiti pročelja Hrvatskog narodnog kazališta te Muzeja za umjetnost i obrt, a autori su i instalacija Marsa i Zemlje u Tkalčićevoj ulici kao i na Cvjetnom trgu, uz snažnu poruku: Očuvajte naš jedini dom, onaj gdje smo svi jednaki. 

Na Europskom trgu, simbolično, postavit će se interaktivna svjetlosna skulptura Srce Europe. Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost. Sunčani paviljon na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića snopovima svjetlosti označava 2700 sunčanih sati koje hrvatska obala u prosjeku zabilježi godišnje. Tu će se vidjeti kako se Sunce kreće tijekom godine i kroz perforirane zidove uhvatiti zrake sunca. U Varšavskoj ulici preko urbanih grafita prelijevat će se osvijetljena lica važnih žena koje su ostavile trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti.

Svoje će pozivnice na simboličan način, svjetlom, glazbom, riječima i pokretom, građanima i gostima poslati i druge kulturne institucije, poput Galerije Klovićevi dvori, Muzeja grada Zagreba, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzičke akademije, Gradskog kazališta Gavella i drugih. Tako, primjerice, govoreći o kulturi, ali i umjetničkim jezikom progovarajući o aktualnom vremenu, Gradsko dramsko kazalište Gavella se umjetničkim projektom Jednaka noć, kao svojevrsnom antitezom Festivalu svjetla, usredotočuje na unutarnju i izvanjsku zatvorenost pandemijskog vremena i prošlih vremena. 

Park šuma Tuškanac

U Park šumi Tuškanac, koja dotiče prostor samog središta grada, susrest ćete svjetleće konje lipicance te dječje igralište prepuno svjetlosti i boja. Na ljetnoj pozornici Kina Tuškanac svjetlosna će igra pratiti ritam glazbe Maksima Mrvice i hrvatske opere Ero s onoga svijeta.

UNICEF-ov Muzej realnosti

Na Festivalu svjetla Zagreb također je na svim festivalskim lokacijama mnogo sadržaja posvećeno djeci čije je bezbrižno djetinjstvo naša odgovornost. UNICEF-ov Muzej realnosti u fokus stavlja svakodnevicu djece pozivajući nas da stvarnost vidimo drugačije i otkrijemo cijeli spektar mogućnosti koje nas povezuju, zrakama svjetlosti probijaju predrasude i mijenjaju živote. A u lijepa nas sjećanja vode i interaktivne svjetleće ljuljačke parka Zrinjevac kao podsjećanje na najljepše trenutke djetinjstva.

Jesmo li rekli sve? Ni izdaleka – Festival svjetla Zagreb još je mnogo bogatija i slojevitija priča duboko ukorijenjena u našoj stvarnosti, ali i s porukom nikada potrebnijeg i važnijeg zajedništva, solidarnosti i optimizma

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI