U prodaji luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma Majki – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


U prodaji luksuzno vinilno reizdanje kultnog albuma Majki

Jedan od ključnih albuma hrvatskog rocka devedesetih, i po mnogima najbolji album Majki – “Razdor”, upravo je, nakon trideset godina, dobio svoje obljetničko vinilno reizdanje.

Objavljen u suradnji tada novopokrenute nezavisne etikete T.R.I.P. Records i Croatia Recordsa, “Razdor” je, zajedno s istovremeno objavljenim albumima “Džinovski” Hladnog piva i “Dorothy” Overflowa, predstavljao temelj tadašnje rock scene, koja će svoju kulminaciju doživjeti na prvom Fiju Briju festivalu, održanom krajem 1993. godine.

Osnovane 1984. godine u Vinkovcima, Majke su do prvog albuma, objavljenog krajem 1990. godine i simbolično nazvanog “Razum i bezumlje”, prošle turbulentan put prepun uspona i padova te su od malog benda iz provincije postali najveća podzemna garažna rock’n’roll atrakcija na ovim prostorima. U ljeto 1991. godine bend je prestao s radom, da bi Goran Bare i Željko Mikulić – Korozija, članovi originalne postave Majki, već nekoliko mjeseci kasnije ipak shvatili da bez glazbe ne mogu. Bend je ponovo krenuo s radom, ovaj put u pomlađenom izdanju, sa Zoranom Čalićem na gitari i Jurom Nižićem na basu i sve do danas, uz povremene turbulencije, kao i na početku, Goran Bare i Majke su jedan od naših najznačajnijih rock’n’roll bendova.

“Razdor” je nastao u kratkom periodu početkom 1992. godine – Majke su u ratnom okruženju i u nimalo motivirajućim uvjetima napravile album bez praznog hoda i neke od najboljih pjesama u karijeri. Na njihovoj koncertnoj listi i danas možete redovno čuti “Krvarim od dosade”, “Mršavi pas”, “Budi ponosan”, “Fantastična vatra”, “Bez pameti”… Album koji je svjedočio o vremenu osobnog kaosa i tjeskobnih devedesetih, iznjedrio je neke od najboljih Baretovih stihova, ali i jednako upečatljive rifove iza kojih je stajao tada još tinejdžer Čalić. Učestali koncerti u Sloveniji pomogli su “novim” Majkama da relativno brzo pred tamošnjom publikom izbruse, a potom s Denykenom i snime, materijal koji i trideset godina kasnije ne ostavlja ravnodušnim svojom mješavinom punka, bluesa, garage rocka i psihodelije te neponovljivim Baretovim pjevanjem, u najboljoj tradiciji Jima Morrisona, Iggy Popa i ostalih velikana uz koje je odrastao.

Bogato opremljena knjižica koja prati reizdanje “Razdora” donosi tekstove tadašnjeg izdavača i menadžera benda Aleksandra Dragaša, slovenskog koncertnog promotora i novinara Igora Bašina BIGora te Denisa Mujadžića Denykena, koji je snimao album. Po prvi put na jednom mjestu, o “Razdoru” i njegovom nastanku govore Bare, Zoki, Jurica i Korozija. Knjižica sadrži i eksluzivne neobjavljene fotografije Darka Bandića, Nine Šolića i Maria Grobenskog te postere Majki koje je ilustrirao pulski umjetnik Nadan Rojnić“Razdor” dolazi i s download karticom za preuzimanje mp3 verzije pjesama koje je remasterirao Goran Martinac u Croatia Records Studiju. Za likovno oblikovanje dizajna reizdanja, kao i retuširanje originalnog omota, zaslužan je Darko Kujundžić.

‘Razdor’ je za moj ukus ili prema mom poimanju jedan od potencijalno ključnih grunge-rock albuma, samo što o tome svijet nema pojma, a po mnogočemu usporediv s ključnim albumima Mudhoneya, Soundgardena, Alice in Chains, Pearl Jama i Nirvane jer su neka slična energija, prljav zvuk i bujica emocija proizašli iz dosade i beznađa, nadanja i stremljenja, pakla i raja, ponosa i prkosa, rock’n’rolla i patnje, straha i slobode. Samo na hrvatski, a ne na američki način.” – Aleksandar Dragaš navodi u knjižici reizdanja.

LP “Razdor (Remaster 2023)” je dostupan u prodaji putem webshopa Croatia Recordsa po cijeni od 25 eura.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI