Zašto je Bear Stone Festival drukčiji od drugih? – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


MENT intervjui: Zašto je Bear Stone Festival drukčiji od drugih?

MENT Ljubljana je sjajna platforma za upoznavanje nekih zanimljivih ljudi iz glazbene, koncertne i festivalske domene, ali i da se malo više prostora da onim ljudima i njihovim aktivnostima, a o kojima šira publika baš i ne zna previše.

Na festivalu smo upoznali i porazgovarali s direktorom Bear Stone Festivala koji je relativno nova festivalska priča smještena u Slunj. Postoji nekoliko razloga zašto je ovaj festival drukčiji od drugih, a sve nam je pojasnio Marin Lalić.

“Tri su određene distinkcije Bear Stone festivala koje nas razlikuju od drugih. Prva je lokacija na kojoj se nalazi, a to je obala Mrežnice, priroda, u sred ničega, jedinstveni kadrovi rijeke i okolice, a druga stvar je specifičan žanr – stoner, psihodelični rock, fuzz i još 19 podžanrova koje mogu navesti. Široki je to spektar žanrova na koji smo fokusirani. Treći je vizualni i umjetnički dio kojim se posvećujemo jedinstvenim vizualnim projekcijama. U suradnji smo s jednim kolektivom iz Berlina koji je posvećen analognim tehnikama projiciranja. Baš je old school, baš je Woodstock. Imaju grafoskope, uljne boje miješaju na grafoskopima, ali i još hrpu detalja i tehnike. Na taj način pokušavamo dobiti sve ono što se danas dobije LED ekranima”, kaže Marin.

Još jedna zanimljivost je ta što na festival dolazi pedeset posto domaće i pedeset posto strane publike. Što se tiče stranaca, u Slunj dolaze obožavatelji ovih žanrova i podžanrova iz čak 30 zemalja svijeta, a od ove godine i publika iz Australije, Novog Zelanda i Amerike. A kakva je situacija s bendovima?

“Uvijek se trudimo da su dva benda dnevno, odnosno četiri od dvanaest ukupno, na glavnom stageu, iz Hrvatske. Uvijek će ostati tako. Ove godine smo uveli drugu i manju pozornicu, gdje je dosta šarolik sastav bendova”, ističe Marin.

Obilazak showcase festivala u Europi, poput MENT-a u Ljubljani, je dobra prilika za povezivanje, ne toliko s novim izvođačima, kaže Marin, nego više iz perspektive same scene.

“Nisam još primijetio da takvi booking agenti dolaze na ovakve konferencije. Ali u smislu poznavanja scene, novinara kao vas i slično, ovakvi festivali su važni. Ovo je i dalje respektabilan festival, ali bez obzira što smo posvećeni nekoj drugoj niši, ne mora značiti da se ne možemo upoznavati s nekim lijepim i dragim ljudima”, dodaje.

Bear Stone Festival će ove godine biti održan od 4. do 7. srpnja u Slunju. Već sam datum nagovještava neke promjene.

“Uveli smo drugu pozornicu koja nam je omogućila da poduplamo vrijeme trajanja festivala. Do sada je bio dva dana, a ove godine će po prvi put biti od četvrtka do nedjelje, gdje će druga pozornica raditi četiri dana, dok će glavna ostati na dva dana kao i do sada. Pola lineupa je već vani, a druga polovica bit će otkrivena vrlo brzo”, kaže organizator, Marin Lalić.

Ulaznice za festival možete kupiti u sustavu Entrio.hr, a u nastavku donosimo i trenutni lineup.

Naslovna fotografija: Marko Lopac

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI