Zvonko Bogdan dva puta u Kombank dvorani slavi 50 godina “Salaša” – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Zvonko Bogdan dva puta u Kombank dvorani slavi 50 godina “Salaša”

Kralj tamburaške glazbe Zvonko Bogdan, poslije četiri godine stanke, održat će dva beogradska koncerta, 6. i 15. prosinca u Kombank dvorani, uz ograničen broj posjetitelja i obavezno nošenje maski.

Bard panonske šansone će ovim nastupima obilježiti veliki jubilej – 50 godina od nastanka njegove prve autorske kompozicije koja je odavno postala evergreenn – „Ej, salaši na severu Bačke“, 1971.

Zvonko Bogdan je posljednji u nizu tradicionalnih jesenjih beogradskih koncerata sa svojim tamburašima održao 2017. godine. Publika će ponovno uživati u desetljećima nezaobilaznih tamburaških klasika – „Govori se da me varaš“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Fijaker stari”, „Ne vredi plakati“, “U tom Somboru”, “Vratiće se rode”, “Ko te ima, taj te nema”…

Ulaznice za koncerte Zvonka Bogdana mogu se kupiti po cijeni od 1.500, 1.900 i 2.200 dinara, a mogu se nabaviti putem Tiketsa i na blagajni Kombank dvorane.

Kada je Zvonko napisao 1971. prvo tekst, pa glazbu za „Ej, salaši na severu Bačke“, po ocjeni mnogih stručnjaka, počela je renesansa tamburaške glazbe na ovim prostorima. U vrijeme nastanka ove pjesme mnogi salaši su nestajali, a vrsni umjetnik ih je svojom pjesmom oživio i zauvijek sačuvao. Sedamdesetih, sjeća se on, sreo je svog kapelnika koji je pjesmu pohvalio i rekao mu da će je pjevati i za 50 godina, što se ispostavilo kao pravo proročanstvo.

O samom stvaranju pjesme Zvonko Bogdan je rekao:

„Nastala je u jednom autobusu kada sam se iz Beograda vraćao kući u Sombor gdje su mi živjeli roditelji. Inspiracija je bila u tom zimskom danu, u autobusu u kojem se pušilo i u kojem je svirala glasna muzika”.

Mnogi su i dan danas u zabludi da su “Salaši” narodna pjesma stara više od 100 godina.

“Kad sam je donio u Radio Novi Sad i predložio orkestru da je snimimo, svi članovi su se čudili kako je moguće da do tada nisu čuli tu ‘dobru, staru narodnu pjesmu’”, uz osmijeh priča Bogdan.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI