3 razloga zbog kojih je dobro biti “loš roditelj”

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Osim što se svojski trudite odraditi dobar posao, uvijek će biti onih koji vam govore da to ne radite dobro i da se trebate više potruditi. Da. Teško je biti roditelj. U principu, u očima drugih možete jedino biti u grupi dobrih ili loših roditelja.

Primjerice, dobri roditelji su oni koji na igralištu poput jastreba paze na dijete, ističu kako je gledanje televizije štetno i svaku, pa i najbezvezniju akciju, pretvaraju u životnu lekciju.

Zvuči pomalo nevjerojatno? Kakvi su onda, oni drugi, loši?

Loši roditelji?

Danas ćemo vam otkriti zašto je nekad dobro biti upravo ovaj – loš roditelj!

Koliko puta su vaši roditelji sjedili na klupi i pazili vas dok ste se igrali? Jednom? Dvaput? Nijednom? Djeca 80-ih ne pamte to kao ni zabrane s kojima se danas susreću djeca. Tko vam je branio penjanje na stablo? Nitko! Roditelji su vjerovali da ste dovoljno sposobni da se brinete o sebi. Starija braća i sestre su bili zaduženi za one mlađe, i nije bilo GPS uređaja kojim su pratili svaki vaš korak.

Sjećate li se odlaska u vrtić i koliko puta vam se slomilo srce dok bi plakali na rastanku?

Iako znate da ne radite ništa loše, samo ga želite odnijeti kući? Zar ne osjećate kako vam to odvlači i onaj posljednji atom snage? Na kraju dana ni vi nemate snage, a nema ni dijete. Ako ste zaokupljeni lebdenjem nad djetetom, lagano gubite sliku o sebi i o sposobnostima snalaženja vašeg djeteta bez vas.

Kad je točno postalo normalno da dijete od 3-4 godine mora ići na plivanje, strani jezik i sport? Brojnim obavezama zapravo djecu držite podalje od sebe i ne dopuštate im da budu ono što jesu – djeca! Ako je svaki djetetov sat isplaniran, ono će biti izgubljeno prvom prilikom kada shvati da nema neku obavezu.

Izvor Stil.kurir.rs

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI