Abba nakon 40 godina objavila album “Voyage” – Music Box – Glazbeni portal

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Abba nakon 40 godina objavila album “Voyage”

Agnetha, Björn, Benny i Anni-Frid, članovi grupe ABBA, u rujnu su s dva singla potvrdili svoj povratak nakon 40 godina!

Uz čak dvije nove pjesme objavljene istovremeno, „I Still Have Faith In You“ i „Don’t Shut Me Down“, članovi grupe ABBA tada su najavili i izlazak upravo objavljenog studijskog izdanja „Voyage“ kojeg će uskoro popratiti i revolucionarnom spektaklom „ABBA Voyage“.

Jedna od najuspješnijih pop grupa svih vremena, ABBA, ponovo je okupu te predstavlja „Voyage“ – potpuno novi album snimljen u studiju Bennyja Anderssona. Riječ je njihovom prvom studijskom izdanju objavljenom nakon albuma „The Visitors” iz 1981. godine te stiže gotovo 5 desetljeća nakon prvijenca “Ring Ring” iz 1973. Simbolično naslovljen, novi album povezan je i s nadolazećim koncertima za koje se kaže da će, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, posjetiteljima omogućiti izniman doživljaj.

„Hvala svima koji su nas sa strpljenjem čekali i pratili proteklih desetljeća. Vrijeme je da započne novo putovanje. Odlučili smo se za jednostavan naziv ‘Voyage’ i doista plovimo neistraženim vodama. Uz pomoć naših mlađih verzija, putujemo u budućnost“, otkrili su članovi popularnog sastava prilikom prvog ovogodišnjeg obraćanja javnosti nakon kojeg su glazbeni svijet ostavili u slatkom iščekivanju njihovih novih nota.

Sada kad je album tu, gotovo mu se sa sigurnošću može predvidjeti veliki uspjeh. U manje od 24 sata od objave interes za novom ABBA glazbom izrazito je velik što i ne čudi s obzirom na to da su već sa samom najavom srušeni neki rekordi. Naime, osim velikog broja streaminga najavnih singlova, „I Still Have Faith In You“ i „Don’t Shut Me Down“, Universal Music je, s više od 80 tisuća ispunjenih zahtjeva za prednarudžbu samo u Velikoj Britaniji, zabilježio najveći broj prednarudžbi nekog izdanja. Paralelno, za najavljeni spektakl je u prva tri dana od početka prodaje planulo više od 250 tisuća ulaznica.

„ABBA-ina čarolija i herkulovski napori cijelog veličanstvenog tima doveli su nas do ove dugo očekivane točke preokreta. Iznimno smo ponosni što napokon možemo podijeliti ove vijesti i jedva čekamo poželjeti vam dobrodošlicu u našoj areni u istočnom Londonu, mjestu na kojem smo tako sretni“, poručuje producentski duo spektakla Gisla i Andersson na što redatelj Walsh dodaje: „Gledao sam ABBA-u na Eurosongu 1974. godine i nisam mogao niti zamisliti da ću 47 godina kasnije biti s njima na ovom izvanrednom putovanju. Život je ponekad tako čudan i tako divan.“

Prvi „ABBA Voyage“ koncert najavljen je za 27. svibnja 2022. godine, a održat će se u posebno konstruiranoj modernoj ABBA Areni smještenoj u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu. U sklopu koncertnog spektakla posebno iskustvo bit će vidjeti digitalne verzije članova ABBA-e koji će nastupiti uz deseteročlani bend uživo te uz pjesme s novog albuma predstaviti i najveće hitove.  Kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, četiri člana glazbenog sastava su zajedno s 850 članova tima Industrial Light & Magic čije je osnivač George Lucas nekoliko mjeseci detaljno snimali svaki pokret te sve povezane kretnje koje će se odvijati na pozornici. Jedinstvenom projektu doprinijela su svjetski priznata imena kao što su producentica Svana Gisla (David Bowie Blackstar/Lazarus, Beyoncé & Jay Z / HBO, Springsteen and I), producent Ludvig Andersson (And Then We Danced, Yung Lean – “In My Head”, Mamma Mia! Here We Go Again), redatelj Baillie Walsh (Flashbacks of a Fool, Being James Bond, Springsteen and I), suizvršni producent Johan Renck (Spaceman, David Bowie Blackstar/Lazarus, Chernobyl) i koreograf Wayne McGregor CBE (The Royal Ballet, Company Wayne McGregor, Paris Opera Ballet).

Kao i sva njihova dosadašnja izdanja, pjesme s albuma “Voyage” napisali su i producirali Benny Andersson i Björn Ulvaeus, čije su aranžmane i tekstove upotpunili prepoznatljivi bezvremenski vokali Agnethe Fältskog i Anni-Frid Lyngstad. Nova glazba nastajala je u periodu od četiri godine i gotovo svih 10 pjesama uvrštenih na album karakteriziraju snažni vokali i sjajni tekstovi kakvi su i proslavili grupu te obilježili njihovu diskografiju, dook je poseban doprinos novom albumu dao i Stockholm Concert Orchestra.

Popis pjesama:

I Still Have Faith In You
When You Danced With Me
Little Things
Don’t Shut Me Down
Just A Notion
I Can Be That Woman
Keep An Eye on Dan
Bumblebee
No Doubt About It
Ode to Freedom

Foto: Baillie Walsh

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI