Ako vam je stalno hladno, ovo bi mogli biti razlozi

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Ako vam je stalno hladno možda vas muči nešto od ovoga

Nekima je to simpatično, nekome neobično, no zasigurno nije ugodan osjećaj. Možda ste već prihvatili da vam je stalno hladno kao normalnu stvar. No ako se pitate koji bi mogli biti razlozi, donosimo neke od njih.

Nedostatak sna

Naša tijela su zapravo sat koji je savršeno “uštiman”, ali ga ponekad ne slušamo. Ako ne spavate u vrijeme koje je najbolje za vaš organizam i kraće od preporučenog broja sati, organizam reagira povećanim osjećajem na hladnoću (uz brojne druge “tegobe”). Stoga je san izuzetno važan za zdravi balans, ne samo protiv hladnoće nego i za uspješno funkcioniranje općenito. Kada vam je hladno, a ujedno osjećate umor, to je najjasniji mogući znak vašeg tijela da biste trebali odmoriti baš toga trena.

Loša cirkulacija

Slaba cirkulacija znači da vam krv ne kola slobodno i neometano kako bi trebala, obično upravo prema rukama i nogama. Sve to utječe na osjećaj hladnoće, a na pravilnu cirkulaciju i sami možete puno utjecati. Ona je oslabljena kod osoba koje puše ili imaju viška kilograma kao i kod nekih drugih zdravstvenih stanja. Moguće je i da vam nedostaje vitamina B12, posebice ako ne jedete meso i mliječne proizvode. Cirkulacija se može poboljšati tjelovježbom, zdravom prehranom i prestankom ili barem smanjenjem pušenja. Svakako možete posjetiti i doktora te vidjeti je li vam zaista slaba cirkulacija ili nešto drugo utječe na osjećaj stalne hladnoće.

 Anemija

Još jedan zdravstveni razlog zbog kojeg vam je stalno hladno može biti upravo anemija. Generalno to znači da u tijelu nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica pomoću kojih kisik cirkulira tijelom. No postoje brojne vrste anemije. Anemija se može javiti i u trudnoći, kod obilnih menstrualnih krvarenja ili nedostatka nutrijenata poput željeza ili spomenutog vitamina B12.

Dijabetes

Osim hladnoće, simptomi ovog stanja su i utrnulost ili trnci u rukama ili nogama. Javlja se kada je glukoza u krvi previsoka, a postoji tip 1 i 2. Kao i brojna druga zdravstvena stanja, puno toga možete učiniti zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom, a u ovom slučaju nije dobro pretjerivati ni s voćem, iako je ono naravno zdravo.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI