Apsurdna pravila koja možete komotno poslati…

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Kaže se: “Bolje da propadne selo nego običaji”. Možda se varamo, tko zna. I tako ravnamo svoj život po pravilima koja navodno svi znaju, ali nitko zapravo ne zna zašto bismo ih se trebali pridržavati.

Nemaju smisla, ali nam zato fino zadaju muke. E pa, “never more”, kako bi rekao Poe.

1. Oprezno s crvenom

Crvena boja uglavnom se veže uz strast, seks, aroganciju i slične “diskutabilne” pojmove, pa je tako žena koja odjene crvenu haljinu na vjenčanju stigmatizirana kao “ona koja voli privlačiti pozornost”, a žena koja crvenu nosi na posao “ona koja zna se kako dolazi do posla”.

Zapravo je stvar vrlo smiješna jer je riječ o boji. Najobičnijoj boji. Stoga predlažemo da nosite crvenu kada želite, jer s njom zapravo djelujete samopouzdano, vedro i ženstveno, a kakva bi žena trebala biti nego takva?

2. Ne pušiti dok hodaš po cesti

Prije svega, naglašavano da smo protiv bacanja opušaka (i ostalog smeća) na pod, s obzirom da koš za smeće imate na svakom koraku, ali kakve veze ima hoćete li cigaretu pušiti dok sjedite na terasi kafića, čekate tramvaj ili “pasete” izloge?

Radnja je apsolutno ista, namjera joj je ista i zaista ne trebate osjećati pritisak “kako će to izgledati” ili “to je seljački”. Ako pušenje samo za sebe nitko ne naziva seljačkim, zašto bi onda pušenje na ulici bilo? I ako vas nitko ne osuđuje dok pijete sok po cesti, zašto bi za ovo?

3. Nitko osim mladenke ne smije nositi bijelo

Još jedan apsurd i, ponavljamo, riječ je o najobičnijoj boji. Naravno da nećete imati vjenčanicu na sebi, a netko drugi se udaje (čisto da ne zbunjujute ljude), ali da imate zabranu nošenja bijele haljine jer se netko boji da se sve neće vrtiti oko nje?

Na kraju krajeva, pozornost ne privlači boja haljine već kroj i naravno osoba koja ju nosi. A kad smo kod toga, zašto bi vjenčanica uopće morala biti bijela?

4. “Nazdravlje”

Cijeli život usađuju ti misao da si nekulturan i neodgojen ako onome tko kihne ne kažeš “nazdravlje”. Pa cijela stvar postane još bolja ako osoba preko puta tebe ima alergiju i kihne 15 puta u 3 minute. Tad se već osjećaš kao budala. Ako ćemo već govoriti “nazdravlje” onome tko kihne, onda možemo reći i onome tko zakašlje, podrigne ili možda pusti vjetar. Pa, gdje bi nam onda bio kraj! Ne zamarajte se, ako netko kihne, dodajte mu maramicu jer mu to možda treba.

5. Crnina na pogrebu

Opet dopuštamo da nam boje određuju život. Ako dođete na pogreb u zelenoj vesti, smeđim hlačama ili s crvenom torbicom, vjerujte da to ne znači da pokojnog manje poštujete. Vaš “outfit” nema nikakve veze s time, niti pokojnome išta znači, tako da slobodno na sebe stavite koju god boju želite.

6. Znak pažnje

Zašto doktoru nosimo kavu i “Bajaderu” ako jednostavno odradi svoj posao? Zašto administrativnim djelatnicima dajemo “mito” da brže odrade svoj posao?

To je njihov posao, oni su za to plaćeni, a samim time što to radimo, zapravo podupiremo neučinkovit, spor i diskriminatorni sustav. Ako vam netko napravi uslugu, pokaže posebnu ljubaznost, možete mu dati dar pažnje, ali možete mu jednostavno i reći: “Hvala”. Ovako, ni ne znamo zašto to radimo, ali automatski nosimo vrećicu sa sobom u bolnicu.

7. Ekstra skupi božićni darovi

Ne samo da je to skroz nepotrebno, već nije ni u duhu vjere. Skromnost. Svi to zapravo rade, jer misle da će ispasti loše ako to ne naprave. Budite normalni i za Božić poklonite neke lijepe riječi za promjenu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI