Autentičnost u odnosima za istinsku povezanost

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Zašto je autentičnost u odnosima važna

Bilo da govorimo o povezanosti prijatelja, parova ili obitelji treba naglasiti kako je preduvjet autentičnost u odnosima.  I tu se stvari počinju komplicirati. Mnogi će s ponosom za sebe reći da su perfekcionisti. Time se zapravo se skrivaju jer je perfekcionizam štit. Svakom odnosu mi sami dodjeljujemo predznak i tako mu dajemo smisao i značaj. (Pre)velik fokus stavlja se na ono što želimo, ignorirajući i potiskivajući ono što ne želimo umjesto da na to gledamo kao na putokaz ka smjeru u kojem želimo ići.

Svaki naš postupak ili izostanak istog odražava naše strahove ili nečije tuđe koje smo prisvojili kao svoje. Istinska je ljudska potreba biti povezan s drugima. A kako bi mogli ostvariti ispunjujuće odnose moramo moći biti autentični u njima. No, strah nas prečesto koči u tome. Posjedujemo intuitivnu viziju o tome kako bi stvari trebale izgledati, ali često prevladavaju strahovi. Potrebno je shvatiti kako je iskrenost i ranjivost način povezivanja, a ne kritičnost i kontrola. Autentičnost je svjesna odluka o tome kako želimo živjeti i kada se to shvati glavom i srcem neće se davati u zamjenu za odobravanje. Da bi se u potpunosti iskusilo pripadanje potrebna je vjera u vlastitu vrijednost.

Povezano: Samosabotaža

Dozvola za slobodu i opuštenost

Neiscrpna inspiracija dolazi u vezama u kojima se osjećamo sigurno i prisno. Tada smo u mogućnosti doista upoznati nekoga, razumjeti i voljeti. Zbog mnoštva pritisaka i očekivanja izvana, često smo preplavljeni strahovima i uspoređujemo se s drugima iako tada zapravo želimo biti poput ostalih, ali malo bolji kako bi se kratkoročno ohrabrili i osjećali bolje. Stoga se ponekad toliko plašimo prepuštanja i vlastite ranjivosti da propuštamo trenutke sreće. Propuštamo život koji prolazi, ne shvaćajući da si uskraćujemo slobodu.

Kada sami sebi ne dajemo dozvolu za slobodu i opuštenost to ne možemo tolerirati ni kod drugih. To su zapravo obrasci ponašanja nastali kao reakcija na strahove i treba ih razlučiti od vlastitog bića. Dominantni tokovi života ne zalažu se za osjetljiva i intenzivna iskustva, povezanost povjerenjem. Stoga će odabir življenja s radošću, zahvalnošću i milošću biti prava revolucija. Da bi je ostvarili potrebno je odabrati dosljednost i spoznati da je dovoljno forma iskustva kojeg sami stvaramo svjesno birajući način razmišljanja.

Povezano: 6 najvećih strahova koji vas koče da živite svoj najbolji život i kako ih se osloboditi

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI