Budimpešta – Kraljica Dunava – She

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Budimpešta mi je godinama na bucket listi i samo sam čekala kada će se otvoriti savršena prilika za posjetiti taj kraljevski grad. Kraljica Dunava, kako joj od mila tepaju – zaista zasluženo. Odlučili smo se provesti dva dana u gradu na Dunavu, što je zapravo sasvim dovoljno ukoliko ne idete posjetiti muzeje. Sve znamenitosti koje trebate vidjeti, hranu koji trebate kušati, dva dana su dovoljna.

Naravno, ako želite malo komotnije putovanje i bez previše umora, svakako preporučujem tri dana. Zapravo, nisam imala očekivanja o gužvi ili adventu, ali kako smo se približavali Budimpešti tako nas je vodič upozorio da s obzirom na zatvorenu Austriju i otužni advent u Zagrebu, špica se preselila u Mađarsku. I nije pogriješio. Dobra stvar je što je velika gužva samo u centru grada, ali kako se Vaci ulicom odmičete od adventa, tako se gužva smanjuje.

Gulaš i paprikaš kao neizostavno jelo!

Restorana, mjenjačnica i tajlandske masaže ima na svakom koraku. Nisam saznala zašto je toliko ta masaža popularna pa ako netko zna, javite mi slobodno. Isto kao i kod nas, što se više odmičete od glavnog zbivanja, to ćete naći sve pristupačnije cijene i za po osobi do 9-10 eura obilno pojesti i popiti. Ispostavilo se kako je Burger King skuplji od njihovih restorana, pa zaista vrijedi otići na gulaš, paprikaš i uživati u rapsodiji njihovih okusa. Naravno, najpoznatiji su po paprici tako da, osim što je paprika neizostavni dio apsolutno svakog jela, možete je kao suvenire naći u svakoj suvenirnici.

Ali, preporučujemo otići na njihovu tržnicu gdje ćete po povoljnijoj cijeni pronaći paprike pa čak i klasične suvenire. Osim toga, toliko velika tržnica na nekoliko etaža ne nešto što jednostavno morate vidjeti i uživati u njihovim specijalitetima.

Anja Mihaljević, Budimpešta

Kako možete vidjeti, hrana me iznimno oduševila, ali ništa manje arhitektura grada. Vrlo mi je zanimljiva povezanost s Hrvatskom i Zagrebom, što poviješću, što izgledom. Samo što izgleda do pet puta veće od Zagreba. Već pri samom ulasku u grad, rubni dio grada izgleda kao istočni ulaz u Zagreb, a što se više približavate centru kao da prolazite kroz Jordanovac i Bukovac. Potom vas bez daha ostavi Elizabetinski most koji prelazi preko Dunava, s desne strane Citadella koja se nalazi na vrhu brda s predivni skulpturama, a lijeve Pešta.

Dva grada na Dunavu

Budimpešta se dijeli na dva dijela – Budim, koji je ‘hoch’ dio grada, brdovit i grandiozan što se tiče vila i arhitekture te Peštu koja se pokazala kao vrlo živahan i veseli dio grada. Niti u njoj ne manjka arhitekture koja vas ostavi bez daha. Jednostavno govoreći, Budimpešta (i Budim i Pešta) svojom arhitekturom pokazuje svoju moć i šetajući se gradom osjetite tu silinu, grandioznost, monumentalnost, veličanstvenost, moć Mađara koja se prožimala kroz povijest.

Budim je definitivno stvoren za posjet Ribarskoj tvrđavi koja je možda i najpopularnija atrakcija Budimpešte. S vrha tvrđave kao na dlanu prostire se cijela Budimpešta s očaravajućim pogledom. Koračati tvrđavom koja izgleda poput dvorca je predivno, a fotografije koje nastaju na tom dijelu oduzimaju dah.

Ono što mi je bilo vrlo čudno jest njihova valuta – forinte. Jako se teško naučiti na silne novčanice i preračunavati u eure pa u kune. Osim toga, Balkance srećete na svakom koraku. Što one koji žive tamo, što turiste. Tako da sam se više-manje osjećala kao doma. Čak i Mađari u restoranima znaju hrvatski, posjećuju našu obalu pa se i s njima možete napričati.

Budimpešta

Najbožanstvenije kuhano vino

Skoro sam zaboravila – crveno kuhano vino je najbožanstvenije kuhano vino koje sam ikada probala! Vrlo su ponosni svojim crvenim vinom Bikovom krvi, ali i bijelim slatkom Tokajem koje na adventu možete pronaći za 5 eura po čašici, a u dućanu cijelu bocu kupiti za 3 eura. Što nam govori i puno o cijenama. Jeftiniji su od nas za 15-20%. Naravno da ne računam advent i centar grada sa svojom ponudom hrane i pića, ali čim kročite iz samog centra pronaći ćete vrlo pristupačne cijene.

Anja Mihaljević, Budimpešta

Ono što sam zaključila čak nakon samog dolaska u Budimpeštu jest to što ipak niti jedna fotografija ne može dočarati grandioznost Budimpešte ma koliko god pokušavate.

Stoga, uživajte u pogledu i doživljaju!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI