Gorski kotar neodoljiva prirodna oaza za dobro raspoloženje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Jesen je doba kada ljudskom organizmu treba puno više pažnje jer je obilježava prijelazno razdoblje kada se navikavamo na dulje noći, kraće dane i hladnije vrijeme te pripremamo za nadolazeće zimsko razdoblje. Reakciju organizma na to prijelazno razdoblje u kojem je naše tijelo manje izloženo dnevnom svjetlu može obilježiti i promjena raspoloženja, pa se može javiti i jesenski blues koji prate, primjerice, stanja anksioznosti, sjete, melankolije, manjka energije i motivacije.

Upravo je boravak u prirodi jedan od naših saveznika kako bismo izbjegli i prebrodili jesenski blues. Čisti, svježi planinski zrak i dobra šetnja pokreće tijelo, inspirira motivaciju i donosi novu energiju koju možete iskoristiti i za novi početak i ostvarenje važnih životnih ciljeva. Gorski kotar je neodoljiva prirodna oaza za dobro raspoloženje, a pritom možete uživati u nizu jedinstvenih prizora koji će vas oduševiti.

Posjetite Zeleni Vir i Vražji prolaz; izvor rijeke Kupe, kanjon Kamačnik, Nacionalni Park Risnjak, jezera Bajer, Lepenica, Potkoš, Lokvarsko jezero; park šumu Golubinjak; špilje Vrelo i Lokvarku; brojne vidikovce: Petehovac, Perić, Preradović, Kavranovu stijenu…

Centar za posjetitelje Velike Zvijeri, zanimljivi interpretacijski centri u Crnom  Lugu, Čabru i Brodu na Kupi, kulturne znamenitosti poput mističnog dvorca Stara Sušica, hrvatski Hogwarts, ili pak memorijalno područje Matić poljane te brojne poučne staze su vam ruke u Gorskom kotaru.

Uz kvalitetan boravak u prirodi ujesen bitno je konzumirati i nutritivno bogatije namirnice. Preporuča se u hladnije dane uzimati hranu koja zagrijava tijelo te je bogata proteinima, mineralima i vitaminima. Jesen u Gorskom kotaru donosi niz sezonski plodova koje oplemenjuju lokalni OPG-ovi kod kojih imate i mogućnost degustacije.

Većina goranskih OPG-ova sa svojim proizvodima prisutna je na zelenim tržnicama Gorskog kotara. Svakog petka od 16 do 18 sati lokalni OPG-ovi izlažu svoje proizvode u Domu kulture u Mrkoplju, subotom su na tržnici u Vrbovskom od 9 do 12 sati te u sportsko-poslovnom centru „Goranka“ u Ravnoj Gori od 9 do 11 sati, a od 15 do 17 sati su u centru Fužina kod drvenih kućica ispod brane. U ponudi koja varira po lokaciji možete naći goranski medun, med i druge pčelinje proizvode, đemove i pekmeze, sirupe, prirodnu kozmetiku, sir i proizvode od mlijeka, jaja (kokošja i prepeličja), rezance, mesne prerađevine od divljači…

Izdvajamo i nekoliko OPG-ova, kao i proizvođača autentičnih goranskih proizvoda koje možete i posjetiti, kao što je OPG „Pintar“ u Čabru, koji je prva registrirana sirana na području Gorskog kotara. Bave se i proizvodnjom voćnih proizvoda kao i alkoholnih pića i to sve na ekološki i tradicionalan način. Mesnica „Šafar“ u Delnicama  jedna je od nezaobilaznih odredišta, posebno ako ste ljubitelj mesnih delicija od divljači. OPG „Borovnica“ u Belom Selu pokraj Fužina bavi se uzgojem bobičastog i jagodičastog voća te su veliki zagovornici održivog ekološkog razvoja Gorskog kotara. Zasigurno ćete uživati u džemovima, sirupima i raznovrsnim likerima. 

Kuća prirode „Kotač“ u Lokvama proizvodi autohtone likere od raznog bilja, a  njihova reprezentativna kušaonica oplemenjena je stalnim izložbenim prostorom vezanim za povijest Lujzinske ceste, dvjesto godina stare prometnice koja spaja Rijeku, Gorski kotar i Karlovac. Udruga “Plodovi gorja Gorskog kotara, veliki je zagovornik razvoja regionalnog turizma ovog kraja kroz raznovrsne aktivnosti, a posebno naglašavaju kulturni i eko turizam. U Ravnoj Gori gdje im je sjedište možete degustirati i delicije od šumskih plodova. Više informacija potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.   

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI