Granice razdvajaju. Priroda ujedinjuje! Dravska priča predstavlja „Zeleni pojas Europe“

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Jeste li znali za termin Zeleni pojas Europe? Taj se izraz koristi za područje uzduž bivše željezne zavjese na kojem se priroda uspjela razviti više nego je uobičajeno u industrijsko doba, upravo zbog činjenice da je zbog rizika od potencijalnih sukoba na granici dvaju velikih političkih blokova koji su dominirali u doba hladnog rata izostala ozbiljnija industrijska i urbanistička aktivnost. Jednostavnije rečeno, priroda je iskoristila to što se čovjek nije usudio investirati u granično područje na kojem su se očekivale nestabilnosti.

Danas Zeleni pojas povezuje 24 države (od sjevera prema jugu) te čini okosnicu paneuropske ekološke mreže i daje značajan doprinos europskoj „zelenoj infrastrukturi“. Simbol je uspješne prekogranične suradnje i zajedničke europske prirodne i kulturne baštine. Iznimna važnost tog ekološkog koridora je očita: 49 nacionalnih parkova smješteno je duž Zelenog pojasa Europe, a više od 3200 zaštićenih područja nalazi se unutar zone od 50 kilometara s obje strane pojasa, koji prolazi kroz gotovo sve europske bio-geografske regije.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Dravska priča je naš posjetiteljski centar i sjedište Javne ustanove – moderan je i kreativno osmišljen s brojnim sadržajima pomoću kojih je moguće razumjeti bogatstvo i važnost života uz rijeku Dravu. U sklopu projekta Podrška ekološkoj povezanosti Dunavske regije povezivanjem područja Natura 2000 duž Zelenog pojasa, sudionicima je predstavljen koncept Zelenog pojasa Europe te projektne aktivnosti provedene na području Virovitičko-podravske županije. Podsjetimo, posjetiteljski centar Dravska priča u potpunosti je prilagođena djeci i odraslima, kao i osobama s invaliditetom, te kao hostel nudi mogućnost smještaja manjih ili većih grupa u predivnom prirodnom ambijentu. Osim interpretacijskim aktivnostima, centar se bavi i znanstvenim i istraživačkim radom, surađujući s brojnim domaćim i stranim institucijama na očuvanju i obnavljanju prirodnog bogatstva. U Dravskoj priči možete provesti cijeli dan upoznavajući se s biljnim i životinjskim svijetom oko rijeke Drave kroz niz interaktivnih i vizualno zanimljivih prezentacija, a uz to uživati u branju domaćih jagoda ili se družiti s rodama koje žive u prihvatilištu u zaštićenom perivoju koji okružuje centar.   

Što ćete od prirode naći u Zelenom pojasu Europe?

Poplavne šume, riječne rukavce, strme obale i sprudove koji su dom za brojne životinjske i biljne vrste, na prostoru gdje rijeka svojom prirodnom dinamikom neprekidno oblikuje staništa i krajolik kojim teče.

Očuvanost prirode i bioraznolikost odličan su motiv za posjet Slavoniji i Podravini te uživanje u aktivnostima poput vožnje biciklom, kanuima, promatranja ptica, upoznavanja lokanih običaja i kulturne baštine kraja uz rijeku Dravu. Na tom se području nalazi nekoliko impozantnih dvoraca u kojima su smješteni muzej (primjerice dvorac Pejačević u Virovitici), ili hoteli ( u dvorcu Janković u Suhopolju i kuriji Janković u Kapela Dvoru). Ljubitelji eno-gastronomije također će doći na svoje posjetom nekoj od lokalnih vinarija poput Tomo Boutique Winery u Rezovcu ili Vinede u Vukosavljevici. Budući da slavonski i podravski krajolik krasi kvalitetan suživot grada i sela, posjetiteljima u dostupna prostrana imanja poput Pustare Višnjica u blizini Slatine, ili Zlatnog klasa u Otrovancu na kojima se može odsjesti, uživati u lokalnoj gastronomiji, družiti s domaćim životinjama i punim plućima disati svježi seoski zrak. Prirodna i kulturna baština sve su više u fokusu posjetitelja koji žele vidjeti i osjetiti kako se nekada živjelo te se sami okušati u starim zanatima. Upravo je to moguće u Etno zbirci „Bakina priča“ u selu Kladare, gdje je sve isto onako kako je bilo prije više od 100 godina – od namještaja, pribora za jelo, pa do alata za izradu odjeće i tepiha. U blizini Pitomače, točnije u selu Grabovnica, nalazi se i rodna kuća slavnog pjesnika Petra Preradovića u kojoj je moguće saznati detalje iz njegovog života, ali i upoznati kraj iz kojega se zaputio u svoje avanture po Europi.   

Upoznavanje s bogatom prirodom Zelenog pojasa Europe, uživanje u odličnom vinu i hrani, boravak na selu i upoznavanje seoskih običaja i kulture odličan su motiv za posjet ovom dijelu Slavonije i Podravine – još jedan jedinstveni kutak Lijepe naše koji će vas dočekati raširenih ruku i s osmjehom na licu!

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI