Irena Vučinić Ševarika, vlasnica poznatog brenda vjenčanog nakita iskreno o svom poduzetničkom putu, privatnim izazovima i budućim planovima

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Irenin poduzetnički put kao inspiracija svim poduzetnicama

Irenin poduzetnički put započinje davne 2010. godine, kada je, nakon završetka studija na Tekstilno tehnološkom fakultetu, imala priliku odraditi i prvu reviju. Kolega Kruno Jendrijev tražio je savršen nakit za svoju kolekciju od trapera i znao je da će upravo Irenin biti taj.

“Svoju prvu kolekciju nakita izradila sam za kolegu s fakulteta te smo je skupa predstavili na Fashion weeku u Zagrebu i na Rabu. Kolekciju za njegov brend Jendrijev Design trebalo je  upotpuniti velikim i dominantnim komadima nakita. Kako smo na fakultetu dosta surađivali na raznim projektima gdje je sve uglavnom bio timski rad, odmah smo kliknuli te odlučili skupa predstaviti kolekciju. 2015. godine ponovo smo surađivali na istoj reviji.”

“Drugačije je kada si mama poduzetnica”

Uspjeh je bio gotovo instant! Mnogi poduzetnici kažu kako je prijašnjih godina bilo lakše poslovati i “probiti” se, a to se odnosilo i na svijet dizajna. “U to vrijeme interes za unikatni i drugačiji nakit je bio jako velik jer nije bilo puno mladih dizajnera u Hrvatskoj koji su se time bavili. Tako smo odmah u startu imali niz uspješnih suradnji s nekoliko dizajnerskih dućana i concept shopova.” 

Strast, predanost, ali i nezasićenost tržišta bili su formula za niz uspješnih godina koje su uslijedile. Isprva hobby, a oduvijek velika ljubav, izrada nakita za Irenu je puno više od “običnog posla”. I sama kaže kako bi se zasigurno bavila nečime vezano uz umjetnost i modu, ako nije izrade nakita, jer joj je kreativnost sastavni dio života i osobnosti. 

Uloživši vlastit novac, vrijeme i trud, prošlo je puno godina prije nego je od hobbyja uspjela stvoriti profitabilan biznis. Iako je feedback kupaca oduvijek bio odličan, uspjeh je gradila s vremenom, kako to obično i biva na poduzetničkom putu. A taj put ponekad je još i teži ako ste mama poduzetnica. 

Nije lako graditi biznis i odgajati djecu istovremeno, a o tome iskreno i priča: 

“Za vrijeme cijele trudnoće sam radila, pravi porodiljni dopust nije baš postojao, jer si nisam mogla dopustiti da sve stane.  Prednost je što sve mogu raditi od doma. Tako sam balansirala i koristila svaki slobodni trenutak da se posvetim poslu. Bila sam prilično ljubomorna kad bih vidjela druge mame u parkovima kako bezbrižno sjede uz kolica i čitaju knjigu ili bezbrižno šeću satima.”

 Taj period života smatra kao onaj koji ju je ojačao da bi danas bila tu gdje jest. Sada kada su dječaci porasli i ritam je uhodan, sve se stigne pa čak i imati hobije, poput satova Bachate koju pohađa!

Od statement do otmjenog nakita

Dinamične su bile promjene i u asortimanu koji je nudila. Dok su se početne kolekcije sastojale od statement ogrlica, već 2012. godine okrenula se izradi nakita za vjenčanja. Tako su tkanine, metal i konopce zamijenili Swarovski perlice, biseri i kristalići. U početku se kolekcija za vjenčanja sastojala od ogrlica, narukvica i naušnica, a 2015. godine asortiman je nadopunjen ukrasima za kosu od čipke. S godinama smo se razvijali i u usavršavali baš u izradi ukrasa za kosu da bismo danas postali jedan od vodećih brendova u Hrvatskoj”, priča nam Irena.

poduzetnicki put 1
Foto: Facebook Irena Vucinic Jewelry

Ukrasi za kosu sve su popularniji pa tako se svečaniji komadi biraju i za brojne druge prilike. Osim mladenki, javljaju se i djevojčice koje traže poseban ukras za pričesti, rođendane. Ili naprosto žele unikatan komad za svakodnevne kombinacije. Irena je osluškivala tržište i svoje kupce te tako proširila krug potencijalnih kupaca.

Iako su nam prvotno na umu bile mladenke koje inspiraciju traže u personaliziranim raskošnim detaljima, nakit za kosu nije usko vezan za vjenčanja. Svaki dodatak za kosu prilagođavamo željama naših klijentica, tako da ih rado nose i mladenke, i male djevojčice, ali i starije gospođe.”

Na pitanje da li to znači da u budućnosti možemo očekivati i više casual ukrase za kosu odgovara kako to trenutno nije plan. Vremenski ne stiže, a priznaje i da ju je očarao svijet vjenčanja zbog čega ima nepresušan izvor inspiracije.

Povezano: 3 inspirativne žene na LinkedInu koje rado pratimo

Pandemija kao vrijeme za kreativnost

Proglašenjem pandemije, Irenin biznis dijelio je sudbinu brojnih poduzetnika. Našla se u situaciji da više od pola godine nije imala gotovo nikakvih narudžbi, a time ni prihoda. Sve je stalo i bilo je teško, a državni poticaji samo su malo olakšali situaciju. No, kreativna kakva jest, to je vrijeme iskoristila za razradu novih ideja, pripremu nove kolekcije i suradnji. Tako uskoro planira otvaranje web shopa, ali i vlastitog prodajnog ateljea u Zagrebu, što je san mnogih dizajnera.

Uz to, planira i širenje na strana tržišta. Iako i sada ima kupce iz zemalja poput Njemačke, Austrije, Švicarske i Češke, planira cijeli taj segment poslovanja ponuditi i na većem nivou. No, sve u svoje vrijeme, dodaje. Mali tim, puno obaveza i proizvod koji se danima radi, zahtijevaju dobro promišljanje o novom poslovnom koraku. 

Dobra razrada plana temelj je svakog uspješnog poduzetničkog pothvata, za što Irena priznaje da joj je nedostajalo u početku poslovanja. “Da se mogu vratiti na početak, ne bi tako brzo i bez velikog planiranja uletjela u poduzetništvo. No, čovjek s godinama uči i sam i kroz druge ljude te edukacije”. 

A upravo je povezivanje sa “sebi sličnima” ključno. Nažalost, još uvijek postoje branše u kojima se na one koji se bave istim ili sličnim poslom gleda kao na konkurenciju. No lijepo je znati da su u svijetu dizajna i umjetnosti stvari nešto drugačije. Tako nam Irena priča kako puno uči od kolega dizajnera s kojima je stalno u kontaktu i s kojima si međusobno pomaže.

Mi samo jako malo tržište pa mi je besmisleno ljude koji rade sličan ili isti posao smatrati konkurencijom u nekom negativnom smislu. Uvijek mi je drago čuti kad je netko uspio i ima posla, jer znam koliki je trud, vrijeme i znanje uložio kako bi došao do toga. Iz takvih priča mislim da mogu samo nešto naučiti i služe mi kao inspiracija i poticaj.”

Više od samog nakita

To je taj pobjednički mindset kojem bi svaki poduzetnik trebao težiti. Iako ima izazovnih situacija, poput onih da isporuka zakaže ili se pošiljka zagubi, sve je rješivo, poručuje Irena. “Tu uvijek uskačemo i šaljemo novi ukras jer znamo koliko su ti mali detalji važni. Znamo iz iskustva čak i kad sitnica krene naopako, a u pitanju su vjenčanja, to uzrokuje veliki stres.”

poduzetnicki put 2
Foto: Facebook Irena Vucinic Jewelry

Najveći kompliment i nagrada za silan trudi i rad su upravo lica nasmiješenih mladenki. S Ireninim ukrasima u kosi, svaka vjenčana fotografija postaje bajkovita. “To se posebno odnosi na krune, rajfove i vjenčiće za koje nam brojne mladenke kažu da cijelu noć nisu ni znale da ih imaju u kosi. To je i jedan mali detalj koji ostaje kao trajna uspomena na poseban dan u životu svake djevojke.”

Mnogi ne znaju da se svaki dio ukrasa ručno boja i plete žicom. Kako je potrebno i po nekoliko sati samo za pripremu komponenti, radi se o zaista jedinstvenim ukrasima. A Irenu smo pitali i što se trenutno najviše traži te kakve trendove očekuje u 2022.

“Trenutno su naš najprodavaniji proizvod manje ukosnice koje se često nose na ležerne frizure s blagim valovima. Također i rajfovi, tijare kao dominantan ukras koji daje naglasak svakoj frizuri. Od boja prevladava paleta od zagasito zlatne do tople ružičaste, nježnoplave te čitavog spektra bež tonova. I dalje su jako popularni floralni motivi. Mladenke rado biraju sve oblike grančica, listića i cvjetića koji odgovaraju uzorcima čipke na vjenčanicama.”

Ljudi sve više prepoznaju i cijene vrijednost ručnog rada, ali vole čuti i priču koja stoji iza toga. Kad imate takav proizvod, u koji ste utkali sebe u svakom detalju, kupci vam se rado vraćaju. Upravo je to suština Ireninog rada i uspjeha.

Source link

Autor

PODIJELI