Karijes – zašto nastaje i kako ga izliječiti?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Karijes, kao najraširenija bolest najčešći je razlog posjeta stomatologu neovisno kojoj dobnoj skupini pripadate. Gotovo svaki čovjek je barem jednom u životu morao liječiti karijes na zubu.

Uz današnju modernu stomatologiju moguće je detektirati i najraniji oblik karijesa te primijeniti odgovarajuću terapiju koja će spasiti vaš zub.

Kako nastaje karijes?

U našim ustima žive milijuni  bakterija koje sa slinom i produktima prehrane prekrivaju zube. Taj oku nevidljivi površinski sloj naziva se plak. Unutar plaka bakterije se hrane šećerima koje prerađuju u kiseline. Problem nastaje kada pretjeramo s unosom hrane bogate šećerima i time potaknemo razmnožavanje bakterija, koje tada  proizvode sve više kiseline. Kiselina postepeno otapa minerale iz cakline što uzrokuje proces demineralizacije zuba, što nazivamo karijesom.

Što pogoduje nastanku karijesa?

Hrana u kombinaciji sa zubnom higijenom najviše će utjecati na pojavu karijesa.

Kako se bakterije u ustima hrane šećerima, hrana koju svakodnevno konzumiramo može potaknuti nastanak karijesa. Ako često jedemo ugljikohidrate i hranu bogatu šećerima i škrobom kao što su bijeli kruh, čipsevi, slatkiši i gazirani sokovi, potaknuti ćemo razmnožavanje bakterija. Navedena hrana će također smanjiti pH vrijednost u ustima, a povećana kiselost idealan je uvjet za stvaranje karijesa.

Promjenom prehrane i unašanjem namirnica kao što su meso, jaja, povrće i orašasti plodovi smanjit ćete kiselost u ustima i povećati pH. Tako, promjenom prehrane, možete zaštititi svoje zube od nastanka karijesa.

Oralna higijena je iznimno važan korak borbe protiv karijesa, jer redovitim četkanjem zubi, kao i čišćenjem prostora između zubi, odstranjujemo plak i bakterije koje uzrokuju karijes.

TERAPIJA KARIJESA

Ako se karijes pojavi važno je odrediti terapiju i krenuti s liječenjem što prije. Terapija ovisi o tome koliko je karijes napredovao, a razlikujemo tri faze i tri moguće terapije.

Karijes unutar cakline ili dentina

Ako se karijes nalazi unutar tvrdih dijelova zuba, potrebno ga je detaljno odstraniti i nadoknaditi izgubljeni dio zuba ispunom. Danas se upotrebljava kompozitni bijeli ispun koji se bolje veže sa zubom i nije nimalo štetan, za razliku od starih amalgamskih, crnih ispuna.

Karijes je stigao do živca

Ako je karijes uznapredovao i stigao blizu pulpe, odnosno živca postoji mogućnost da će bakterije prodrijeti u unutrašnjost zuba. U ovom slučaju potrebno je krenuti s terapijom prekrivanja pulpe posebnim preparatom. Cilj ove terapije je da se pulpa u potpunosti oporavi i da zadrži svoju funkciju.

Karijes je stigao do vrška živca

Kod uznapredovalog karijesa kod kojeg su bakterije ušle u prostor pulpe za nju više nema spasa. Kod takvog oblika karijesa bolovi i osjetljivost na toplo , hladno i slatko već su dugo prisutni. Postupak koji primjenjujemo kod ovakvog oblika karijesa je takozvano „vađenje živca“.  Kod ove terapije važno je detaljno odrediti dužinu zuba kako bi se prilikom procesa čišćenja pulpe u potpunosti uklonilo sve zaraženo tkivo i bakterije. Nakon čišćenja slijedi ispunjavanje zuba do vrška korijena čime se završava terapija.

SPRJEČAVANJE KARIJESA

Kao i kod svake druge bolesti, i karijes je bolje spriječiti nego liječiti.

Prehrana u kombinaciji s detaljnom oralnom higijenom sigurno će pomoći u sprečavanju nastanka karijesa, a redoviti posjeti stomatologu omogućit će da se na vrijeme uoči stvaranje karijesa i primjeni odgovarajuća terapija.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI